• 瀏覽: 1,328
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
請問各位打字快的絲巴,你地打字時只會望住篇文章,定文章同自己打的都會望?

如果係我,前者,會出現錯字比較多;後者,望唔切會慢同打打下唔知打到邊。

熱賣及精選
咁你練下手勢喇要.

引用:
原帖由 zodiac10 於 2021-4-8 10:28 AM 發表

咁你練下手勢喇要.
咁請問你係米只望住篇文章打而唔望自己打果篇?

引用:
原帖由 queenismcheung 於 2021-4-8 11:28 AM 發表

咁請問你係米只望住篇文章打而唔望自己打果篇?
我兩邊都望的.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 queenismcheung 於 2021-4-8 10:21 AM 發表

請問各位打字快的絲巴,你地打字時只會望住篇文章,定文章同自己打的都會望?

如果係我,前者,會出現錯字比較多;後者,望唔切會慢同打打下唔知打到邊。
practise makes perfect
同彈琴一樣

彩虹憍再會, 延續未完情
領養請在面書搜尋Olausen Lisa
引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-4-8 11:52 AM 發表

practise makes perfect
同彈琴一樣
希望每日打30mins

回覆 引用 TOP

兩邊都要望,最重要係睇下會唔會走左位。打完先知就pk.

回覆 引用 TOP

中文打得快一定學倉頡,
速成都得,除非你打開。速成要搵字呀左唔少時間。

英文打得快好難,
一過左每分鐘30個字已經瓶頸期,唔會點進步,
英文1分鐘30個字己經夠,除非你係見政府私人秘書先會要求每分數40字
英文串錯字,打錯大細階機會比較上高。
colour/color,英式同美式串法,都玩得死人。
英文打得快真係要盲打。

兩邊都會睇。
練多啲就會快。

回覆 引用 TOP

正常只會望編文章,唔會望自己,因為熟手的話打錯自己會知,同埋如果熟手位,慢慢打都可以有50

回覆 引用 TOP

打字有得學的,有正確手法的,網上有正統教學,當然不斷不斷練習至係正道

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 whymenot 於 2021-4-8 09:18 PM 發表

中文打得快一定學倉頡,
速成都得,除非你打開。速成要搵字呀左唔少時間。

英文打得快好難,
一過左每分鐘30個字已經瓶頸期,唔會點進步,
英文1分鐘30個字己經夠,除非你係見政府私人秘書先會要求每分數40字英文串錯字,打錯大細階機會比較上高。
colour/color,英式同美式串法,都玩得死人。
英文打得快真係要盲打。
英文好易,我over 60/min。中文真係投晒降。當年考ACO就係肥咗中文打字。

引用:
原帖由 queenismcheung 於 2021-4-8 10:21 AM 發表

我只望文章,因好處實在太多了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2021-4-9 09:29 AM 發表

英文好易,我over 60/min。中文真係投晒降。當年考ACO就係肥咗中文打字。
我唔得啦,
我考政府N仔打字測驗都可以成篇英文打晒...
一分鍾要求30字,
打得晒,但CHECK唔切。

可能我英文去唔到盲打既地步。

引用:
原帖由 whymenot 於 2021-4-9 11:18 PM 發表

我唔得啦,
我考政府N仔打字測驗都可以成篇英文打晒...
一分鍾要求30字,
打得晒,但CHECK唔切。

可能我英文去唔到盲打既地步。
我果次考ACO打英文check完仲有好多時間R手指

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]