• 瀏覽: 8,293
  • 回覆: 18
  • 追帖: 6
青班及石汀仔~

熱賣及精選
引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 07:50 AM 發表

冇錯🤷🏼‍♂️但係在下只係想帶出事實,好多魚檔買到嘅只係養魚🤷🏼‍♂️首先我哋要認清一樣嘢先,一個魚檔一日起碼入幾廿條班(話係海魚嘅班),一個街市幾個魚檔,香港九千幾個街市,邊得嚟咁多海班?🤷🏼‍♂️
九成以上活魚都係養... 真係海魚既好少.
要識得睇同揀先可以買到海魚

引用:
原帖由 港女冰冰 於 2021-4-8 08:17 AM 發表

早晨,純粹捧場,

忘了,係咪你介紹過我看鬼故,謝謝。

你說釣過細鱗, 魚檔介紹過..都食過幾次。
東星吉利,大時大節,貴都要買,已經不是吃魚,而是吃意頭。

謝謝分享。
咁食魚好多係食意頭~ 所以紅噹噹既魚炒貴晒!
反而有好多味道好既魚唔識食

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 08:53 AM 發表

依家連馬友黃花都有養🤷🏼‍♂️
花金鼓斬山刀撻沙都已經養到

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 09:29 AM 發表

斬山刀係點嘅樣?🤷🏼‍♂️在下唔係好識魚🤷🏼‍♂️
即三刀魚....

引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-4-8 01:53 PM 發表

如我在自己post回應,當釣魚都釣到有外來物種,海洋世界早已大亂!

師兄又唔洗咁灰,正面D,畢竟現在買豬肉煲湯都百幾蚊,買條游水海斑(野生定養好)都係兩百有找,一條魚夠全家撈3碗飯,食魚點都健康D,叫賺突了~

有D魚檔係自己有艇,去東西沙捕魚,所以有時會無貨賣

有D賣印尼和菲律賓飛機貨,就算係野生魚,都在原始的魚排海養大半年夠大條才出口

參考:http://thecoraltriangle.com/stories/how-farming-leopards-tigers-and-panthers-at-sea-endangers-wild-fish-and-coral-reefs
雪卡毒來自珊瑚~主要係西沙一帶有,多數班類紅曹等魚有事。 養魚無雪卡毒....不過孔雀石綠抗生素激素就可能有

引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-4-8 02:57 PM 發表

咁冰枱啲係咪即係海魚?
唔一定~睇魚種... 馬友,黃腳,黃花細條冰枱90%以上養

引用:
原帖由 manhoman 於 2021-4-8 03:14 PM 發表

養魚當海魚賣好似睇唔出
可以分到.... 但要好熟魚先得

引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-4-8 05:57 PM 發表

明,謝🙏。但都要慢慢學。😊 有冇聽過有款平價太陽魚,係咪海魚?
太陽魚係引入外來淡水魚種.... 基本上只有養殖

引用:
原帖由 前列腺發炎 於 2021-4-8 06:02 PM 發表

呢個post 好好...令我釋懷...不再怪責愛人唔失買魚...有時淡水鯇魚..還可以入口!
過埋四月你想揾條海魚都難

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 06:11 PM 發表

點解呢?🤷🏼‍♂️在下想學吓嘢🤷🏼‍♂️🤝
五月南海休魚期... 無魚船出海.
港水魚民有限所以供應少

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 06:17 PM 發表

咁就好🤷🏼‍♂️👍在下嘅機會多咗🤗
五月西南水~ 流大一般都釣近岸. 魚種多數火牙點... 細鱗都有....
班類三四月產卵,五月釣到嘅9成放生級別

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 06:45 PM 發表

正呀🤷🏼‍♂️
多寶魚?

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 07:48 PM 發表

呢條好食🤷🏼‍♂️👍
純養魚~ 不過味道都ok

引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-4-8 09:14 PM 發表

問歸問,佢係咪老實答,就要再判斷 魚檔又通常買唔同檔口,豬肉檔反而熟啲。
揀啲顏色比較鮮有光澤,魚比較精靈會好啲

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]