• 瀏覽: 1,973
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
有無師兄知道如果無牌費比差人捉到應該唔係罰好多,但點解佢要瘋狂駕駛及撞其他車?

精選汽車
引用:
原帖由 新手 於 2021-4-8 11:37 PM 發表

有無師兄知道如果無牌費比差人捉到應該唔係罰好多,但點解佢要瘋狂駕駛及撞其他車?
因為行車証過期一定買唔到保險,即係起碼二條罪,司機沒有駕駛執照,即係無牌駕駛,如果你有睇新聞,司機是著拖鞋的,又多一條罪

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 2021-4-9 07:31 AM 發表

因為行車証過期一定買唔到保險,即係起碼二條罪,司機沒有駕駛執照,即係無牌駕駛,如果你有睇新聞,司機是著拖鞋的,又多一條罪
著拖鞋係咩罪

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 9/4/2021 07:31 發表

乜話!!因為行車証過期一定買唔到保險??
一定?

引用:
原帖由 subming 於 2021-4-9 09:01 AM 發表

一定?
有牌簿就應該買到,不過今日蘋果話未過戶!
牌費都唔交未必俾保費,就算買左保險公司都未必賠

引用:
原帖由 subming 於 2021-4-9 09:01 AM 發表

一定?
吾同時間出有機會牌費到期保險未過期,無有效保單就一定續吾到牌

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 2021-4-9 07:31 AM 發表

不過最主要係架車涉及好多單違法,包括好多違泊,撞左其他車不顧而去等罪行!

單單行車證過期只會票控320,我本人試過。

但冇保險基本消費停牌1年及罰款1500
冇牌駕駛就坐硬

法例冇規定話唔可以穿拖鞋,只係規定合適的穿著,但咩係合適,由法庭決定

引用:
原帖由 captshiu 於 2021-4-9 01:27 PM 發表

單單行車證過期只會票控320,我本人試過。

但冇保險基本消費停牌1年及罰款1500
冇牌駕駛就坐硬
可能佢乜Q都無,所以咁驚死

引用:
原帖由 poorsa2 於 2021-4-9 09:14 AM 發表

有牌簿就應該買到,不過今日蘋果話未過戶!
牌費都唔交未必俾保費,就算買左保險公司都未必賠
蘋果信佢一成都死,保險未過戶都買得架。等於二手買賣時都要買左保險先出到份臨時保單,有臨時保單先可以做到過戶。另外過左十年車就年年驗左車先可以買牌費,如果佢剛驗完車做過戶就可以即時買埋牌費!

引用:
原帖由 新手 於 2021-4-9 02:54 PM 發表

蘋果信佢一成都死,保險未過戶都買得架。等於二手買賣時都要買左保險先出到份臨時保單,有臨時保單先可以做到過戶。另外過左十年車就年年驗左車先可以買牌費,如果佢剛驗完車做過戶就可以即時買埋牌費!
果份係臨時單,過左send返上保險公司先會出正式單。其實有乜動機唔交牌費但買保險?

或者唔使賠!如果果條友瓜咗賠條毛俾你?所以想有得賠就望佢唔好死!

引用:
原帖由 新手 於 2021-4-8 11:37 PM 發表

條友身有史!重要架車冇轉名

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]