• 瀏覽: 3,932
  • 回覆: 27
  • 追帖: 2
+2
屯馬線延線現正進行詳細設計階段,當中包括兩個新車站:16區站和屯門南站(兩個都應該係暫名)
https://www.google.com/maps/d/ed ... b7T&usp=sharing

根據以往消息,政府原本諗住將屯門南站規劃成兩條鐵路嘅轉線站,但最新規劃嘅屯門繞道會穿過湖山路地底,令該帶唔能夠興建第二條鐵路月台及相關車站設施;另一邊廂湖翠路相對狹窄,而且兩旁滿佈高樓大廈,難以興建地底車站結構。所以,我認為可以喺空間比較大嘅16區車站一帶,興建第二條鐵路嘅車站結構。倘若最後選擇以16區車站作為兩線交匯點,第二條屯門鐵路日後向西延伸將會穿過龍門居同富健花園中間一條空曠走廊,需要遷移其地底嘅水渠。

A16站若然需要擴建成轉車站,車站整體結構將會成一個T字(紅色線即係連接兩層嘅電梯)
至於屯門第二條鐵路嘅走線至今仍然係一個謎,如果明日大嶼項目最終爛產,可以考慮將屯門第二條鐵路接駁上深圳西部,增添項目嘅「吸引力」

呢條鐵路經掃管笏去到A16站之後,除咗可以去以往計劃嘅望后石,亦可以考慮轉向北面,於人口密集嘅良田區設一個站,然後再去屯馬線洪水橋站西邊地底預留區以作轉乘,最後,可以考慮經過洪水橋新市鎮西面或東北面,再跨海去深圳灣口岸做一地兩檢。喺洪水橋新市鎮東北面加一個站可以順便服務天水圍區北面嘅鐵路盲點
https://www.google.com/maps/d/ed ... X1F&usp=sharing

咁樣做法都得嘅,始終真係唔駛怕個站拗灣等問題

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-4-13 08:49 AM 發表
咁樣做法都得嘅,始終真係唔駛怕個站拗灣等問題
反而喺度諗,興建鐵路版嘅深圳灣大橋可唔可行

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-4-13 08:07 PM 發表

反而喺度諗,興建鐵路版嘅深圳灣大橋可唔可行
佢諗住直通穗莞深城際嘅應該會嘅

而家起鐵路, 要考慮埋2047年後, 如果到時去大陸唔使再過關, 咁鐵路規劃應該更考慮城際的需要。

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-4-14 12:48 PM 發表
而家起鐵路, 要考慮埋2047年後, 如果到時去大陸唔使再過關, 咁鐵路規劃應該更考慮城際的需要。
我諗都要睇吓條鐵路嘅走線係點先,以屯馬線為例,即使佢係近郊/通勤鐵路,但好明顯佢唔會成為城際鐵路
至於屯門第二條鐵路,就要睇吓政府有冇決心將條鐵路跨大海去深圳灣嗰邊
暫時來講,政府諗住呢條鐵路去內河嗰邊,我就唔係好支持,嗰邊有太多厭惡性設施,都唔知啲人肯唔肯住嗰邊,而且會係倔頭路

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-4-14 01:00 PM 發表

我諗都要睇吓條鐵路嘅走線係點先,以屯馬線為例,即使佢係近郊/通勤鐵路,但好明顯佢唔會成為城際鐵路
至於屯門第二條鐵路,就要睇吓政府有冇決心將條鐵路跨大海去深圳灣嗰邊
暫時來講,政府諗住呢條鐵路去內河嗰邊,我就唔係好支持,嗰邊有太多厭惡性設施,都唔知啲人肯唔肯住嗰邊,而且會係倔頭路
香港人會介意住響厭惡性設置附近既人講就多,真係有需要搬既人邊會介意,莫講話公營房屋大把人爭,連私樓一樣有大把人會買同搬入去住,日出康城大把人都知經常有來自堆填區臭味咪一樣大把人買,仲起完一期又一期。香港仲有唔少私樓打開窗就面對住墳場,一樣有價有市,南昌滙璽特式別墅打開窗更係響正高速公路上面。。。

引用:
原帖由 chicky 於 2021-4-14 02:42 PM 發表

香港人會介意住響厭惡性設置附近既人講就多,真係有需要搬既人邊會介意,莫講話公營房屋大把人爭,連私樓一樣有大把人會買同搬入去住,日出康城大把人都知經常有來自堆填區臭味咪一樣大把人買,仲起完一期又一期。香港仲有唔少私樓打開窗就面對住墳場,一樣有價有市,南昌滙璽特式別墅打開窗更係響正高速公路上面。。。
但係仲有一個係政治因素,如果去咗內河碼頭嗰邊就冇得上深圳,降低鐵路項目吸引力。

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-4-14 06:21 PM 發表

但係仲有一個係政治因素,如果去咗內河碼頭嗰邊就冇得上深圳,降低鐵路項目吸引力。
咁呢個係城市規劃問題,同有無人願意入去住係無關的

引用:
原帖由 chicky 於 2021-4-14 08:57 PM 發表

咁呢個係城市規劃問題,同有無人願意入去住係無關的
但係唔知道可唔可以同時都服務晒兩個方向,屯門第二條鐵路就上深圳,屯馬綫經過屯門碼頭站之後跨海去內河嗰邊,不過唔知道條橋直接咁樣跨出去得唔得

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-4-13 10:18 PM 發表

佢諗住直通穗莞深城際嘅應該會嘅
你要睇埋成條鐵路所有隧道嘅規格啱唔啱大陸嗰邊嘅列車型號

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-4-15 12:17 AM 發表

你要睇埋成條鐵路所有隧道嘅規格啱唔啱大陸嗰邊嘅列車型號
如果諗住用CRH6A系類近嘅就應該會有相應設計,唔係就.....接駁算

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-4-15 06:58 AM 發表

如果諗住用CRH6A系類近嘅就應該會有相應設計,唔係就.....接駁算
接駁都OK
同埋會令新界西北居民上深圳快捷好多,配合大灣區發展

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-4-12 16:17 發表
屯馬線延線現正進行詳細設計階段,當中包括兩個新車站:16區站和屯門南站(兩個都應該係暫名)
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1hPgQ5NEqrYI91wYyq0UgeVS3WtbdPb7T&usp=sharing

根據以往消息,政府原本諗住將屯門南站規劃成兩條鐵路嘅轉線站,但最新規劃嘅屯門繞道會穿過湖山路地底,令該帶唔能夠興建第二條鐵路月台及 ...
喺比較新嘅區起轉車站合乎港鐵近年嘅作風,將軍澳線就係咁起。

明日大嶼已經被定性為國家級策略性基建項目,想爛尾都唔得啦。

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-4-15 06:08 PM 發表

喺比較新嘅區起轉車站合乎港鐵近年嘅作風,將軍澳線就係咁起。

明日大嶼已經被定性為國家級策略性基建項目,想爛尾都唔得啦。
我覺得依然有機會爛尾,因為而家內地沿海填海工程都是管得好嚴,而且工程風險非常之大,杜拜都試過失敗,血本無歸

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]