• 瀏覽: 12,861
  • 回覆: 116
  • 追帖: 1
一放長假啲 Sunday Driver / Holiday Driver 出晒嚟,個牌好似淘寶淘返嚟咁,跟佢哋車尾真係慘過死,仲要有好多已經甩P,冇路跟,我發現佢哋一般有以下幾個特點︰

1唔熟路又唔熟揸車

呢個我都明,唔係個個都熟晒香港啲路,但係出門口之前可唔可以做好少少功課?一時CUT左突然又CUT右,出高速又唔知佢係唔係要CUT線出去定係下個路口先出,舞龍咁樣,睇佢條線都知佢猶豫不決,拖到後面啲車慢晒……唔識路就睇好地圖先出車呀。

2行錯路又要重dup 停係度睇地圖

紅綠燈位黃燈比行油想衝,但係又好似發現自己唔識路一個重BREAK停係度睇地圖,後面啲車個BREAK差少少都炒硬。上次條友仲要入錯線,左線直去轉左,右線轉右,發現自己入錯線要去返左邊,夾硬右CUT左,後面成條車亳等佢慢慢CUT,綠燈都變紅燈,有時守燈都唔郁,要大大力響佢先肯行

3轉9咁轉線又唔打燈

平時唔揸車又當自己車神上身咁,左穿右插,呢啲都可以接受,有啲燈都唔打,突然CUT線,一係入紅隧個個排緊隊,又突破突個X頭出嚟要夾硬插線……以前就係班BENZ佬,家下就係班TESLA佬,以為自己大L晒。

4基本迴旋處都唔識行

早兩日去大圍迴旋處,條外圈L要 UTURN,仲要唔讓車,我打晒燈想轉右,佢就夾硬外圈CUT入內圈,唔係我DUP車真係一獲熟。

5最L緊要係,車住條女多1000匹咁

揸住部HONDA仔TYPE-R自己自己係高手,特別有條女坐係側邊以為自己多1000匹,下下踩到盡,又嘈又慢又廢,踩到紅綠燈一個大DUP,真係擔心條女CHOK到頸都斷。一上到高速又當自己係車神,讓比佢跑先又硬係要後面推兩嘢,以為自己好L型,實際上真係好L MK,其實部HONDA仔都唔夠部七人車跑,真係鬼唔望佢下個路口反車。

真好心佢哋班人,可唔可以揸好少少手車先出嚟獻世,要死都唔好累到我,自己上大山飛落去會快好多。

引用:
原帖由 勞斯動眾 於 2021-4-7 03:36 PM 發表

一放長假啲 Sunday Driver / Holiday Driver 出晒嚟,個牌好似淘寶淘返嚟咁,跟佢哋車尾真係慘過死,仲要有好多已經甩P,冇路跟,我發現佢哋一般有以下幾個特點︰

1唔熟路又唔熟揸車

呢個我都明,唔係個個都熟晒香港啲路,但係出門口之前可唔可以做好少少功課?一時CUT左突然又CUT右,出高速又唔知佢係唔係要CUT線出去定係下個路口先出,舞龍咁樣,睇佢條線都知佢猶豫不 ...
女司機應該可以五中三

引用:
原帖由 巨雞比 於 2021-4-7 03:46 PM 發表

女司機應該可以五中三
因住比人話你歧視女人

引用:
原帖由 薯條工廠 於 2021-4-7 03:47 PM 發表

因住比人話你歧視女人
事實,前面有女司機我寧願入慢線

引用:
原帖由 巨雞比 於 2021-4-7 03:49 PM 發表

事實,前面有女司機我寧願入慢線
如果女司機已經係慢線呢🤣

引用:
原帖由 薯條工廠 於 2021-4-7 03:51 PM 發表

如果女司機已經係慢線呢🤣
入快線爬佢幾百個車位頭

引用:
原帖由 巨雞比 於 2021-4-7 03:53 PM 發表

入快線爬佢幾百個車位頭

回覆 引用 TOP

我自己唔揸車都好驚 sunday driver,坐車都驚比佢哋撞死我

回覆 引用 TOP

職業司機都會犯第3,4錯

個個都應該學樓主咁, 係車神先出街..... 免得被人話

唔係歧視, 係女人真係唔應該揸車

乜好難應付咩?
根本使乜理佢

引用:
原帖由 subming 於 2021-4-7 11:02 PM 發表

乜好難應付咩?
根本使乜理佢
唔理佢咪炒車,永遠都係後車錯

引用:
原帖由 程琛 於 2021-4-7 10:27 PM 發表

個個都應該學樓主咁, 係車神先出街..... 免得被人話
唔一定要車神,不過基本要一定要識囉

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2021-4-7 06:21 PM 發表

職業司機都會犯第3,4錯
見親都係VAN仔同的士佬,九成唔打燈

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]