• 瀏覽: 2,490
  • 回覆: 35
個廳諗住裝一部2.5匹既分體式變頻冷暖機
連開放式廚房大約250尺-300尺左右 樓底9尺 頂樓
但係今日問完管理處話部室外機一定要裝喺個窗台到,唔可以喺外牆裝掛架
但係個窗台高度大約只得56CM高 (下圖玻璃出邊位置)
但係上網睇過2.5匹既室外機最矮都60CM
如果裝2匹怕唔夠凍
想問會唔會有2匹半既矮身室外機 ?

熱賣及精選
引用:
原帖由 dream_kin1127 於 2021-4-17 19:22 發表

但係今日問完管理處話部室外機一定要裝喺個窗台到,唔可以喺外牆裝掛架
如果裝2匹怕唔夠凍

300尺樓
2匹都怕唔夠凍
你住醫院停屍間?

引用:
原帖由 kelvin666 於 2021-4-17 07:37 PM 發表

300尺樓
2匹都怕唔夠凍
你住醫院停屍間?
300尺係講緊廳加開放式廚房既範圍, 唔係講緊成間屋300尺

引用:
原帖由 kelvin666 於 2021-4-17 07:37 PM 發表

300尺樓
2匹都怕唔夠凍
你住醫院停屍間?
面積〈平方呎〉匹數冷氣能量〈BTU/h〉
50 - 703/46,500 - 7,200
80 - 10018,000 - 9,000
110 - 15012,000 - 14,000
160 - 200216,000 - 18,000
210 - 25020,000 - 24,000
260 - 300325,000 - 28,000

我有提到我係頂樓,會比較熱,仲有半邊廳會西斜
請指教2匹仲做唔做到停屍間效果?

阿 Q 精神,裝兩部 420 x 2 = 840 髙 ,一匹 + 二匹

頂樓加匹 西斜加匹 開放式加匹,300 尺三匹唔煮飯應該勉強夠!

純估數,問專業師傅好啲!!

引用:
原帖由 天字荳號飛 於 2021-4-17 08:26 PM 發表

阿 Q 精神,裝兩部 420 x 2 = 840 髙 ,一匹 + 二匹

頂樓加匹 西斜加匹 開放式加匹,300 尺三匹唔煮飯應該勉強夠!

純估數,問專業師傅好啲!!
但係窗台個位應該擺唔到兩部420既散熱,又係差小小先擺到
裝修帥傅意見係兩匹半,不過係今日問管理處先知有限制唔可以裝掛架,同屋苑有人裝掛架,但係佢話如果我裝,要扣裝修按金

引用:
原帖由 dream_kin1127 於 2021-4-17 08:47 PM 發表

但係窗台個位應該擺唔到兩部420既散熱,又係差小小先擺到
裝修帥傅意見係兩匹半,不過係今日問管理處先知有限制唔可以裝掛架,同屋苑有人裝掛架,但係佢話如果我裝,要扣裝修按金
扣錢裝,裝部大部啲多聯一拖二一拖三,反正都扣!有咁大裝咁大。但要你覺得值得先得…

頂樓出機,天台吊鋼琴咁吊室外機落,得唔得?

引用:
原帖由 dream_kin1127 於 2021-4-17 07:22 PM 發表

如果裝2匹怕唔夠凍

咁你之前係裝幾多匹分體定窗口機?

引用:
原帖由 天字荳號飛 於 2021-4-17 08:54 PM 發表

扣錢裝,裝部大部啲多聯一拖二一拖三,反正都扣!有咁大裝咁大。但要你覺得值得先得…
最慘扣完佢都係會出信要我拆

引用:
原帖由 天字荳號飛 於 2021-4-17 09:00 PM 發表

頂樓出機,天台吊鋼琴咁吊室外機落,得唔得?
而家搭左棚裝修緊,係個窗台唔夠位擺室外個散熱

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2021-4-17 09:08 PM 發表

咁你之前係裝幾多匹分體定窗口機?
上一手業主應該係兩匹分體
但係我改左間格,同埋變左開放式廚房,所以廳個冷氣要吹既範圍大左好多

引用:
原帖由 dream_kin1127 於 2021-4-17 09:31 PM 發表

而家搭左棚裝修緊,係個窗台唔夠位擺室外個散熱
犯規有幾多人???
如果有好多戶都搏得過,人得你唔得,到時到你出信

高度唔夠, 闊度夠唔夠? 兩部平放得唔得?

引用:
原帖由 dream_kin1127 於 2021-4-17 09:34 PM 發表

上一手業主應該係兩匹分體
但係我改左間格,同埋變左開放式廚房,所以廳個冷氣要吹既範圍大左好多
加把風扇多半匹

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]