• 瀏覽: 20,138
  • 回覆: 203
  • 追帖: 8
統計處:去年香港打工仔工資中位數18,400元
根據統計處《收入及工時按年統計調查報告》,在2020年5月至6月,男性及女性僱員的每月工資中位數均錄得按年升幅,但一些年齡組別、教育程度、職業組別和行業主類的僱員的每月工資中位數則錄得按年跌幅。
  • 男性打工仔每月工資中位數:20,900元
  • 女性打工仔每月工資中位數:16,200元

點解男人搵既錢要搵得多過女人?講緊幾千蚊唔係幾百蚊,從而可以知道根本社會總係有好多男女不平等。男人叻D架咩?女人就做唔到野架咩!睇完呢啲數據真係有D唔順氣!

熱賣及精選
如果女人真係人工低D, 我係老闆我請晒女人啦。

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。
特首係女人呀

我鐘意女多d

引用:
原帖由 Yannifwy 於 2021-4-15 11:24 AM 發表

統計處:去年香港打工仔工資中位數18,400元
根據統計處《收入及工時按年統計調查報告》,在2020年5月至6月,男性及女性僱員的每月工資中位數均錄得按年升幅,但一些年齡組別、教育程度、職業組別和行業主類的僱員的每月工資中位數則錄得按年跌幅。
  • 男性打工仔每月工資中位數:20,900元
  • 女性打工仔每月工資中位數:16,200元

點解男人搵既錢要搵得多過女人?講緊幾千蚊唔係幾百 ...
  • 淨係識拎個中位數黎打飛機既人
    證明思想智慧同視野有限

有啲男性工種(例如地盤)扯高中位數,而很多低收入工種(例如清潔)常常由女性擔當。

引用:
    原帖由 理想妹 於 2021-4-15 11:43 AM 發表

特首係女人呀
    神回應

公司D 女日日返工 whatapp 吹水, 粗重野比留比男人做, 但時薪一樣, 攪到好多男人都走左

用銀行買股,佣金貴三倍,小數怕長計

優惠受條款約束
    引用:
    原帖由 理想妹 於 2021-4-15 11:43 AM 發表

特首係女人呀
    但佢人工係以年薪57萬美元(約443萬港元)居於全球各國家和地區的領導人薪金第2位

大把女人人工高過男人,睇工資中位數就話男女唔平等???好多女性把照顧家庭放在第一位,工作其後。

男女不嬲唔平等,女人著數晒,男女一齊時,多數支出都係男人出
    冇樓又係男人,女人冇樓就正常....
    工資中位數男多過女都正常,大部份女人唔會同你博命做,hea住黎做揾碼頭就得。男人唔會話可以hea住做揾碼頭.....
    再講結婚,聘金,擺酒,男人出晒.....
    以前就話男人聚個女人返屋企,男家多一人,女家等於冇左個女,就以要俾女家聘金..... 但今時今日,基本男家同女家,都係冇左個仔同女,因為佢哋會搬出去住。但禮金只俾女家,唔會有男家,男女都1d唔平等...

喺香港應該話女人著數啲

提示:支持鍵盤翻頁左 右
    [按此隱藏 Google 建議的相符內容]