• 瀏覽: 2,911
  • 回覆: 26
今年可以完成人文學科榮譽學位,在此處略為分析一下各科的難度,1*為最易5*為最難,但1*並非什麼都不幹便可合格,只是相對而言。
CHIN A171c 應用文
必讀科,較為生活化的一科,做功課及溫書所花的時間最小。難度*
CHIN A281C中國中古史         
唔算太難,以前導師教得一般,但提供好多參考書,而家唔知,passpaper差不多年年一樣,要過唔難,難度**
CHIN A282C中國近世史                        
唔算太難,以前導師教得好好,而家唔知,passpaper差不多年年一樣,要過唔難,難度**
CHIN A274C現代文學  
導師教得唔錯,唔太難讀,參考資料大多都係白話文,要過都唔難,難度**
CHIN A383C 中國近代史 (1840-1949)     
導師教得好好,此科的林Sir是我見過公大現存最好的導師,另外要捉passpaper題亦唔難,要過唔難,難度***
CHIN A172C 語文通論
必讀科,內容為中文的文法,很多經常會用,但又唔點解的文法,要過唔難,但難攞高分。難度***
CHIN A162c 中國人文學科基礎課程 (一) :歷史與文學
必讀科,呢科唔考試,但功課相對難做,要花時間去讀,加上某組別的鄺XX導師,永遠唔比參考書,功課永遠都係最高比6X分,要攞高分好難。難度***
CHIN A163C 中國人文學科基礎課程 (二) :思想與信仰
必讀科,呢科唔考試,但功課相對難做,要肯花時間的話,要過唔難,難度***
CHIN A213C香港歷史(1842-1997)
唔算太難,但導師好有問題,永遠唔比參考書及資料出處,永遠要用佢堂上講過既口水尾做資料,要過唔難,但係學唔到搵資料及分析,冇咗佢既口水尾就唔識考試或做功課。難度***
CHIN A291C 邏輯與方法論      
分為邏輯及方法論,邏輯似計數,肯花時間去做,唔算太難,要過唔難,方法論有啲深,平均呢講,要過都唔難,難度***
CHIN A384C 宋元明清社會經濟史   
都幾多嘢讀,要處理海量資料,但導師教得唔錯,要過都唔難,難度***
CHIN A391C中國宋元明哲學        
要對哲學有一定認識,參考資料雖然好多都係文言文,但導師教幾好,肯花時間去鑽研,但要過都唔難,難度***
CHIN A392C 明末以來中國思想史                     
唔算太難,導師教得都好好,比心機的話,要過唔難,難度***
CHIN A381C史學方法   
導師又教得一般,最好對歷史有基本認識才報,功課同考試內容係冇直接關係,要好靠自己發揮,難度***半
CHIN A361C 中國人文學科研究方法及文獻目錄學
必讀科,內容涉及文史哲三大範疇,課程內容含好多嘢,要處理海量資料,建議唔好咁快讀,難度****
CHIN A293C 中國古代哲學思想   
超難,上佢堂未必明,唔上堂一定唔明,導師又教得一般,加上參考資料好多都係文言文,肯溫書都未必明,有同學重考過三次先pass,難度*****
CHIN A372C 中國文學批評      
未讀過,No Comment
CHIN A371C 中國古典小說  
CHIN A272C 中國現代語法            
CHIN A202C 當代中國文化         
CHIN A273C 詩詞選            

上世親親而愛私,中世上賢而說仁,下世貴貴而尊官。
熱賣及精選
A383C係唔係林皓X教?

係林X兒,

引用:
原帖由 大秦左庶長 於 2021-4-8 04:28 PM 發表

係林X兒,
咁都好啲。

非常詳細!謝謝。
本人讀過172C,覺得非常困難

引用:
原帖由 大秦左庶長 於 2021-4-8 02:10 PM 發表

今年可以完成人文學科榮譽學位,在此處略為分析一下各科的難度,1*為最易5*為最難,但1*並非什麼都不幹便可合格,只是相對而言。
必讀科,較為生活化的一科,做功課及溫書所花的時間最小。難度*
唔算太難,以前導師教得一般,但提供好多參考書,而家唔知,passpaper差不多年年一樣,要過唔難,難度**
CHIN  ...
Hello, 想問下香港歷史考試同做TMA難唔難呀?plan緊想報

