• 瀏覽: 22,841
  • 回覆: 77
  • 追帖: 2
我係2012年考DSE嘅同學仔 唔知呢度有冇人都係呢 當年轉制破天荒同一年有AL同DSE嘅考生 其實當年考DSE我哋真係懵盛盛咩都唔知 因為冇Past Paper俾我哋參考 由期主科考嘅模式同AL好唔同 同時亦深過CE好多 而且仲多咗通識 不過最後我都係順利考咗 雖然成績唔係話好勁好勁 不過我覺得平常心同埋盡左力就夠了 我想俾少少建議各位今屆同學仔

首先,一定要保持心境正面 知道今屆既考生好無奈 因為成年都好似無乜真正返過學咁 可能會好驚好唔知點咁 不過你可以諗下其實唔只你 成屆同學都係呢個情況過呢段日子 所以其實唔使太擔心 如果有困難不妨同同學仔一齊傾 一齊溫 互相交流互相學習都係一個方法呀

記得要有足夠既睡眠 想當年我都好緊張 成日溫書溫到好夜 學考Mock個陣發現每次我一夜晚 唔夠瞓我第二日就會唔記得晒啲野 明明臨瞓前都仲可以每粒字都背返出嚟 但到落場真係可以搞錯晒 所以真係唔好覺得愈溫得夜就=一定得 寧願你早啲準備 臨考前一晚10點鐘好上床準備瞓教

考完就算啦 唔好再諗返 唔好走去網上Check答案討論答案 同你講我一個經歷 當年我考完數學 打定輸數自己會肥 仲睇啲補習天王既答案 自己計一計個分 覺得自己肥硬 唔開心左好耐 點知最後我PASS左 亦因為佢冇肥到我入到大學 所以有時有啲野你擔心黎係無謂亦係諗多左

唔好睇答案 但唔係代表唔去Plan自己既未來 其實讀完成個中學 相信點都搵到自己少少既興趣 搵到自己少少人生方向 如果自己有一啲人生目標同方向 好好趁放長假既時間去努力一下 進修下?研究下?會唔會諗定報啲咩Course之類呢?唔想再讀書既話 會唔會話想搵啲咩工作做?做多啲Research 好好裝備自己

最後想講一啲老套既說話 就係DSE成績真係唔等於一切 考得唔好唔代表你第時唔成功 我都有一班Band 3中學既同學 去到而家好多都有自己既技能同專業 有人做IT 又有人做Game developer 又有人做左明星 個個都搵到自己鍾意既工作 搵到餐晏仔 當然 如果你想做一啲好需要學歷既工作除外啦 但做人真係要識得衝量有啲咩真係自己做到 有D咩真係自己未必做到 自知有心努力追就做到既就加油 如果真係知自己能力唔夠 咪試下發掘下其他興趣囉

祝各位考生順利 加油

人放鬆的躺~
其實DSE難度同平時學校考試。分別大唔大?

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-16 01:12 PM 發表
其實DSE難度同平時學校考試。分別大唔大?
同學校自己出既當然唔同 學校自己出既都係老師俾個範圍你溫 然後佢就出個堆野 但DSE就係大包圍 所以最好係參考Past Paper or 學校出既mock

引用:
原帖由 海洋水瓶 於 2021-4-16 12:43 發表
我係2012年考DSE嘅同學仔 唔知呢度有冇人都係呢 當年轉制破天荒同一年有AL同DSE嘅考生 其實當年考DSE我哋真係懵盛盛咩都唔知 因為冇Past Paper俾我哋參考 由期主科考嘅模式同AL好唔同 同時亦深過CE好多 而且仲多咗通識 不過最後我都係順利考咗 雖然成績唔係話好勁好勁 不過我覺得平常心同埋盡左力就夠了 我想俾少少建議各位今屆同學仔

首先,一定要保持心境正面 知道今屆既考生好 ...
求下你唔好反中國,唔好憎恨大陸和大陸人,釋放一下內心對政治的怨恨。可以嗎

中六合彩吾洗考
回學校粗口訓話1分鐘派1000
我保證排隊到校門

謝謝分享

引用:
原帖由 china_enter 於 2021-4-16 02:13 PM 發表

求下你唔好反中國,唔好憎恨大陸和大陸人,釋放一下內心對政治的怨恨。可以嗎
唔可以

記住冇全5以上根本入不到專業學系!(另外最方便揀科始終要phy chem m1m2,文科冇用的)
所以全部5以下考生一律都係冇學歷一族,band3同band1冇分別,八大廢科丶副學士丶IVE仔全部冇分別,出到黎全部冇分別,冇人理你有冇degree
去外國讀再死番黎從來只係浪費金錢,只因你考得DSE不好,一係索性移民吾好死番黎,不過外國洗碗通屎渠可能有得你做,五年后咪又係要死番番黎

引用:
原帖由 海洋水瓶 於 2021-4-16 12:43 PM 發表

DSE只係會考,同高考完全冇得比
你好大篇文,不過都係廢話
你所講果D出路,只係cheap工當出路姐,工基本上一定有得你做就算你冇任何學歷,
明星有幾多個?清醒D喇

引用:
原帖由 海洋水瓶 於 2021-4-16 01:19 PM 發表

同學校自己出既當然唔同 學校自己出既都係老師俾個範圍你溫 然後佢就出個堆野 但DSE就係大包圍 所以最好係參考Past Paper or 學校出既mock
說實話其實DSE同CE差不多,AL就深好多

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-4-18 06:09 PM 發表

DSE只係會考,同高考完全冇得比
你好大篇文,不過都係廢話
你所講果D出路,只係cheap工當出路姐,工基本上一定有得你做就算你冇任何學歷,
明星有幾多個?清醒D喇
AL係勁好多。女兒最后一界AL~AAAA而家系政府律師。兒子第2界DSE~ 5*5*5*5*5而家系台灣牙醫。文理都好,各有出路!加油!

引用:
原帖由 海洋水瓶 於 2021-4-16 12:43 PM 發表

贊同樓主的心態

無論成績好與壞, 最緊要never give in to 任何刻薄批評, 艱難世道, 自己行出自己的路

引用:

我當年考al 係攞U , 英文A ,跟住走去考SAT , 入咗texas u austin forensics , 係美國打工交學費,一路讀書,一路做職業運動員,又一路打第二啲工,路係自己行出嚟,機會係自己創造,視野唔好咁窄,唔好俾人局限你嘅諗法,呢樣唔得就第二樣

支持正能量

各位考生加油

鍵盤翻頁
左右