• 瀏覽: 2,129
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
發現有卵巢腫瘤 所以前排已經切除左一邊卵巢。
冷凍切片結果係有癌細胞
想知政府醫院幾時會有報告岀?已經等左1個月 仲未有通知🥲定係等婦科覆診期先知?

另外想問下 飲食有咩唔好食?因為上網睇過有啲話可以食牛飲牛奶,但有啲話唔飲得唔食得
好亂 好怕食左對身體唔好🥲

亦都想問下 化療大約價錢。因為無買保險好驚負擔唔到。

好似咩都唔知咁 好無助 希望同路人幫忙🙏🏻

熱賣及精選
引用:
原帖由 寒冬清涼的樹根 於 2021-4-11 11:28 AM 發表

你返入呢個post度問,會多啲人覆你
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29035341&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share
好既 唔該哂

引用:
原帖由 抹茶雪糕🍦 於 2021-4-11 01:22 AM 發表

發現有卵巢腫瘤 所以前排已經切除左一邊卵巢。
冷凍切片結果係有癌細胞
想知政府醫院幾時會有報告岀?已經等左1個月 仲未有通知🥲定係等婦科覆診期先知?

另外想問下 飲食有咩唔好食?因為上網睇過有啲話可以食牛飲牛奶,但有啲話唔飲得唔食得
好亂 好怕食左對身體唔好🥲

亦都想問下 化療大約價錢。因為無買保險好驚負擔唔到。

好似咩都唔知咁 好無助 希望同路人幫忙🙏🏻
如果對個樣食物,有質疑,有代替品,我會選擇唔食;如果無代替品,未戒咗去,戒唔到未食少d
化療我都係返政府化,岀面一次都要2-3萬一針,仲有驗血費未計

牛奶我都無飲,戒了,不過其實日常飲食入面,都會有d㫵有牛奶成份,唔飲牛奶,可以飲植物奶,都好多選擇

有同路人,你爬下文啦,好有幫助,我都學到好多野

我朋友媽媽都係,佢個醫生好好,話飲營養奶, 可以追返體重

祝樓主早日康復,打抵癌細胞💪🏻

關於牛奶, 可看一本書<<牛奶、謊言與內幕>>,或者去搵番以前鏗鏘集有一集叫<<牛奶有無益>>。

引用:
原帖由 alex1105 於 2021-4-17 10:02 AM 發表

我朋友媽媽都係,佢個醫生好好,話飲營養奶, 可以追返體重
我細妹上星期四係QE看電腦掃描報告,話係高度懷疑卵巢惡性腫瘤,佢剛在上年12底已做咗乳癌手術,今次對我們打擊很大,十分之擔心,QE已排期在5月5日會診,我想請問下卵巢惡性腫瘤的急切性?

報告寫咩呀? 有biopsy/PET-CT/gene report?

引用:
原帖由 alex1105 於 2021-4-20 04:01 PM 發表

報告寫咩呀? 有biopsy/PET-CT/gene report?
QE只有電腦掃描及一隻碟,今日去睇私家醫生,已book左星期四做pet scan

通常等pet ct 出報告先

少食肉,因為D癌細胞最喜歡肉,如果可以以素食(戒殺生)功德更大😃
同埋試下唸藥師咒祈求藥師治病或讓痛苦減少更好😃

我舊年7月確診,邊化療邊排期做手術,11月做手術。之後再化療+電療。今個月終於攪掂晒

希望唔翻發啦。我本身鍾意飲牛奶,依家要戒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]