• 瀏覽: 4,913
  • 回覆: 33
周星馳與梁朝偉,兩大港產片代表人物,早在入行前已是深交,可是多年來二人從未在電影中有對手戲。當年周星馳一心投考TVB藝員訓練班,拉埋老友梁朝偉一齊報名,可是最後只得偉仔被取錄。
後來星爺經好友戚美珍介紹下終於考入TVB,但發展不如偉仔順風順水,捱了好幾年時間才發圍。近日網上盛傳星爺投考失敗的原因,原來跟偉仔與生俱來的優點有關。

據悉,偉仔與星爺於1982年一同投考TVB藝員訓練班,面試題目是一場悲劇戲碼,天生擁有一雙憂鬱電眼的偉仔當然輕鬆過關,但喜感十足的星爺就將悲劇演成喜劇,結果名落孫山。不過星爺沒有放棄演員夢,經好友戚美珍介紹入讀TVB藝員訓練班的夜訓班,畢業後由兒童節目《430穿梭機》做起,浮浮沉沉了足足8年才憑《蓋世豪俠》彈出。相反偉仔一入行就備受重用,兩年內就當上男主角,成為「五虎之一」,往後在影圈發展亦順風順水。

另外報導亦提到星爺與偉仔的相識過程,當年二人都視李小龍為偶像,碰巧同一日去戲院睇《猛龍過江》,偉仔踩單車不慎撞到星爺,入到戲院又咁啱坐隔離,交談之下發現大家興趣相近,就成為好朋友。另有指偉仔入行全靠有星爺鼓勵,他亦曾受訪說星爺是他的演技啟蒙老師,可是二人在大銀幕上卻從未有過對手戲

https://www.hk01.com/電影/611235/網傳周星馳考tvb藝訓班落選原因-與梁朝偉相識過程勁戲劇性

當年好多人都鍾意李小龍

熱賣及精選
原來咁嘅事

引用:
原帖由 2006Win-Cat 於 2021-4-13 03:20 PM 發表

周星馳與梁朝偉,兩大港產片代表人物,早在入行前已是深交,可是多年來二人從未在電影中有對手戲。當年周星馳一心投考TVB藝員訓練班,拉埋老友梁朝偉一齊報名,可是最後只得偉仔被取錄。
後來星爺經好友戚美珍介紹下終於考入TVB,但發展不如偉仔順風順水,捱了好幾年時間才發圍。近日網上盛傳星爺投考失敗的原因,原來跟偉仔與生俱來的優點有關。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210412/458354376738607104584936.jpeg/Sm47K66bWLaQnjIbKs04TRAAKkDbfNZQH0hZNx9IWTc?v=w1600 ...
係咩係咩係咩?不過成日話梁生有電眼...我總係覺得吹出嚟,是但啦,人哋人生就咁美滿,啫係成功咗!星爺就靠實力忍咗幾年!

不嬲都係落選先會紅

星仔身家應該多過偉仔。
共通點是,兩個蛋都生唔到隻。

引用:
原帖由 勁蠢人一名 於 2021-4-13 03:52 PM 發表

係咩係咩係咩?不過成日話梁生有電眼...我總係覺得吹出嚟,是但啦,人哋人生就咁美滿,啫係成功咗!星爺就靠實力忍咗幾年!
我都唔覺得梁生有電眼.
我鍾意星仔多d

引用:
原帖由 百家樂研究生 於 2021-4-13 04:14 PM 發表

星仔身家應該多過偉仔。
共通點是,兩個蛋都生唔到隻。
我至.........憎就係小朋友...#@$%

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
早响呀   當年就找架錢7撞九星爺   今日我味大明星啦    我都好鍾意李小龍呀

都唔知係咪老吹,猛龍過江上影時係1972年,梁朝偉同周星馳都係1962年出世,佢地當年10歲喎,據聞係梁朝偉識周星馳家姐所以熟

所謂網傳,除咗人名係真嘅外,其他99%係老作!

both. 做過430

引用:
原帖由 2006Win-Cat 於 2021-4-13 05:33 PM 發表

一個曱甴薑x
間唔中你都見有人出題,話呢隻野天王,國際級架嘛!
出去十個十一個都唔知佢唱過乜,唔好話外國,分分鐘澳門都無人識佢!

引用:
原帖由 ATA0075 於 2021-4-13 04:04 PM 發表

不嬲都係落選先會紅
鍾楚紅嗰啲

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]