• 瀏覽: 28,899
  • 回覆: 299
  • 追帖: 3
我媽媽本身係中越混血,但係成世一都只係返過越南幾次……
本身我都PLAN緊移民,睇緊都係去歐洲嗰邊,都有同阿媽傾過,佢一直都冇講想離開香港
尋晚見到有啲越南資料書係屋企,但係又冇得去旅行咪問下阿媽
點知佢同我講話諗緊要唔要移民去越南
事關佢哋兄弟姐妹都係越南嗰邊
我阿姨都係早四五年移民去越南
佢話嗰邊物價都唔叫高,住大城市又唔同會香港差好遠,加埋啲親戚都係附近,唔近都叫同一個地方
因為我成世人都未去過越南,如果阿媽真係有呢個打算我都想係通關之後去越南行下
家下有幾個問題︰

1.越南移民申請易唔易?
2.越南買樓有乜要留意?
3.越南治安好唔好?
4.越南生活節奏似唔似香港?

因為有 GOOGLE 過越南得臨時居留卡,唔知影唔影響買樓。

謝謝各位

熱賣及精選
早走早著

引用:
原帖由 蕾恩 於 2021-4-13 03:15 PM 發表

本身我都PLAN緊移民,睇緊都係去歐洲嗰邊,都有同阿媽傾過,佢一直都冇講想離開香港
佢話嗰邊物價都唔叫高,住大城市又唔同會香港差好遠,加埋啲親戚都係附近,唔近都叫同一個地方
因 ...
越南消費真係低,係香港過日子,係嗰邊已經好好洗,我個人覺得好過台灣

問下自己.... 英文掂唔掂....越南文掂唔掂....過到去生唔生存到先

Трахни тебя таракан! 弱智原來真係有樣睇 👇 呢D咪係柒頭智力將軍囉.
閣下是否越南難民的後代?

天行健 地勢坤
君子
自強不息
厚德載物
克己復禮
天下歸仁
退休旅遊係可以諗得通.

金玄棧@玄武子
黃癡瘋,周挺既家鄉

I like Taiwan more!

越南市區交通都幾亂,搞到好嘈

引用:
原帖由 蕾恩 於 2021-4-13 03:15 PM 發表

因 ...
越南好黑暗,我聽個fd講過關要將D美金夾係passport度先保平安

唔問越南血統亞媽,問香討移民專家 ?

引用:

因 ...
胡志明同深圳差唔多,其他地城就比較便宜,應該同泰國差唔多,不過移民點解簡越南?除非貪果度女多。要同聲同氣配套住得好,去大陸三線仲好,建設多又平,向海樓都唔會貴,買車揸車食住去邊都得。去泰國都唔錯,但越南,真係唔太建議,如果拎舊錢去做生意搏下都ok既,養老就米搞,去街市買野都搞唔掂,點樣住?唔識越南文好多人搵你笨

越南是共產國家!黃人唔好人話好就答嘴跟住移民過去!會比人笑架!

記得帶埋河童去越南,始終河童都係有越南種是你們同一個坑出。

引用:

因 ...
你過到去就馬上變億萬富豪

主題標籤 #移民
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]