• 瀏覽: 3,422
  • 回覆: 31
3,4波轉波2波1波有時入波唔順 試過部車踩到好慢 可能得5公里左右入2波就ok 有注意動作慢慢黎 有時都仲會唔順都試過揸極力子加小小油再入波都系唔順我應該再加多小小油啶點做?

精選汽車
引用:
原帖由 kgbz 於 2021-4-10 12:12 發表

各位停車系點 我學院車 停車會chock之後有特別注意慢放前後brake 都會chock 但冇咁chock 點做到完全唔chock
講下你停車步驟 特別系極力子 前後brake
只係未熟手感姐...柔brake柔d收油就得..

我係現代人
引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-4-10 01:11 PM 發表

只係未熟手感姐...柔brake柔d收油就得..
e...我好柿冇點留意有冇收油

引用:
原帖由 kgbz 於 2021-4-10 13:33 發表

e...我好柿冇點留意有冇收油
總之咩都慢慢放慢慢拉慢慢扭就唔chok啦...手感來的...多d就熟...好難用言語去按步就就班說明的...話晒都係控制技術層面既野講好多理論都未必做到...

我係現代人
引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-4-10 01:37 PM 發表

總之咩都慢慢放慢慢拉慢慢扭就唔chok啦...手感來的...多d就熟...好難用言語去按步就就班說明的...話晒都係控制技術層面既野講好多理論都未必做到...
有時去到好慢會左右擺跌腳

引用:
原帖由 kgbz 於 2021-4-10 13:47 發表

有時去到好慢會左右擺跌腳
昂高個頭望前面遠d夾實油缸米唔跌lor....不過都要眼尾望下前面條路有無坑

我係現代人
引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-4-10 02:16 PM 發表

昂高個頭望前面遠d夾實油缸米唔跌lor....不過都要眼尾望下前面條路有無坑
原來系咁

停車只用腳brake 可以?

引用:
原帖由 kgbz 於 2021-4-10 21:50 發表

停車只用腳brake 可以?
慢車可以的...不過考牌時扮野都要兩brake用

我係現代人
引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-4-12 09:48 AM 發表

慢車可以的...不過考牌時扮野都要兩brake用
星期日去練都有小小chock 可以詳細講講你去紅燈前5 6米 你前後brake 離合器動作

引用:
原帖由 kgbz 於 2021-4-12 03:03 PM 發表

星期日去練都有小小chock 可以詳細講講你去紅燈前5 6米 你前後brake 離合器動作
如果想架車停得定啲, 要留意要先落尾brake, 咁架車就會先將重心轉移去後面, 相對會定啲, 再落埋頭brake收車會順啲, 記住, 無論落頭尾brake都好, 唔好一下到位, 因為學院車無ABS, 如果太大力係會鎖轆的, 輕則響呔, 重則派車, 要小心 ... ; 而停車前一刻, 稍稍放鬆頭brake, 但定住尾brake, 等車嘅重心回返中少少, 會易啲平衡, 無咁易跌車; 喺車停哂之前, 有兩樣嘢要做的, 第一係伸定隻左腳出嚟落地, 第二係拿極力子. 但腳一掂地車就要停定, 唔好踏多兩步, 會肥的. 落就好多嘢, 但其實呢所有嘢都係喺一秒間發生, 要留意個先後次序, 因為如果先落頭brake, 有機會反車或出意外, 要好小心...

引用:
原帖由 車哥哥 於 2021-4-12 05:03 PM 發表

如果想架車停得定啲, 要留意要先落尾brake, 咁架車就會先將重心轉移去後面, 相對會定啲, 再落埋頭brake收車會順啲, 記住, 無論落頭尾brake都好, 唔好一下到位, 因為學院車無ABS, 如果太大力係會鎖轆的, 輕則響呔, 重則派車, 要小心 ... ; 而停車前一刻, 稍稍放鬆頭brake, 但定住尾brake, 等車嘅重心回返中少少, 會易啲平衡, 無咁易跌車; 喺車停哂之前 ...
收油動作做唔做好 平時冇點做 好多時都唔記得

引用:
原帖由 kgbz 於 2021-4-12 06:08 PM 發表

收油動作做唔做好 平時冇點做 好多時都唔記得
你意思"收油嘅動作" 係指...? 定係想話補油?

如果係停車前收油的話, 有兩個情況:
- 如果車速夠, 收油係架車會繼續減住速咁溜前, 到你想要停車嘅位置就尾brake->前brake->極力子->落腳停定再望左右.
- 如果車速唔夠一收油就要落brake停車, 否則唔夠動力可能會死火

如果係拖波補油的話, 都係睇你車速, 如果你係有車速地拖波, 就補一補油會暢順啲, 唔會因為落一個波架車會CHOK; 而如果你係停車拖波的話 (例如2轉1), 其實嗰下你都會停哂, 都唔駛補油; 而臨近燈位3轉2的話, 如果車速唔快, 唔補油都OK, 因為有時補油太大會令架車鬆極力子時有一下加速CHOK一CHOK, 反而對你平衡有所影響. 但又可以鬆落啲極力子嚟就返無咁CHOK ...

其實每個人方法都唔同, 因為就住唔同人嘅揸車手法, 就會有唔同嘅停車節奏, 多啲留意自己嘅揸車習慣, 再摸索一套自己揸車嘅方法; 不過有啲不二法則, 就係唔可以"空波滑行", 即係拿實極力子等架車溜前, 咁係會肥的. 停車一刻你一拿實極力子架車就要停哂, 申定左腳出嚟預備落地以防落右腳.

其實唔係咩高深學問, 練多啲就OK, 比心機.

如一切技術運作冇誤的話就只有多操練領悟人車溝通合ー而中出~~~
找個偏辟海邊大空地快快慢慢不斷開開停停……
10次唔理想..20,30,4....  至99次非列親黃刀動搖就索性推架車落海從此收皮!!

引用:
原帖由 車哥哥 於 2021-4-13 09:12 AM 發表

你意思"收油嘅動作" 係指...? 定係想話補油?

如果係停車前收油的話, 有兩個情況:
- 如果車速夠, 收油係架車會繼續減住速咁溜前, 到你想要停車嘅位置就尾brake->前brake->極力子->落腳停定再望左右.
- 如果車速唔夠一收油就要落brake停車, 否則唔夠動力可能會死火

如果係拖波補油的話, 都係睇你車速, 如果你係有車速地拖波, 就補一補油會暢順啲, 唔 ...
停車前收油 我以為一定要收油 即brake配合到就唔一定要收油?  好多字辛苦哂

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]