• 瀏覽: 24,166
  • 回覆: 364
  • 追帖: 3
港漫都睇過唔少, 當中有一些武功招式及場境都幾深刻, 以下是我個人之選~

中華英雄 華英雄 中華傲訣 龍跨千山

龍虎門 王小虎 降龍十八腿 霹靂狂龍

刀劍笑 橫刀奪愛 七步成詩 一刀兩斷

鐵將縱橫 赤殺王 雷霆霹靂神功 靈霞霓電霸雲霄

街頭霸王 赤龍 玄武門三絕 波動拳

風雲 劍聖 聖靈劍法 絕天滅地劍廿三

天子傳奇 (or皇朝君臨) 姬發 先天乾坤功 天驚地動

大霹靂 傲笑紅塵 紅塵劍法 紅塵一步終

龍虎門 王小虎 雷電神腿 電光毒龍鑽 (or陰世雷電鑽)

中華英雄 華英雄 無量神掌 大海無量

每位讀者心目中都或者有些港漫武功招式或場境覺得特別深刻或喜歡, 大家分享一下個人之選~

熱賣及精選
人型坦克!

當年全屋得我一個睇港漫,我呀哥係唔睇嘅;但佢睇完四霸出「人型坦克」之後,佢竟然捉住我隻手,同我一齊出「人型坦克」!

金太保- 奔雷劈

附件

220.jpg(174.17 KB)

2021-4-9 10:43 PM

驚天一式
無悔三震
追魂十五滾
歲月不饒人
皇者令 霸者令
地獄戰神
悲痛莫名
好多

龍爪手

大海無量

勝公子....看破紅塵

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2021-4-9 10:21 PM 發表

人型坦克!

當年全屋得我一個睇港漫,我呀哥係唔睇嘅;但佢睇完四霸出「人型坦克」之後,佢竟然捉住我隻手,同我一齊出「人型坦克」!
人型坦克 的確經典!依家已經無呢啲咁有特色嘅組合技了⋯

引用:
原帖由 繼續加速 於 2021-4-10 05:56 AM 發表

驚天一式
無悔三震
追魂十五滾
歲月不饒人
皇者令 霸者令
地獄戰神
悲痛莫名
好多
驚天一式 第一次係刀劍笑出現勁有氣勢!後來名劍始終未能發揮得淋漓盡致如王小二!背景個星空畫得幾靚!

無悔三震 就算後來華英雄學了此招, 點都及不上司徒無量果種強勁氣勢!

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 2021-4-9 10:43 PM 發表

金太保- 奔雷劈
金太保呢個奸角塑做得唔錯!為著權力與地位不擇手段、連生父都設計謀殺!
招式方面, 一招了殺著:雷霆萬鈞, 與及四象交融, 都好強勁!

引用:
原帖由 傲龍.未展 於 2021-4-10 09:27 AM 發表

驚天一式 第一次係刀劍笑出現勁有氣勢!後來名劍始終未能發揮得淋漓盡致如王小二!

無悔三震 就算後來華英雄學了此招, 點都及不上司徒無量果種強勁氣勢!
中華英雄既羅漢同元武都有驚天一式喎

引用:
原帖由 jlwee 於 2021-4-10 09:43 AM 發表

中華英雄既羅漢同元武都有驚天一式喎
的確係!但感覺上始終係羅漢嘅驚天一式至夠強勁, 後來元武的驚天一式好似無乜料到咁⋯

引用:
原帖由 強國子弟 於 2021-4-10 07:43 AM 發表

勝公子....看破紅塵
其實春秋戰雄寫得算係幾好, 出到三百幾期就可見有一定捧場客!

第一時間想到的畫面~

附件

Screenshot_20210410_100512.jpg(277.59 KB)

2021-4-10 10:08 AM

引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-4-10 06:52 AM 發表

龍爪手
講到呢類招式, 至深刻印象係龍虎門 冰火螳螂拳的玉石俱焚!睇見都痛!不過現實中係好難駛得出, 就算對方企定定係度, 都好難「𡁻」得中⋯ 😏

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]