• 瀏覽: 875
  • 回覆: 9
因為失業, 將自己間細舊殘屋出租,但巿好差去問簽得44簽

第四十四靈籤:唐天寶評花

滿園春色斗新妝 意似爭妍奪國香
到底是誰居麗首 牡丹艷冠百花場

熱賣及精選
之後好擔心, 因為出租唔到無生計

再去問點算得91簽,但間屋仍未租得出,但解大仙聖意係咩

第九十一靈籤:月里嫦娥
求籤吉凶:上上靈籤

算命籤詩:
蟾宮月殿柱飄香 玉篋團圓萬里光
六水三山歸鏡里 無瑕一片掛窮蒼

嫦娥,後羿之妻,服了靈丹之後,飛升上天,成為月中仙子。

我用我自己在網上看到的解釋說給你聽呀。
第四十四簽對應你的情況就是,現在租賃市場是買方市場,房源多,租客少,所以如果你想放租成功,房子就要美觀(比如裝修內飾等)或者價錢靚。
第九十一簽雖然是上上簽,但對應嫦娥孤零零在月宮的情境,你的房子暫時難以出租,只能淒淒慘慘切切地掛在中介處.....
我是這樣理解的...嗯....

第一支簽基本上係話百花爭艷,牡丹獨勝,即係話又大又靚個啲就好有市塲。
如果你都話殘舊屋,係支簽意思係敗,即難以租出。
學樓上話,一係化妝,一係平租。

第二支簽,我個人覺得係明顯叫你去第二度,第二度會係你既蟾宮。噉我估都係叫你返大陸啦!
你可以考慮下去國內惠州,我朋友住惠州澳頭,羅湖一小時車程到,啲野平到喊,我都好想去。 😆 你租間800蚊既2房單位,一個月洗800蚊,一定生活到。即2000港紙搞掂。

第一支簽講,你要整返靚間屋才會有人租

「沉迷赌博,等於倒錢落海,呢個講法唔岩既。」
「沉迷賭博,等於全家跳海至岩」
引用:
原帖由 淳雅 於 2021-4-28 08:39 PM 發表

第一支簽講,你要整返靚間屋才會有人租
我巳經比左錢人掃過灰
但未租得出, 好心急

可以幫手解大仙100簽嗎
問可唔可以保住層樓
我如今工又無, 樓又租唔出
問工幾時揾到,問樓幾時租得出都係出44簽

都個幾女都未租得出,熱禍上蟻,急死人啦

引用:
原帖由 真灰大樹 於 2021-5-1 05:11 PM 發表

我巳經比左錢人掃過灰
但未租得出, 好心急

可以幫手解大仙100簽嗎
問可唔可以保住層樓
我如今工又無, 樓又租唔出
問工幾時揾到,問樓幾時租得出都係出44簽

都個幾女都未租得出,熱禍上蟻,急死人啦
掃灰??
咩來的?裝修油灰水?

100簽在另一個post 解左,保得住間屋。

引用:
原帖由 淳雅 於 2021-5-4 11:19 AM 發表

掃灰??
咩來的?裝修油灰水?

100簽在另一個post 解左,保得住間屋。
係呀線灰即係paint the wall

30+無裝修過, 我目前好等份工, 想要問銀行借錢裝修

良心話,好對唔住租客既

昨日電視話巿好左, 想過斷時間再問簽
求大仙指引, 可以嗎?

聽過有個講法, 同一件事, 不斷問唔同廟
即係唔信個神, 會得罪個神大忌咁話喎

引用:
原帖由 真灰大樹 於 2021-5-4 12:15 PM 發表

係呀線灰即係paint the wall

30+無裝修過, 我目前好等份工, 想要問銀行借錢裝修

良心話,好對唔住租客既

昨日電視話巿好左, 想過斷時間再問簽
求大仙指引, 可以嗎?

聽過有個講法, 同一件事, 不斷問唔同廟
即係唔信個神, 會得罪個神大忌咁話喎
無必要再問,問太多次訊號混亂,令你更加無所適從,心理壓力更大,對你亦無好處
我明白你家庭負擔好大,但只能盡人士,聽天命

其實如果無錢裝修,可否低價租出頂住先?至少拎少少生活費幫補下?

引用:
原帖由 淳雅 於 2021-5-4 06:15 PM 發表

無必要再問,問太多次訊號混亂,令你更加無所適從,心理壓力更大,對你亦無好處
我明白你家庭負擔好大,但只能盡人士,聽天命

其實如果無錢裝修,可否低價租出頂住先?至少拎少少生活費幫補下?
比巿價平左3成, 幾十年無裝修好惡頂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]