• 瀏覽: 3,102
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
話說14吋白招財入缸後兩三個月,原本惡性就顯露無遺。被佢打死既魚包括虎紋菠蘿x2,羅漢鸚鵡x1. ... 本想賣左佢,但身型太大唔係個個得。想留意下,魚越少,其他魚越惡霸地盤,好似條金元寶有魚遊過去就馬上攻擊。最後見網上有師兄放鸚鵡魚9細2大共11條都係400, 咁就入左黎試下密集式飼養。入左缸一星期暫時變得好和平,金元寶個地盤比啲鸚鵡仔霸咗, 佢一攻擊就比兩三條圍,然後走人。哈哈哈

熱賣及精選
引用:
原帖由 tomonlen 於 2021-4-7 05:12 PM 發表

話說14吋白招財入缸後兩三個月,原本惡性就顯露無遺。被佢打死既魚包括虎紋菠蘿x2,羅漢鸚鵡x1. ... 本想賣左佢,但身型太大唔係個個得。想留意下,魚越少,其他魚越惡霸地盤,好似條金元寶有魚遊過去就馬上攻擊。最後見網上有師兄放鸚鵡魚9細2大共11條都係400, 咁就入左黎試下密集式飼養。入左缸一星期暫時變得好和平,金元寶個地盤比啲鸚鵡仔霸咗, 佢一攻擊就比兩三條圍,然後走人。哈哈哈
太密了!

引用:
原帖由 king-man 於 2021-4-7 06:10 PM 發表

太密了!
就係試密集式養飼。

引用:
原帖由 tomonlen 於 2021-4-7 06:27 PM 發表

就係試密集式養飼。
啲魚冇活動空間!

引用:
原帖由 tomonlen 於 2021-4-7 06:27 PM 發表

就係試密集式養飼。
我以前講過 打死一條買十條 包你以後不打死魚 是神話中的謊言

95搭8
咁細個缸養咁多魚點解啲水都仲咁乾淨呀?求指教

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2021-4-7 10:30 PM 發表

咁細個缸養咁多魚點解啲水都仲咁乾淨呀?求指教
我要一星期換一次水。

引用:
原帖由 tomonlen 於 2021-4-7 10:56 PM 發表

我要一星期換一次水。
一星期換一次水都好難keep到啲水咁乾淨喎

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2021-4-7 11:29 PM 發表

一星期換一次水都好難keep到啲水咁乾淨喎
我估夠菌掛,我用左60枝生物柱,35L Sera環,20L Ma環,2KG珊瑚骨。

師兄你缸入面係咪仲有一條鸚鵡羅漢?

引用:
原帖由 哈囉枯燥的魚蛋 於 2021-4-8 11:25 AM 發表

師兄你缸入面係咪仲有一條鸚鵡羅漢?
係,原本兩條,比招財打死一條。

引用:
原帖由 tomonlen 於 2021-4-8 11:28 AM 發表

係,原本兩條,比招財打死一條。
你果條鸚武羅漢好大條,我二條魚苗一拆隔板就打交咬到爛晒,師兄用咩糧可以谷到個頭咁大?

引用:
原帖由 哈囉枯燥的魚蛋 於 2021-4-8 01:01 PM 發表

你果條鸚武羅漢好大條,我二條魚苗一拆隔板就打交咬到爛晒,師兄用咩糧可以谷到個頭咁大?
其實我都冇特別比乜糧,因好多類型既魚,我都混糧餵食。以下我用既糧~

同蝦干。
以前小魚都打到爛晒,而家多魚佢地反而和平。因為冇地盤霸.

引用:
原帖由 tomonlen 於 2021-4-7 11:59 PM 發表

我估夠菌掛,我用左60枝生物柱,35L Sera環,20L Ma環,2KG珊瑚骨。
師兄個缸幾大呀?用55L環仲有生物柱加珊瑚骨,厲害!👍😎

引用:
原帖由 lonely-tony 於 2021-4-8 02:28 PM 發表

師兄個缸幾大呀?用55L環仲有生物柱加珊瑚骨,厲害!👍😎
師兄, 我個缸得300L.....
加珊瑚骨主要定個PH係7到

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]