• 瀏覽: 2,723
  • 回覆: 27
  • 追帖: 2
企缸做石屎實心好,還是磚砌好?

熱賣及精選
引用:
原帖由 ling1963 於 2021-4-17 12:05 AM 發表

企缸做石屎實心好,還是磚砌好?
用沙磚結基仔,掃妥防水浸色水1天,唔見漏做回斜水磚瓦面,
  裝妥浴屏就ok了!
  家居大夫  黃師傅

裝修師傅話磚砌是實心石屎底,企缸包唔漏水,但是,沒有正面話企缸和企缸牆身做防水,咁佢是否會做防水,佢是否可以不用防水呀!

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-4-19 11:04 PM 發表

裝修師傅話磚砌是實心石屎底,企缸包唔漏水,但是,沒有正面話企缸和企缸牆身做防水,咁佢是否會做防水,佢是否可以不用防水呀!
咁得意,我唔係師傅。但唔做防水,就唔滲水,我孤陋寡聞,未聽過

引用:
原帖由 Sanshui 於 2021-4-19 11:11 PM 發表

咁得意,我唔係師傅。但唔做防水,就唔滲水,我孤陋寡聞,未聽過
我唔識都知做企缸一定要做防水,佢唔做是否人工費節省好多?

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-4-20 12:00 PM 發表

我唔識都知做企缸一定要做防水,佢唔做是否人工費節省好多?
企缸地台面及上8寸一定要做防水,而且浸色水1天無滲漏才好做瓦面!
牆身三邊不做防水也無所謂!因有泥㡳及瓦面,牆身面是直流的水,
  滲入瓦㡳機會很少!除非內藏喉漏經牆腳滲又當別論!
   家居大夫  黃師傅

引用:
原帖由 凡間活潑的老闆 於 2021-4-20 02:17 PM 發表

企缸地台面及上8寸一定要做防水,而且浸色水1天無滲漏才好做瓦面!
牆身三邊不做防水也無所謂!因有泥㡳及瓦面,牆身面是直流的水,
   家居大夫  黃師傅
黃師傅,
呢D又點解?裏面係企缸位。。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 凡間活潑的老闆 於 2021-4-20 02:17 PM 發表

家居大夫  黃師傅
之前爆左熱水暗喉,令致由牆身漏水落樓下,被投訴,如果牆身唔做防水恐怕經牆身漏水,如牆身要做防水,應該做幾多呎?

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-4-20 02:58 PM 發表

黃師傅,
呢D又點解?裏面係企缸位。。

這是由地台㡳積水引上腳線面而谷的!
  也不一定是企缸地台滲!如不早執好漏水,遲早滲落樓下!
   家居大夫  黃師傅

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-4-20 03:18 PM 發表

之前爆左熱水暗喉,令致由牆身漏水落樓下,被投訴,如果牆身唔做防水恐怕經牆身漏水,如牆身要做防水,應該做幾多呎?
因暗藏喉漏是防水背面.㡳而滲落樓下,它漏出來的是不經防水面裝住,
所以不關防水事,就算牆身掃過防水也擋不了滲出的流向,水向底流嘛!
   家居大夫  黃師傅

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-4-19 11:04 PM 發表

垟身吾做,將來會滲漏

引用:

家居大夫  黃師傅
垟身要做1.8m

裝修師傅報價單上巳註明 25/7開工,工程期是3個月,今朝告知7月 ~ 9月都無期,要10月中才有期,昨晚我問佢企缸和企缸牆身會唔會做防水,廚房 / 廁所地櫃起級用什麼材料,起級是否用石屎 (英泥) 腳座,作為銷費者報價單上工程項目唔清晰,問清楚有問題咩!佢就話無期做,咁都得,咁之前就唔好在報價單寫明開工日期。

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-4-21 01:43 PM 發表

裝修師傅報價單上巳註明 25/7開工,工程期是3個月,今朝告知7月 ~ 9月都無期,要10月中才有期,昨晚我問佢企缸和企缸牆身會唔會做防水,廚房 / 廁所地櫃起級用什麼材料,起級是否用石屎 (英泥) 腳座,作為銷費者報價單上工程項目唔清晰,問清楚有問題咩!佢就話無期做,咁都得,咁之前就唔好在報價單寫明開工日期。
你落左訂未,如未就冇計,而家裝修旺期,其實佢而家推你還好,收左訂進左場先拖你工程仲攞命。

引用:
原帖由 khs1101 於 2021-4-21 02:00 PM 發表

你落左訂未,如未就冇計,而家裝修旺期,其實佢而家推你還好,收左訂進左場先拖你工程仲攞命。
報價中,有疑問問清楚才簽約,尚未落訂,所以,佢才話無期囉!7月~9月是旺季呀!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]