• 瀏覽: 6,419
  • 回覆: 352
  • 追帖: 5
天陰陰,唔適合郊遊,遊下街市買海鮮。

冰鎮秋葵配胡麻醬

蒸蟶子,上次蒸五分鐘過熟,今次蒸3分鐘,焗1分鐘,都係未夠鮮嫩🤨

蒸南非鮑魚

蒸金馬頭魚,背面~蒸10分鐘,一斤重既金馬頭,肉有啲"鞋"😕

好耐冇買馬頭,因為青根甜過馬頭,未試過金馬頭,又試下先,但可能香煎會好食啲

多謝收看。

有興趣知價錢,可以繼續收看😊

金馬頭~$80減到$75一條,劏完秤過有一斤一兩

蟶子~$128/斤,6支$92

南非鮑~$258斤

兩隻~$180.X~11.2兩

洗洗前大合照😃

玩下釣魚😁

研究左陣魚鈎扣住既魚餌,好似係八爪魚

排隊等蒸😄

個鑊唔夠大

企係到就蒸到

多謝收看~海鮮價(2)

To remember, to let go, and to move on.
生活簡單,就是享受。
不打擾,是我對你最後的温柔。
我是善良就好,我是真的就好,我對得起自己就好。
即使身邊世事再毫無道理,與你永遠亦連在一起。
熱賣及精選
守法支持

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-4-17 11:27 PM 發表

守法支持
波B,哈哈! 又要頒獎比你🥇🏆

To remember, to let go, and to move on.
生活簡單,就是享受。
引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-4-17 11:26 PM 發表

冰鎮秋葵配胡麻醬

多謝收看~海鮮價(2)
正呀,Bo姐又開餐啦😋😋海鮮我鍾意

蒸海鮮,夠晒健康!

凝望着你
引用:
原帖由 www9030 於 2021-4-17 11:31 PM 發表

正呀,Bo姐又開餐啦😋😋海鮮我鍾意
三哥,好耐冇週未自煮

生活簡單,就是享受。
引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-4-17 11:26 PM 發表

冰鎮秋葵配胡麻醬

多謝收看~海鮮價(2)
咁下次唔洗焗 就咁食得~

馬頭過10兩已經唔適合蒸,煎會正D!

引用:
原帖由 陰陽眼 於 2021-4-17 11:31 PM 發表

蒸海鮮,夠晒健康!
陰陽眼師兄,又見到你喎~海鮮係較低脂,蛋白質豐富

生活簡單,就是享受。
引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-4-17 11:34 PM 發表

陰陽眼師兄,又見到你喎~海鮮係較低脂,蛋白質豐富
秋葵滑潺潺,我就怕怕了!

凝望着你
引用:
原帖由 stevenchoi 於 2021-4-17 11:33 PM 發表

咁下次唔洗焗 就咁食得~

馬頭過10兩已經唔適合蒸,煎會正D!
始終都未蒸到酒樓水準下次要再買過💪
未試過金馬頭,買來試一次😑

生活簡單,就是享受。
引用:
原帖由 陰陽眼 於 2021-4-17 11:36 PM 發表

秋葵滑潺潺,我就怕怕了!
哈哈~要睇廚師手勢😄

生活簡單,就是享受。
引用:

冰鎮秋葵配胡麻醬

蒸蟶子,上次蒸五分鐘過熟,今次蒸3分鐘,焗1分鐘,都係未夠鮮嫩🤨

蒸南非鮑魚

蒸金馬頭魚,背面~蒸10分鐘,一斤重既金馬頭,肉有啲"鞋"😕

好耐冇買馬頭,因為青根甜過馬頭,未試過金馬頭,又試下先,但可能會香煎會好食啲:smile_13 ...
金馬頭魚…… 台灣海峽最多,一點樣分新唔新鮮呢,就要睇下個排泄孔,緊密的,為之上品!
用瓦斯氣爐蒸魚,一斤重的,蒸七分鐘便可

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2021-4-17 11:41 PM 發表

金馬頭魚…… 台灣海峽最多,一點樣分新唔新鮮呢,就要睇下個排泄孔,緊密的,為之上品!
用瓦斯氣爐蒸魚,一斤重的,蒸七分鐘便可
十六叔,又長知了。金馬頭睇新鮮度,係睇排泄孔 多了三分鐘😅但魚既味道都係一般般😏

生活簡單,就是享受。
引用:
原帖由 bobo_wong 於 2021-4-17 11:46 PM 發表

十六叔,又長知了。金馬頭睇新鮮度,係睇排泄孔 多了三分鐘😅但魚既味道都係一般般😏
蒸餸嚟講……三分鐘太緊要啦

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2021-4-17 11:47 PM 發表

蒸餸嚟講……三分鐘太緊要啦
尤其我個鑊,我覺特別熱🤔

生活簡單,就是享受。
主題標籤 #海鮮
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]