• 瀏覽: 8,341
  • 回覆: 176
  • 追帖: 1
請問各位師傅,我做開文職,中年失業,儲蓄不多,上有高堂下有妻房,如做地盤,想讀個中工牌,應該做邊範好?

熱賣及精選
引用:
原帖由 wishingstar 於 2021-4-8 10:10 AM 發表

請問各位師傅,我做開文職,中年失業,儲蓄不多,上有高堂下有妻房,如做地盤,想讀個中工牌,應該做邊範好?
「中級技工合作培訓計劃」招募日
「中級技工合作培訓計劃」旨在培訓有意加入建造業人士成為中級技工。香港建造學院舉辦「中級技工合作培訓計劃」招募日,讓僱主及求職人士進行即場面試。

請問去見呢個是否最快入門方法?

文職轉地盤 你頂唔頂得順呀 完全兩個世界
日曬雨淋 要擔要抬 你想做邊範

引用:
原帖由 神鋒 於 2021-4-8 05:40 PM 發表

文職轉地盤 你頂唔頂得順呀 完全兩個世界
日曬雨淋 要擔要抬 你想做邊範
以前文職搵開二萬零養家,而家都搵唔翻,向錢看唯有做地盤。未試過做地盤,唔知頂唔頂得順。睇post 似乎釘板係唔錯選擇,師傅請問點睇?

引用:
原帖由 wishingstar 於 2021-4-8 05:58 PM 發表

以前文職搵開二萬零養家,而家都搵唔翻,向錢看唯有做地盤。未試過做地盤,唔知頂唔頂得順。睇post 似乎釘板係唔錯選擇,師傅請問點睇?
文職都有兩萬幾甘好野 睇來高層黎👍我唔太熟 我做燒焊 釘板扎鐵應該都真係勞動力高辛苦

引用:
原帖由 wishingstar 於 2021-4-8 05:58 PM 發表

文職兩萬零蚊!?

引用:
原帖由 神鋒 於 2021-4-8 07:30 PM 發表

文職都有兩萬幾甘好野 睇來高層黎👍我唔太熟 我做燒焊 釘板扎鐵應該都真係勞動力高辛苦
普通員工。師傅,做泥水係咪跟公司會好啲?

引用:
原帖由 wishingstar 於 2021-4-8 08:33 PM 發表

初入行做地盤唔會有兩萬蚊一個月

引用:
原帖由 神鋒 於 2021-4-8 07:30 PM 發表

文職都有兩萬幾甘好野 睇來高層黎<?

ching你玩野? 做個19AE 都有呢個價啦

引用:
原帖由 晨中遇上你 於 2021-4-8 10:05 PM 發表

見泥水工有個先聘請後培訓計劃,半年時間,有中工試考,考完中工,做夠半年後,應該有兩萬零一個月?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 晨中遇上你 於 2021-4-8 10:05 PM 發表

唔係講笑呀😒做地盤兩萬都無?什工都唔止2萬啦…
人家有心投身建造業你甘講野既,$20000除返25日=800/日 800一日都無 甘我建議你返屋企訓覺或轉行,閘口個阿姐分分鐘唔止兩萬

引用:
原帖由 wishingstar 於 2021-4-8 08:33 PM 發表

無接觸泥水 泥水甘不如做裝修 都千幾蚊日 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神鋒 於 2021-4-8 11:57 PM 發表

唔係講笑呀😒做地盤兩萬都無?什工都唔止2萬啦…
人家有心投身建造業你甘講野既,$20000除返25日=800/日 800一日都無 甘我建議你返屋企訓覺或轉行,閘口個阿姐分分鐘唔止兩萬
咁你咪問下個阿姐囉,雜工一定冇兩萬蚊,亦唔多有800一日

引用:
原帖由 晨中遇上你 於 2021-4-9 12:08 AM 發表

咁你咪問下個阿姐囉,雜工一定冇兩萬蚊,亦唔多有800一日
工允人.聽日搵麗水師傅和雜工多名師傅$1300日雜工男工$850日女工$700紅磡開工聽日可以開工返九收.六,陳小姐69332787

自己打去問問,什工$800都無?叫底了師兄,而家無甘好境 d人張就做下 上年我做個盤什工$950-$1000 
地盤無兩萬一個月傻先做 隨非返去做少少野輕鬆等收工又唔同甘無兩萬好正常

引用:
原帖由 神鋒 於 2021-4-9 01:18 AM 發表

工允人.聽日搵麗水師傅和雜工多名師傅$1300日雜工男工$850日女工$700紅磡開工聽日可以開工返九收.六,陳小姐69332787

自己打去問問,什工$800都無?叫底了師兄,而家無甘好境 d人張就做下 上年我做個盤什工$950-$1000 
地盤無兩萬一個月傻先做 隨非返去做少少野輕鬆等收工又唔同甘無兩萬好正常
雜工有啲係得650,700,750,地盤grp有得睇,地盤冇兩萬蚊有幾奇,蛇仔同安全督導都冇啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]