• 瀏覽: 1,189
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
大家好,我是新手,喺度浦左咁耐,第一次出帖。
話說我最近屋企裝修 (~700尺),上Facebook, YouTube等搵咗唔同嘅設計師問價
其中一間竟然覆我設計費十萬 ,連工程顧問費每月約三萬 (預四個月)
計落已經佔咗總工程嘅¼
想問吓這是常規?
我亦不清楚市價,有好幾間都覆我設計連裝修要千四五/尺
唔該晒🙏😅

熱賣及精選
設計師最識揾錢,設計得好自己又鍾意買個設計都要~

好似貴咗D, 試吓去附近有地舖嘅裝修公司格吓價

唔好走去拆 廚房防火門

要睇下裝修範圍有幾大?有幾多家俬。
小裝修,少家俬,設計費相對較貴。
如果只係睡房小造。設計費佔一半都唔出奇。

卡梅之手72號
窮鬼遊戲機:A8-7600 A88X ... 主打免費 GAME ...
引用:
原帖由 夜靚名錶 於 2021-4-12 10:11 PM 發表

話說我最近屋企裝修 (~700尺),上Facebook, YouTube等搵咗唔同嘅設計師問價
其中一間竟然覆我設計費十萬 ,連工程顧問費每月約三萬 (預四個月)
計落已經佔咗總工程嘅¼
想問吓這是常規?
唔該晒🙏😅
好過去搶

設計師為咗要做嘢,好多一落手都拆牆改間格…

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
係咪最近電視出廣告個間,
700呎你預六十幾萬起步,
大把明星有錢佬幫襯.
貴唔貴見仁見智.

1400/呎又真係幾狼死
我做開1400已經係豪宅級價錢
師兄真心想搞既話可以FB搵我page傾吓
大家交流吓市價行情

引用:
原帖由 夜靚名錶 於 2021-4-12 10:11 PM 發表

計落已經佔咗總工程嘅¼
想問吓這是常規?
唔該晒🙏😅
//其中一間竟然覆我設計費十萬 ,連工程顧問費每月約三萬 (預四個月)

咩叫做連?
一般寫字:  $A, 連JobX要$B, 其中$B已包$A.... 如此, 計唔到¼
而且, 設計費、"工程顧問費", 你咁寫, 的確是分開兩項嗎? .... 如此, 你未列出主菜: 工、料, 便不知道「總裝修費」其中比例.

"工程顧問費" 即係每月監督、看住、回答問題、與設計師溝通, 共12萬.

好少淨請設計師
通常幫襯設計公司一條龍
or 自己搜集資料設計再找判頭師傅

引用:

計落已經佔咗總工程嘅¼
想問吓這是常規?
唔該晒🙏😅
為何不自己設計?
自己逛逛示範單位、傢俬公司取靈感。
自己設計給裝修工程公司做。
另外,要有心理準備,不論設計/裝修工程公司,十居其九都會很麻煩,你上討論區看到不少不愉快例子。我最近新居裝修完成,是自己設計再交給裝修公司做,都遇到不少痛苦經歷,好彩最後好好醜醜都完成了。
經過這次教訓後,我可以給你兩個見議:
1) 簡單又方便的做法,找一間裝修工程公司,當完成每一項工種你滿意後才付分期款項 (市面上有的,但工程費會稍貴)。
2) 如果自己有時間,更好的做法就是自己做埋大判,每一個工種分配給不同工程公司做。

現役設備:
三星 Note9, C5 Pro, MS Surface Pro 4
Garmin Forerunner 920XT, Vivoactive 3, Vivosmart HR+

退役設備:
Note1-8,華為P9,紅米1S-2S,Gear Fit,Gear1,Lenovo P700i,Note 10.1,Nokia C2-03,Nokia 2700,HTC Sensation & HD2,SE Xperia X1
1400一呎包左料未架?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]