• 瀏覽: 6,271
  • 回覆: 82
  • 追帖: 4
剛發現廚櫃入面底水浸
拿開所有嘢後發現這個位沿牆漏水出嚟 (慢慢沁出)
應該都一段時間 所以而家先發現
請教各位師兄 應怎處理呢?

熱賣及精選
暗喉熱水喉 漏水 ...
冷縮熱漲 PTFE止水帶 離啦, 無落567 膠水防震。
再用止水帶再包,只要無落止水帶膠水,將來都係一樣 熱水喉離啦 再漏

引用:
原帖由 中國人不吃這套 於 11/4/2021 17:58 發表

暗喉熱水喉 漏水 ...
冷縮熱漲 PTFE止水帶 離啦, 無落567 膠水防震。
再用止水帶再包,只要無落止水帶膠水,將來都係一樣 熱水喉離啦 再漏
請問我而家應該點做?

引用:
原帖由 馬莎拉蒂 於 2021-4-11 06:05 PM 發表

請問我而家應該點做?
關水制
用 17號 同 19號 同其他士把拿扭開熱水喉果段配件, 風筒吹乾 螺紋位,
落loctite 567 + 7649 固化劑 , 去兩頭螺紋位,
包止水帶, 再扭番實, 等幾粒鐘乾。

可以自己搞。

買料 4,5十蚊,  正路一世唔漏。

附件

567 7649 loctite 2021-04-03.jpg(23.93 KB)

2021-4-11 11:39 PM

567 7649 loctite 2021-04-03.jpg

引用:
原帖由 中國人不吃這套 於 11/4/2021 18:18 發表

關水制
用 17號 同 19號 同其他士把拿扭開熱水喉果段配件, 風筒吹乾 螺紋位,
落loctite 567 +  固化劑 , 去兩頭螺紋位,
包止水帶, 再扭番實, 等幾粒鐘乾。

可以自己搞。

買料 4,5十蚊,  正路一世唔漏。
好的 謝謝你

一個水喉師父,使用甚麼膠水呀、止水膠帶呀呢D古怪嘢,都係唔正常嘅,代表佢係垃圾師父,只係業餘人仕,正常用水喉白膠布,喺公牙上反時針繞4至5圈,用牙鉗收緊就可以了。

引用:
原帖由 又黃又臭膿之隊 於 11/4/2021 19:32 發表

一個水喉師父,使用甚麼膠水呀、止水膠帶呀呢D古怪嘢,都係唔正常嘅,代表佢係垃圾師父,只係業餘人仕,正常用水喉白膠布,喺公牙上反時針繞4至5圈,用牙鉗收緊就可以了。
即係扭開咗用水喉膠布繞就得?
似乎你嘅方法容易啲

引用:
原帖由 馬莎拉蒂 於 2021-4-11 07:36 PM 發表

似乎你嘅方法容易啲
你信既水喉師父,就係搞到你 #1 漏水關人。
係由你親自出圖, 任何人一睇張圖就知係廢。

50蚊 用止水帶膠水,係俾你diy level  扭實一世唔漏水用

引用:
原帖由 馬莎拉蒂 於 2021-4-11 07:36 PM 發表

似乎你嘅方法容易啲
仲有千祈唔好落甚麼膠水,小心用咗甚麼膠水,但係仍然係漏,之後拆唔到。

小女子手殘 實在攪唔掂
明日要搵師傅攪
無論點都好 唔該晒2位師兄嘅指點 感謝!

引用:
原帖由 又黃又臭膿之隊 於 2021-4-11 07:32 PM 發表

本身有膠圈扭實啲就得~真係唔識落膠水

教主最鍾意老點啲唔識的人做白老鼠,跟佢方法做的人祝佢好運喇

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2021-4-11 10:44 PM 發表

教主?乜唔係救世主?

飄風不終朝   驟雨不終日
    信不足焉   有不信焉
引用:
原帖由 teddybearhk 於 2021-4-11 10:44 PM 發表

真係失覺晒!我認佢唔出!或者我仲未需要去見主。

引用:

所以明明幾舊水可以有黑房通風 抽氣扇既, 又靜既, 都廢事係你個帖教你...

早知今日,何必當初, 搞咁耐, 有無其他人幫到你... 食緊花生中..

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]