• 瀏覽: 8,226
  • 回覆: 161
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 08:53 AM 發表

依家連馬友黃花都有養🤷🏼‍♂️
細條馬友黃耆既,係台灣養殖好多年
黃花係福建又係養咗好多年

熱賣及精選
引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 09:23 AM 發表

好似好耐之前睇過個 post 食海三刀,飯店直接 call佢去食🤷🏼‍♂️
有錢食家

一位冇乜頭髮樣貌普通的肥佬
引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 07:33 AM 發表

最近喺呢區經常見人話買到海乜班海物班咁,其實邊得嚟咁多海魚吖🤷🏼‍♂️仲要識游水🤷🏼‍♂️全部呃人㗎🤷🏼‍♂️在下爭扎咗好耐準備嚟個大踢爆🤷🏼‍♂️不過戴定頭盔先🤷🏼‍♂️其實話之佢養又好海又好,價錢合理又好食,食得開心先最重要🤗🤗🤗🤗🤗

附上之前釣到嘅成品一條🤷🏼‍♂️12240339
我信你

引用:
原帖由 煩Q死 於 2021-4-8 08:33 AM 發表

咁魚檔又錯唔晒d班的確係多數海養架喎想穩陣就自己呔
師兄祖籍係水上人?

引用:
原帖由 MoKay2020 於 2021-4-8 11:00 AM 發表

師兄祖籍係水上人?
yes

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2021-4-8 10:59 AM 發表

我信你
多謝你🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 07:33 AM 發表

最近喺呢區經常見人話買到海乜班海物班咁,其實邊得嚟咁多海魚吖🤷🏼‍♂️仲要識游水🤷🏼‍♂️全部呃人㗎🤷🏼‍♂️在下爭扎咗好耐準備嚟個大踢爆🤷🏼‍♂️不過戴定頭盔先🤷🏼‍♂️其實話之佢養又好海又好,價錢合理又好食,食得開心先最重要🤗🤗🤗🤗🤗

附上之前釣到嘅成品一條🤷🏼‍♂️
盲俠少見你來食板

引用:

附上之前釣到嘅成品一條🤷🏼‍♂️
如我在自己post回應,當釣魚都釣到有外來物種,海洋世界早已大亂!

師兄又唔洗咁灰,正面D,畢竟現在買豬肉煲湯都百幾蚊,買條游水海斑(野生定養好)都係兩百有找,一條魚夠全家撈3碗飯,食魚點都健康D,叫賺突了~

有D魚檔係自己有艇,去東西沙捕魚,所以有時會無貨賣

有D賣印尼和菲律賓飛機貨,就算係野生魚,都在原始的魚排海養大半年夠大條才出口

參考:http://thecoraltriangle.com/stor ... ish-and-coral-reefs

自己去到菲律賓和印尼旅行時的小漁村,漁民見到華人面口,都會奉上最好的魚,賣7~80港幣佢地已經開心死,真係食到lam lam利!

師兄點睇今日食荃灣街市買的燕星食到兩條友中雪卡毒?魚排係咪都一樣有機會有毒海藻?

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-4-8 01:09 PM 發表

盲俠少見你來食板
通常齋睇唔吹🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-4-8 01:53 PM 發表

如果在自己post回應,當釣魚都釣到有外來物種,海洋世界早已打亂!

師兄又唔洗咁灰,正面D,畢竟現在買豬肉煲湯都百幾蚊,買條游水海斑(野生定養好)都係兩百有找,一條魚夠全家撈3碗飯,食魚點都健康D,叫賺突了~

有D魚檔係自己有艇,去東西沙捕魚,所以有時會無貨賣

有D賣印尼和菲律賓飛機貨,就算係野生魚,都在原始的魚排海養大半年夠大條才出口

參考:http://thecoraltriangle.com/stories/how-farming-leopards-tigers-and-panthers-at-sea-endangers-wild-fish-and-coral-reefs
雪卡毒真係冇乜研究🤷🏼‍♂️在下驚冇得食啫🤷🏼‍♂️有啲魚老廉咁大條有啲人食頭食魚腸都冇事🤷🏼‍♂️有啲人食細細條又話瀨嘢🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 07:53 AM 發表

啲同事叫佢黃釘🤷🏼‍♂️在下post 呢幅圖其中一個原因係想俾大家睇吓,海魚係蒸唔爆皮㗎,相信十六叔你都留意到呢點🤷🏼‍♂️而喺街市買嘅游水魚,一定會蒸爆皮🤷🏼‍♂️

呢條紅瓜子無爆皮,難道執到寶?😘😘

引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-4-8 02:04 PM 發表

呢條紅瓜子無爆皮,難道執到寶?😘😘
好食就得啦🤷🏼‍♂️👍

今日暫時食白果🤷🏼‍♂️一陣再搏多陣🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 02:03 PM 發表

雪卡毒真係冇乜研究🤷🏼‍♂️在下驚冇得食啫🤷🏼‍♂️有啲魚老廉咁大條有啲人食頭食魚腸都冇事🤷🏼‍♂️有啲人食細細條又話瀨嘢🤷🏼‍♂️
養 唔緊要,最怕好似越南養蝦咁餵D避孕藥佢食谷D膏

我疫情前成日去菲律賓玩,佢係好似我上面篇英文文章咁,活捕野生細海斑,再在大魚排自由放養,餵係餵trash fish(唔值錢的魚),因為其實餵乾糧成本在呢D國家係更加貴

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 02:03 PM 發表

佢意思可能係“雪卡毒”,要海魚先會有,正常魚排養魚應該冇咁解?
唔知有冇解讀錯。

咁當然養魚佔多數了。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]