• 瀏覽: 5,905
  • 回覆: 87
  • 追帖: 2
本主題由 boyboy168168 於 2021-4-11 12:33 PM 使用 提升卡 道具
1) 劇本差, 編劇待遇差=無人肯寫好故仔

好多人都講到劇本差
個人覺得很大原因源於 編劇/編審待遇差, 地位不受尊重: a) 人工低又要full time砌一大堆劇本, 邊請到人才?
b) 就算有人有心做.....但地位不受尊重, 連頒獎禮都無個獎, 邊有人肯用心寫好故仔? 始終工廠式製作便算

2) 演員重覆/老化, 缺乏新面孔
缺乏大統籌 在運用藝人, 新舊配搭, 和播出時間的協調

3) 劇集製作流程/制度出問題
仲係用N年前80年代劇集製作模式,
呢家budget可能不能製一套20-30集的劇了~ , 無錢又要塞大量N角戀/公司吹水無聊劇情填集數

有時出現的情況是: 員工不斷加班趕戲, 但拍完攤3年都唔播出 -.-

4) 劇集題材殭化, 缺乏新意

5) 劇集經常爛尾, 拖累好題材/不能延續

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
4) 編劇template: 尾5集含包散
熱賣及精選
嗰頭話完你對TVB有火,轉頭就專登出新POST!

有劇本都冇用,因為唔肯比錢拍,最後又係左改右改求其就算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2021-4-8 11:52 AM 發表

嗰頭話完你對TVB有火,轉頭就專登出新POST!

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)

回覆 引用 TOP

Tvb五大缺失,缺一不可。 否則有排都未執笠

正義必勝!
引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-4-8 11:48 AM 發表

1) 劇本差, 編劇待遇差=無人肯寫好故仔

好多人都講到劇本差
個人覺得很大原因源於 編劇/編審待遇差, 地位不受尊重: a) 人工低又要full time砌一大堆劇本, 邊請到人才?
b) 就算有人有心做.....但地位不受尊重, 連頒獎禮都無個獎, 邊有人肯用心寫好故仔? 始終工廠式製作便算

2) 演員重覆/老化, 缺乏新面孔
缺乏大統籌 在運用藝人, 新舊配搭, 和播出時間 ...
與其話編劇待遇差, 不如話如果寫到好故仔, 仲邊會做編劇?
網絡興起, 而家做小說家既門檻好低. 你有好橋, 做乜唔用自己既名出書, 而要將個智識產權用人工既方式畀左電視台?

引用:
原帖由 tesrofder 於 2021-4-8 12:39 PM 發表

與其話編劇待遇差, 不如話如果寫到好故仔, 仲邊會做編劇?
網絡興起, 而家做小說家既門檻好低. 你有好橋, 做乜唔用自己既名出書, 而要將個智識產權用人工既方式畀左電視台?
所以可能要搵出面人寫, 或買大橋

TBB 特色
所以貴精不貴多
故為一線劇

每年祇集中兵力
拍幾套如大時代
轟轟烈烈既代表作

大丈夫
性情如火
力拔山河
引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-4-8 12:46 PM 發表

所以可能要搵出面人寫, 或買大橋
其實係一定要買版權, 大陸劇都係買版權.
呢D錢唔慳得~~

有咩電視台可保證套套猛片,TVB算唔錯既啦,你可以唔睇TVB,但唔可以盲目反TVB

咁假五大缺失?

回覆 引用 TOP

五x2缺失
老,傷,病,弱,殘
懶,庸,廢,劣,淫

大丈夫
性情如火
力拔山河

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2021-4-8 01:09 PM 發表

有咩電視台可保證套套猛片,TVB算唔錯既啦,你可以唔睇TVB,但唔可以盲目反TVB
這關於第三點: 製作制度, 一年24套 根本太多太散, 無乜重點劇,  
不如將資源放在十套內較大budget, 其他細劇 或像香港愛情故事 搏題材出位吧
唔夠時間填充就不如播外購或吹水節目填充算吧

TBB 特色

回覆 引用 TOP

1 cheap
2 cheap
3 cheap
4 cheap
5 cheap

以前都好多武俠小說翻拍,已經10幾年唔見.樣樣差過人,又唔改,又跟唔上潮流.繼續迎合老人味

但以前就算工廠式製作都出到好多好作品!!!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]