• 瀏覽: 4,967
  • 回覆: 15
有人同我借錢投資輸曬,但無簽借據,
我後來搵個藉口話可以問人借錢畀佢返身,但要簽返之前既借據
佢簽左,但我無問人借錢畀佢, 咁佢話之前張借據係我誤導佢先簽,所以唔認, 可以咁架咩?
但佢真係欠我錢

熱賣及精選
你咁樣呃人簽名?小心! 小心!

但佢簽畀我果張借據寫既野全部都係事實wor

ok! 我當你係事實, 但絕對唔係事實之全部。

你話: 「後來搵個藉口話可以問人借錢畀佢返身」

從你口中, 我見到呢個文件簽署生效係要under 一個condition, 就係對方要收到該文件上的款項, 但最後結果係對方收唔到該筆款項。

試問喺一個信貸人冇比錢給借方情況下, 請問呢份借據係咪仍然生效?

或者係我表達得唔清楚🤔
佢簽果份借據係簽緊之前借落,佢已經全部袋左既錢,上面寫明幾時借,佢已經全數收訖無誤

認唔認, 如果雙方冇共識, 咁要交由第三者(如法官)決定.
你係唔係告或出律師信追討?
如果佢唔認, 你又唔告, 只會不了了知.

筆數三十幾萬,去區域法院追會唔會得不償失?

佢係妳生死之交?

有少少誤導, 但你真係有借錢俾佢,
你可以話咁岩搵唔到人借錢俾佢,
佢係唔係爛仔?
想快既入小額申請佢破產.

引用:
原帖由 tungsingyiuyeu 於 2021-4-10 03:06 PM 發表

有少少誤導, 但你真係有借錢俾佢,
你可以話咁岩搵唔到人借錢俾佢,
佢係唔係爛仔?
想快既入小額申請佢破產.
唔係爛仔,佢應該都係畀人厄
個數過左小頞喇

引用:
原帖由 123698745q 於 2021-4-11 01:02 AM 發表

唔係爛仔,佢應該都係畀人厄
個數過左小頞喇
係, 但小頞唔使請律師, 易D, 可以嚇下對方..

引用:
原帖由 123698745q 於 2021-4-8 13:47 發表

有人同我借錢投資輸曬,但無簽借據,
我後來搵個藉口話可以問人借錢畀佢返身,但要簽返之前既借據
佢簽左,但我無問人借錢畀佢, 咁佢話之前張借據係我誤導佢先簽,所以唔認, 可以咁架咩?
但佢真係欠我錢
如果你真係再問人借錢咪無問題,但最後結果係點就自己諗。

咁我緊係唔會用我名義去再借錢黎送畀佢填數…
但佢可以用「因為以為我會再畀錢佢所以先簽之前既借據」做理由唔還之前借既錢?

張借據係誤導佢先簽,個官會判告人條友輸

嗯 . . .但無輪佢將來再借唔借到錢,佢之前都真係借左錢架wor, 咁樣借據都無效?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]