• 瀏覽: 322
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
我諗好多版友都會同意
近呢十年嘅TVB劇
講到尾都係一個錢字
有錢就乜都得
冇budget冇錢就咩都唔得
最核突嘅就係啲cheap cheap廠景
幾十年如一日
同內地啲古裝宮廷劇完全比下去類
就好似攞甄嬛傳做例子
同一個時期嘅有宮心計 耀舞長安
一齊比較 呢兩套tvb劇完全唔合格
台詞唔得 戲服唔得 道具唔得 廠景唔得
外景都唔得
一個字可以總括晒 cheap
就算故事主題有潛力 演員有實力
都完全浪費晒 劇情一塌糊塗
就算再攞啲近呢幾年嘅古裝劇來做比較
天命 大太監 食為奴 啲廠景戲服
簡直就係核突 睇到都覺得尷尬
就算係好似 宮心計2咁樣嘅大製作
啲戲服就華而不麗 劇情又係炒冷飯
啲廠景又係嗰啲 金光閃閃
用塑膠搭出嚟嘅cheap cheap廠景
完全浪費晒啲好演員
就算唔用廠景 花小小錢用實景真係咁難?
人地 如懿傳 那年花開月正圓 都係廠景
但係一睇就係靚到 嘩 一聲
Anyway
TVB 再係咁樣 真係前景堪虞
又或者可以咁講
呢間電視台就係香港嘅縮影
不思進取 又唔居安思危 又唔識得創新變革
到頭來只會龜兔賽跑 唉

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
使徒行者3卡士勁,實景拍攝,但出黎效果都唔好睇

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2021-4-8 07:39 PM 發表

合拍劇都已算落本, 但點解劇情拍到一PAT屎咁

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
4) 編劇template: 尾5集含包散
時移世易, 香港娛樂都好難仲有乜發展.

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-4-8 07:41 PM 發表

唔知幾時先再可以有好似
無頭東宮 義不容情
呢啲咁扣人心弦嘅劇集

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-4-8 07:45 PM 發表

時移世易, 香港娛樂都好難仲有乜發展.
塘水滾塘魚 會好得幾耐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boyboy168168 於 8-4-2021 07:41 PM 發表

有林峯主演,但實質只係配角,發揮極少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2021-4-8 07:39 PM 發表

《那些我愛過的人》 實境劇本又好

回覆 引用 TOP

引用:

其實最大問題係人才。
作為以創意行先的行業,冇人才真係死得。

引用:
原帖由 金刀劍 於 2021-4-8 09:17 PM 發表

其實最大問題係人才。
作為以創意行先的行業,冇人才真係死得。
你咁緊張tvb做乜?你都唔睇。

引用:
原帖由 初級投資者 於 2021-4-8 09:20 PM 發表

你咁緊張tvb做乜?你都唔睇。
我冇話我唔睇喎

回覆 引用 TOP

話說今日心機女播
睇緊99嘅咩公司
間公司果3男女 好似拍緊教育電視
配角嘅聲線好好多

其實套戲講咩

菲人黎旅遊我唔會排擠佢地
但要求港人唔請菲人係要經濟打擊佢地
護保在菲旅客都做唔到
唔打擊佢地經濟
佢地點識反省