• 瀏覽: 2,855
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
小弟想在通關後去西安,之前已去過一次,今次想去多一次兵馬俑,碑林同省歷史博物館之外,仲想去幾個皇陵參觀,暫想去漢高祖長陵,漢景帝陽陵,漢武帝戍陵同唐太宗昭陵,可能比較冷門,但唔知有冇師兄去過,想請教下交通安排.

熱賣及精選
通關至算...

幾年前去完...前後去過西安兩次...一次市內遊+兵馬俑...一次東線華山+洛陽...
唔覺唔覺而家又多左幾條高鐵線..已經連通埋銀川...如果再去的話想去壼口~

...........
依哋景點去一次就夠

提示: 違規內容已被屏蔽
玩玩啫
30幾年前去過. 現在應該已經物是人非. 一切都變了. 
個人覺得, 去西安不如去北京. 當然, 如果北京去的多, 轉下口味都好. 不過, 始終, 除了兵馬俑, 碑林, 大小雁塔, 其他墓穴也只是墓穴. 很多現在可能都是人工景點. 
如果喜歡爬山, 去埋華山, 一定夠震撼. 

引用:
原帖由 fb8847497 於 2021-4-17 03:52 PM 發表

30幾年前去過. 現在應該已經物是人非. 一切都變了. 
個人覺得, 去西安不如去北京. 當然, 如果北京去的多, 轉下口味都好. 不過, 始終, 除了兵馬俑, 碑林, 大小雁塔, 其他墓穴也只是墓穴. 很多現在可能都是人工景點. 
如果喜歡爬山, 去埋華山, 一定夠震撼. 
因為小弟對唐漢史有濃厚興趣,所以想去呢啲皇陵參觀下.

沒去過,令人神往

像水流年,往事皆空。 夢里落花,人生易逝。
引用:
原帖由 週週寧靜 於 2021-4-17 07:11 PM 發表

三千年歷史看陝西,五千年歷史看山西~
陝西博物館,大明宮遺址,還有陝北窯洞,都是必去景點。

引用:
原帖由 週週寧靜 於 2021-4-17 07:11 PM 發表

我估樓主你要包車去,因為無公交,好難去,呢d皇陵一般都好偏遠。本地團通常去乾陵、法門寺等較為熱門的西線景點

利申:十幾年前去過

西安,現代文明和古代歷史交融的一座城市,太值得深度遊了

引用:
原帖由 週週寧靜 於 2021-4-14 04:45 PM 發表

小弟想在通關後去西安,之前已去過一次,今次想去多一次兵馬俑,碑林同省歷史博物館之外,仲想去幾個皇陵參觀,暫想去漢高祖長陵,漢景帝陽陵,漢武帝戍陵同唐太宗昭陵,可能比較冷門,但唔知有冇師兄去過,想請教下交通安排.
唔洗包車,
你上網google打 西安西線一日遊。可參考其路線行程
西安好多旅行社 西線包乾陵茂陵法門寺三大景點。
好多好多年前參予過西安西線一日遊,那時還有乜乜公主墓物物太子墓所謂拜山團。
但今天已路線可能有所不同,

引用:
原帖由 週週寧靜 於 2021-4-14 04:45 PM 發表

我2019年中去過寧夏和西安

這幾個陵都有團一日游

華山和乾陵

附件

2021-06-28 (3).png(962.28 KB)

2021-6-28 03:38 PM

2021-06-28 (3).png

引用:

華山也值得去

去得西安(仲有第二次)不如上埋延安啦 阿爺100歲 潮流興學黨史

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]