• 瀏覽: 2,494
  • 回覆: 25
本人已有1a牌,想直接考18牌,因送埋2號牌,想請問甘樣考難度系咪大好多?

精選汽車
引用:
原帖由 suifeifei129 於 8/4/2021 17:06 發表

本人已有1a牌,想直接考18牌,因送埋2號牌,想請問甘樣考難度系咪大好多?
就算本身有棍波私家車(1)/輕型貨車(2)牌,都唔代表係易上手D。

因為1、2同18,根本兩回事黎,而且呢D野都好睇個人天份、學習能力等等。

始終駕駛技術都係熟能生巧,操多D自然會上手,有心自然唔成難事。

1A 私家車自動波牌都可以直鏟考19 重型貨車
1A變1,2,18,19,考到係正式牌,無須掛P

但要留意,如果只考9,10 巴士棍波牌,只會吸1,4,(5),9,(10),唔會吸2仔

謝謝解答,再想問下考18難度高過考棍van幾多?

引用:
原帖由 suifeifei129 於 8/4/2021 20:38 發表

我覺得冇得比,有心考亦無謂去比較。

有人覺得揸大車易過細車,亦有人覺得大車好難控制。
難度高唔高、高幾多,呢D始終係個人感受,真係見仁見智,好難作準。

我覺得有心考,集中去比較下不同駕校之間嘅價錢、車種等等,唔好去諗到底有幾難,未報已經嚇自己。

引用:
原帖由 suifeifei129 於 2021-4-8 05:06 PM 發表

其實唔難。 如果你渣開車。
曾經都好似你咁,
跟住18 同 9 10 一齊學,
1take Pass曬。

引用:
原帖由 suifeifei129 於 2021-4-8 08:38 PM 發表

其實應該18易渣過 1 2, 如果棍波既話。
因為行柴油,無咁易死火

明白,咁報邊間駕校較好?

個人意見,18牌係易過棍van, 我雪藏棍van, 完p考18牌22節,部50零轉波兩腳好順,睇位又易。

謝謝師兄解答,而家考慮緊報邊間駕校,想聽下師兄意見

十分歡迎各位交流考牌心得。

在此作出善意提醒,希望各位注意,請勿觸犯相關版規。

相關連結︰https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26581294&extra=page=1

而家1a 2a牌係咪pass左18就變 1 2 18?

引用:
原帖由 civic1217 於 2021-4-20 12:41 AM 發表

而家1a 2a牌係咪pass左18就變 1 2 18?
正確
有信心可考19
合格會變成:1 2 18 19

如果報巴士,合格後
1,2,4,(5),9,(10)
5,10要上職前課程

考的士合格則維持
1a 2a 6a

引用:
原帖由 S3BL470_GB2444 於 2021-4-20 09:19 AM 發表

正確
有信心可考19
合格會變成:1 2 18 19

如果報巴士,合格後
1,2,4,(5),9,(10)
5,10要上職前課程

考的士合格則維持
1a 2a 6a
感謝回覆
好清晰!

考巴士結果:
1A考10A->1A,4A,(5A),9A,(10A)
1A考10->1,4,(5),9,(10) (*唔會有2仔)
1考10A->1,4A,(5A),9A,(10A)
1考10->1,4,(5),9,(10) (*唔會有2仔)
1A,2A考10A->1A,2A,4A,(5A),9A,(10A)
1A,2A考10->1,2A,4,(5),9,(10) (*2A不變,唔會有2仔)
1,2考10A->1,2,4,(5),9A,(10A) (*但小心運豬處櫃枱同你吸4A,5A)
1,2考10->1,2,4,(5),9,(10)
所以都係考返18/19啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]