• 瀏覽: 8,291
  • 回覆: 161
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 煩Q死 於 2021-4-8 11:07 AM 發表

yes
水上人識食魚👍

熱賣及精選
引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 07:53 AM 發表

啲同事叫佢黃釘🤷🏼‍♂️在下post 呢幅圖其中一個原因係想俾大家睇吓,海魚係蒸唔爆皮㗎,相信十六叔你都留意到呢點🤷🏼‍♂️而喺街市買嘅游水魚,一定會蒸爆皮🤷🏼‍♂️
沉熟會唔會唔爆皮靚仔啲?

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 08:02 AM 發表

在下點解會開始釣魚呢?🤷🏼‍♂️因為之前老婆成日話唔知煮乜,日日走去買條東星,成兩舊幾水,又麻麻好食🤷🏼‍♂️在下成日叫佢唔好買呢啲,買舊鯇魚好過🤷🏼‍♂️谷撚氣走去釣條海魚返嚟佢食吓等佢知差幾遠🤷🏼‍♂️
第一次釣條細鱗,蒸完出嚟條魚好完整,佢仲以為唔熟🤷🏼‍♂️之後釣到條班,佢食過就知真係兩回事,終於結束惡夢🤷🏼‍♂️依家佢識識地去冰枱揀海魚🤷🏼‍♂️
咁冰枱啲係咪即係海魚?

To remember, to let go, and to move on.
生活簡單,就是享受。
不打擾,是我對你最後的温柔。
我是善良就好,我是真的就好,我對得起自己就好。
即使身邊世事再毫無道理,與你永遠亦連在一起。
引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 09:07 AM 發表

唔講又好似蟻咬咁🤷🏼‍♂️
都叫左你唔好屈係心。😂

To remember, to let go, and to move on.
生活簡單,就是享受。
引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-4-8 01:09 PM 發表

盲俠少見你來食板
佢煲幾次魚湯啦我有追。😊

生活簡單,就是享受。
養魚當海魚賣好似睇唔出

引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-4-8 02:08 PM 發表

養 唔緊要,最怕好似越南養蝦咁餵D避孕藥佢食谷D膏

我疫情前成日去菲律賓玩,佢係好似我上面篇英文文章咁,活捕野生細海斑,再在大魚排自由放養,餵係餵trash fish(唔值錢的魚),因為其實餵乾糧成本在呢D國家係更加貴
講真在下都係覺得係啲魚食乜嘅問題影響佢嘅味道🤷🏼‍♂️食飼料啲魚真係唔好味🤷🏼‍♂️有時釣到啲放生魚,佢喺在下下麵食咗幾個月蝦仔蟹仔真係成條唔到晒,連個樣都變埋,同放生冇耐嗰啲完全唔同🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 MoKay2020 於 2021-4-8 02:44 PM 發表

沉熟會唔會唔爆皮靚仔啲?
唔知呀🤷🏼‍♂️在下唔敢浸,怕自己道行唔夠🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 03:54 PM 發表

唔知呀🤷🏼‍♂️在下唔敢沉,怕自己道幸唔夠🤷🏼‍♂️
好,咁再上網研究下先,多謝賜教

引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-4-8 02:57 PM 發表

咁冰枱啲係咪即係海魚?
唔一定,有啲係同海鮮檔同一個老細🤷🏼‍♂️呢家嘢在下都唔係好醒🤷🏼‍♂️都係靠時間浸🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 manhoman 於 2021-4-8 03:14 PM 發表

養魚當海魚賣好似睇唔出
識游水唔荒係海魚(底棲魚計)🤷🏼‍♂️正如在下之前提到,釣到佢上嚟佢魚泡會漲,會反肚,所以有都唔會放落缸俾你睇到🤷🏼‍♂️在下唔知點表達🤷🏼‍♂️

收工🤷🏼‍♂️釣唔到🤷🏼‍♂️

好食

引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-4-8 03:03 PM 發表

佢煲幾次魚湯啦我有追。😊
睇漏咗!😌

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-4-8 04:43 PM 發表

睇漏咗!😌
睇到呢個咪得啦。

生活簡單,就是享受。
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]