• 瀏覽: 4,003
  • 回覆: 89
  • 追帖: 1
A. 福音派
B. 聖靈開放
C. 信主但離開了教會
D. 信主但唔返教會

熱賣及精選
D. 信主但唔返教會

因為我接受唔到教會個種文化

引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-4-7 09:39 PM 發表

D. 信主但唔返教會

因為我接受唔到教會個種文化
咩文化

引用:
原帖由 千千金 於 2021-4-7 10:10 PM 發表

咩文化
冇呀,教會文化咪教會文化囉,你返返教會就了解到佢哋個文化啦。

引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-4-7 10:16 PM 發表

冇呀,教會文化咪教會文化囉,你返返教會就了解到佢哋個文化啦。
我有返呀,我不單返教會,仲有返小組,初初返教會因為有聽見證話返教會 會有神的光光照住,咁我就返教會,係神的心意,又有祝福,緊係做。
之後入小組,初時都試過唔想成日出席小組,但那次神又透過小組組長說話,所以我內心的不滿立刻收聲,聽話返小組,

而呢7年,我無後悔過聽神話,因為生命已與7年前完全不同,多結果子,真係無野好得過揀神的標準,放下己見。

所以唔太明教會有咩文化攔阻你

返教會並不是為了培育感情
而是指導、同受和昇華

弟兄的踴躍若過分
也可以在教會內批評

而不是公開、揭他人「醜」示眾
不可說人是非或黑白
也是對自己體內靈性平等的尊重

反省的是在內而不是在外

回答題主的問題:B
聖殿 聚餐
傾向於比較自由

可以說已經脫離了指導的教訓
但同時需要自律

引用:
原帖由 千千金 於 2021-4-7 11:48 PM 發表

我有返呀,我不單返教會,仲有返小組,初初返教會因為有聽見證話返教會 會有神的光光照住,咁我就返教會,係神的心意,又有祝福,緊係做。
之後入小組,初時都試過唔想成日出席小組,但那次神又透過小組組長說話,所以我內心的不滿立刻收聲,聽話返小組,

而呢7年,我無後悔過聽神話,因為生命已與7年前完全不同,多結果子,真係無野好得過揀神的標準,放下己見。

所以唔太明教會有咩文化攔阻你
可能我睇嘢穿透力強,我睇到教會對我的心靈充滿了計算,繼而作出操縱。

什麼叫聖靈開放的教會? 在新約中可有實例?

引用:
原帖由 印度神童 於 2021-4-8 12:49 AM 發表

返教會並不是為了培育感情
而是指導、同受和昇華

弟兄的踴躍若過分
也可以在教會內批評

而不是公開、揭他人「醜」示眾
不可說人是非或黑白
也是對自己體內靈性平等的尊重

反省的是在內而不是在外
yes,不是批評論斷

主內群體的關係建立在愛的根基上,在主內彼此提醒和堅固相當重要,一個人自省力高,也有很多盲點,因為始終只係一個人,不是神,人係好有限

引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-4-8 06:07 AM 發表

可能我睇嘢穿透力強,我睇到教會對我的心靈充滿了計算,繼而作出操縱。
教會始終不是完全,由一班跟隨主不斷悔改的罪人組成,魔鬼也不幾在各人心中的工作(包括自己),所以也不能因此不返教會,反而可禱告,求主帶領你去衪為你預備的教會, 知道主給你預備什麼就順服跟隨。

人不跟隨,因開頭只用屬世思維去分析,但如順服一直跟,就發現神的預備都是對自己最好的,充滿感恩之心

引用:
原帖由 pizza5 於 2021-4-8 08:22 AM 發表

什麼叫聖靈開放的教會? 在新約中可有實例?
新約中無分福音 和聖靈開放,是2樣都。重要

之所以有此選擇比各人,因為地上的人會按自己所認為和相信的去劃分。人的思想與智慧十分有限,

引用:
原帖由 千千金 於 2021-4-8 12:52 PM 發表

教會始終不是完全,由一班跟隨主不斷悔改的罪人組成,魔鬼也不幾在各人心中的工作(包括自己),所以也不能因此不返教會,反而可禱告,求主帶領你去衪為你預備的教會, 知道主給你預備什麼就順服跟隨。

人不跟隨,因開頭只用屬世思維去分析,但如順服一直跟,就發現神的預備都是對自己最好的,充滿感恩之心
我而家跟開一個線上網絡反政府反中教會,撇除佢哋反政府反中立場同有時好似明知某啲社會主張係有問題定唔知佢哋係咪基於一啲明知嘅邪惡動機去宣揚一啲嘢之外,佢哋「有時」講嘅道都幾ok嘅(對我嚟講),我認為呢個就係基督暫時對我與教會連接的安排。

講返你之前問過我嘅咩嘢「教會文化」我接受唔到,最貼身最基本最根本嘅就係現時香港教會對於是否施洗係基於考慮該基督徒是否會加入其「堂會」而決定,呢種受洗必須肯定其個別基督徒會加入其「堂會」以致其方能正式加入基督的教會嘅呢種文化我接受唔到囉。

我就係打著受洗加入基督的教會但不加入某一特定堂會的心態去尋求受洗而得不著施洗。不過可能呢個都係基督的安排,基於我可能在公教受過「秘密施洗」同基督徒不應該受兩次水洗呢兩個前設之下,基督攔阻了我在基督新教內受洗,不過好在一個在基督教內有效力、足以使人與基督建立關係以致得救的決志,我總算是得以在基督裏完全。

引用:
原帖由 千千金 於 2021-4-8 12:54 PM 發表

之所以有此選擇比各人,因為地上的人會按自己所認為和相信的去劃分。人的思想與智慧十分有限,
冇錯,新約(早期教會)中無分靈唔靈恩的。

引用:
原帖由 千千金 於 2021-4-8 12:54 PM 發表

我估你所指既聖靈開放係靈恩教會?

咁你返邊種教會呢?

曾幾何時,我為著此topic 同過姊妹吵大架呢。

Трахни тебя таракан! 弱智原來真係有樣睇 👇 呢D咪係柒頭智力將軍囉.
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]