引用:
原帖由 子時濃濃的才藝 於 2021-4-23 09:45 AM 發表

Hello, 想問下香港歷史考試同做TMA難唔難呀?plan緊想報
正如先前所言,導師都比幾多資料,但永遠唔比資料既出處及參考書,永遠要用佢堂上講過既口水尾做資料。要過唔難,但比較難攞高分。另外單元寫得好零碎,一定要買公大出個本香港史參考書,唔係唔會明單元講乜,因單元成日會引用個本參考書

引用:
原帖由 大秦左庶長 於 2021-4-23 10:01 AM 發表

正如先前所言,導師都比幾多資料,但永遠唔比資料既出處及參考書,永遠要用佢堂上講過既口水尾做資料。要過唔難,但比較難攞高分。另外單元寫得好零碎,一定要買公大出個本香港史參考書,唔係唔會明單元講乜,因單元成日會引用個本參考書
Thanks! 印象中香港歷史好似得一組?

係呀!補充番啲資料,香港史單元寫得好零碎,一時叫你諗下某樣野,一時又叫你寫下乜,係完全唔似歷史科單元,反而有啲似史學方法論。而單元及指定參考書既料係不足完成TMA,一定要導師堂上比既料呢做TMA。但我個人覺得咁樣做不太妥當,始終這是大學課程,並非係中學課

引用:
原帖由 大秦左庶長 於 2021-4-8 02:10 PM 發表

CHIN  ...
CHIN A361C 中國人文學科研究方法及文獻目錄學
必讀科,內容涉及文史哲三大範疇,課程內容含好多嘢,要處理海量資料,建議唔好咁快讀,難度****
知唔知邊個教, 教得好唔好?

CHIN A361C 中國人文學科研究方法及文獻目錄學,由樹仁周Sir執教,佢教得就一般,但你肯努力,佢比分都好鬆手,但姓曾的學科主任就有啲問題,我考個年出到好鬼死深,當時我記低考試題目,講番比當時教個兩位導師知,佢地一致都覺題目出得唔正常同深,好多人唔合格,之後唔知係咪比人投訢,跟住個年就出得較淺,而家唔知,

CHIN A163C 中國人文學科基礎課程 (二) :思想與信仰
必讀科,呢科唔考試,但功課相對難做,要肯花時間的話,要過唔難,難度***

唔考試意思系只計TMA分數? 可否講多少少呀? 有沒有呢科既功課題目同 notes呀? 因為我想報呢科讀, 至於香港歷史我去圖書館睇過, 好似要求分析, 寫論文咁樣, 比較有難度, 我要諗下先未必報

引用:
原帖由 捱過鳥 於 2021-4-30 01:06 AM 發表

唔考試意思系只計TMA分數? 可否講多少少呀? 有沒有呢科既功課題目同 notes呀? 因為我想報呢科讀, 至於香港歷史我去圖書館睇過, 好似要求分析, 寫論文咁樣, 比較有難度, 我要諗下先未必報
對,此科成綪只計TMA分數,從四份功課中抽三份最好成綪的,計其平均分作為此科成績。呢科我不清楚TMA題目會否番抄,但知道162TMA題目有機會番抄,通常隔一至兩年。TMA題目未至寫論文的級數,始終是一字頭科目,但中國哲學本身都幾難,尤其是先秦哲學,參考書及相關資料都是文言文,曾有一條題目係寫,道家轉化為法家的論述,真係寫到吐血,睇中國人性論史:先秦篇-徐復觀著(呢本參考書值得推介),搵到個轉化過程,但自己寫唔出。所以好睇你有冇哲學根底,而導師都教得尚可。

引用:
原帖由 大秦左庶長 於 2021-4-30 08:58 AM 發表

對,此科成綪只計TMA分數,從四份功課中抽三份最好成綪的,計其平均分作為此科成績。呢科我不清楚TMA題目會否番抄,但知道162TMA題目有機會番抄,通常隔一至兩年。TMA題目未至寫論文的級數,始終是一字頭科目,但中國哲學本身都幾難,尤其是先秦哲學,參考書及相關資料都是文言文,曾有一條題目係寫,道家轉化為法家的論述,真係寫到吐血,睇中國人性論史:先秦篇-徐復觀著(呢本參考書值得推介),搵到個轉化 ...
咁講法163都係會翻炒,但字眼會唔同,最近嗰次係比較道法兩家的人性觀,叫你考慮法家點樣繼承道家思想。

引用:
原帖由 kinny 於 2021-4-22 07:23 發表

非常詳細!謝謝。
本人讀過172C,覺得非常困難
語文通論只不過是普通話基礎同中國現代語法既混合版, 但如果無普通話基礎又無讀A272C, 咁就覺難

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]