• 瀏覽: 7,977
  • 回覆: 4
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 07:33 AM 發表

最近喺呢區經常見人話買到海乜班海物班咁,其實邊得嚟咁多海魚吖🤷🏼‍♂️仲要識游水🤷🏼‍♂️全部呃人㗎🤷🏼‍♂️在下爭扎咗好耐準備嚟個大踢爆🤷🏼‍♂️不過戴定頭盔先🤷🏼‍♂️其實話之佢養又好海又好,價錢合理又好食,食得開心先最重要🤗🤗🤗🤗🤗

附上之前釣到嘅成品一條🤷🏼‍♂️12240339
石釘。。。

熱賣及精選
引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 07:53 AM 發表

啲同事叫佢黃釘🤷🏼‍♂️在下post 呢幅圖其中一個原因係想俾大家睇吓,海魚係蒸唔爆皮㗎,相信十六叔你都留意到呢點🤷🏼‍♂️而喺街市買嘅游水魚,一定會蒸爆皮🤷🏼‍♂️
石釘及黃釘兩種魚係有啲似…… 黃釘咀比較掘,蒸熟後下巴呈黃色 ; 而石釘咀尖,蒸熟後下巴呈粉紅!各區街市都有不同的魚檔,有些舖頭專賣海捕魚的…… 可以多留意呀!

引用:
原帖由 港女冰冰 於 2021-4-8 08:18 AM 發表

早晨~十六叔。
大作家,good morning

引用:
原帖由 港女冰冰 於 2021-4-8 08:21 AM 發表

早晨~十六叔,吃過早餐?
下山就去……吃

引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-4-8 08:08 PM 發表

因香港人真的好有💰,疫情下全球唔掂,日本花笑蟹 栗子蟹 母長腳蟹~兩年前你見過街市有得賣嗎?

日本人一向出名好野留自己,會益你香港人?以前還有禁捕期,不過上年取消曬......

一場疫情,好多野改變了,無了旅遊業,有無想過當地人食咩?漁民攬住D魚蝦蟹過世?攬住D生蠔日日食?澳洲自己都無本事內銷龍蝦......

難得香港人咁闊佬識食,唔賣卑你賣卑邊個?

澳洲龍蝦禁捕期就來到,睇下澳洲會否在 ...
香港人的確很幸福!應該要知道身在福中要知福

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]