• 瀏覽: 7,777
  • 回覆: 160
  • 追帖: 7
最近喺呢區經常見人話買到海乜班海物班咁,其實邊得嚟咁多海魚吖🤷🏼‍♂️仲要識游水🤷🏼‍♂️全部呃人㗎🤷🏼‍♂️在下爭扎咗好耐準備嚟個大踢爆🤷🏼‍♂️不過戴定頭盔先🤷🏼‍♂️其實話之佢養又好海又好,價錢合理又好食,食得開心先最重要🤗🤗🤗🤗🤗

附上之前釣到嘅成品一條🤷🏼‍♂️

熱賣及精選
好食就係好

一位冇乜頭髮樣貌普通的肥佬
自己釣到一定最好

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 07:33 AM 發表

最近喺呢區經常見人話買到海乜班海物班咁,其實邊得嚟咁多海魚吖🤷🏼‍♂️仲要識游水🤷🏼‍♂️全部呃人㗎🤷🏼‍♂️在下爭扎咗好耐準備嚟個大踢爆🤷🏼‍♂️不過戴定頭盔先🤷🏼‍♂️其實話之佢養又好海又好,價錢合理又好食,食得開心先最重要🤗🤗🤗🤗🤗

附上之前釣到嘅成品一條🤷🏼‍♂️12240339
石釘。。。

引用:
原帖由 ~KK 於 2021-4-8 07:40 AM 發表

好食就係好
冇錯🤷🏼‍♂️但係在下只係想帶出事實,好多魚檔買到嘅只係養魚🤷🏼‍♂️首先我哋要認清一樣嘢先,一個魚檔一日起碼入幾廿條班(話係海魚嘅班),一個街市幾個魚檔,香港九千幾個街市,邊得嚟咁多海班?🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2021-4-8 07:49 AM 發表

石釘。。。
啲同事叫佢黃釘🤷🏼‍♂️在下post 呢幅圖其中一個原因係想俾大家睇吓,海魚係蒸唔爆皮㗎,相信十六叔你都留意到呢點🤷🏼‍♂️而喺街市買嘅游水魚,一定會蒸爆皮🤷🏼‍♂️

在下點解會開始釣魚呢?🤷🏼‍♂️因為之前老婆成日話唔知煮乜,日日走去買條東星,成兩舊幾水,又麻麻好食🤷🏼‍♂️在下成日叫佢唔好買呢啲,買舊鯇魚好過🤷🏼‍♂️谷撚氣走去釣條海魚返嚟佢食吓等佢知差幾遠🤷🏼‍♂️
第一次釣條細鱗,蒸完出嚟條魚好完整,佢仲以為唔熟🤷🏼‍♂️之後釣到條班,佢食過就知真係兩回事,終於結束惡夢🤷🏼‍♂️依家佢識識地去冰枱揀海魚🤷🏼‍♂️

依家就返到架步,在下換完衫痾篤屎做吓嘢先🤷🏼‍♂️一陣再傾過🤷🏼‍♂️

睇個樣都知好食

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-4-8 07:53 AM 發表

啲同事叫佢黃釘🤷🏼‍♂️在下post 呢幅圖其中一個原因係想俾大家睇吓,海魚係蒸唔爆皮㗎,相信十六叔你都留意到呢點🤷🏼‍♂️而喺街市買嘅游水魚,一定會蒸爆皮🤷🏼‍♂️
石釘及黃釘兩種魚係有啲似…… 黃釘咀比較掘,蒸熟後下巴呈黃色 ; 而石釘咀尖,蒸熟後下巴呈粉紅!各區街市都有不同的魚檔,有些舖頭專賣海捕魚的…… 可以多留意呀!

最愛海魚嘅鮮美,求其一蒸就系又嫩又甜嘅魚肉

青班及石汀仔~

早晨,純粹捧場,

忘了,係咪你介紹過我看鬼故,謝謝。

你說釣過細鱗, 魚檔介紹過..都食過幾次。
東星吉利,大時大節,貴都要買,已經不是吃魚,而是吃意頭。

謝謝分享。

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2021-4-8 08:07 AM 發表

石釘及黃釘兩種魚係有啲似…… 黃釘咀比較掘,蒸熟後下巴呈黃色 ; 而石釘咀尖,蒸熟後下巴呈粉紅!各區街市都有不同的魚檔,有些舖頭專賣海捕魚的…… 可以多留意呀!
早晨~十六叔。

引用:
原帖由 港女冰冰 於 2021-4-8 08:18 AM 發表

早晨~十六叔。
大作家,good morning

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]