• 瀏覽: 4,524
  • 回覆: 32
引用:
原帖由 lmkwmt 於 2021-5-5 12:49 PM 發表

d買家仲on9啦
賣1000正常價 開我300都夠敢死
我上次件貨擺賣140
呢個價出面全世界都買唔到,代理入貨都要110
有條柒頭還我100
我問佢有幾多我全部殺起曬佢然後block
等佢“睇到”先block

熱賣及精選
引用:
原帖由 米澤穗信書 於 2021-5-4 05:46 PM 發表

carousell真係咩奇人都有 成日見啲着到好舊嘅波鞋啲人都會攞出嚟賣 真心有人想着二手鞋嘅咩?
有,睇送吃飯姐,但d柒頭夠膽死全新出面賣緊400,二手著到臭曬爛曬賣250或者200

純講價格,各取所需,你情我願,有乜好鬧!?

今日我又想講(唔係選擇可以嗎?)

剛剛係Facebook有個客交收把$1x蚊既全新usb風扇,已經寫到明描述幾高幾大,無功能;出到黎交收條友首先我已經同佢講我趕時間六點然要到佢話間茶餐廳門口等,交收完即走;條友居然施施然自己走左入餐廳,叫埋個餐,先叫我入去揾佢。。。大爺到呢!
好喇,最正係,當我攞件貨出黎比佢,佢係咁問點充電,點開關,有無什麼功能。。。
跟住仲好似想唔要咁,話同佢想像有出入。
大佬你以為自己買dyson呀?
我無出聲,等佢攞完錢(佢仲要好無禮貌咁擺左d錢係枱就算),仲話算啦都黎左。係咪痴9線

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2021-6-1 07:24 PM 發表

今日我又想講(唔係選擇可以嗎?)

剛剛係Facebook有個客交收把$1x蚊既全新usb風扇,已經寫到明描述幾高幾大,無功能;出到黎交收條友首先我已經同佢講我趕時間六點然要到佢話間茶餐廳門口等,交收完即走;條友居然施施然自己走左入餐廳,叫埋個餐,先叫我入去揾佢。。。大爺到呢!
好喇,最正係,當我攞件貨出黎比佢,佢係咁問點充電,點開關,有無什麼功能。。。
跟住仲好似想唔要咁,話同佢想像 ...
有無打巢佢啊?如果我係你即場開佢波,打撚爆佢彭牙落個公仔麵先罷休

引用:
原帖由 黃金騎士牙狼 於 2021-5-27 11:13 AM 發表

純講價格,各取所需,你情我願,有乜好鬧!?
同意,不過而家網購既風氣最壞係無曬誠信
撇除FB騙子黨,一般賣家完全好無責任0甘,同人溝通完搞好曬所有程序,
到交易先黎放飛機,呢種情況最近係非常多,平均10單有4單交易都係0甘而告吹/不了了之
平均有1-2單嚴重點係你去到交收地點條友失蹤

有d, 就算我係版頭講明邊時邊日邊個地點至得閒交收 (其他時間我冇free time將d野拎出拎入)
就硬係有人一句話急用,
就要你就佢d時間, 將佢要既野 (價值十蚊雞) 拎去九龍灣啊觀塘啊 (車錢時間都蝕)

我諗, 急到咁就提議大家不如搵個中間D既地點交收, 我至少唔洗蝕太柑而對方又搵到佢想要既野,
點知.... 當你退一步, 佢要你退多幾步, 但依然都係個句, 佢只幫親你十蚊....

BTW, 點解我次次見既呢類西人都係住九龍灣&觀塘? (會唔會係我見到既係同一個人既不同分身?)

咩人都有!

引用:
原帖由 電腦旁的半咩咩 於 2021-6-12 01:39 AM 發表

有d, 就算我係版頭講明邊時邊日邊個地點至得閒交收 (其他時間我冇free time將d野拎出拎入)
就硬係有人一句話急用,
就要你就佢d時間, 將佢要既野 (價值十蚊雞) 拎去九龍灣啊觀塘啊 (車錢時間都蝕)

我諗, 急到咁就提議大家不如搵個中間D既地點交收, 我至少唔洗蝕太柑而對方又搵到佢想要既野,
點知.... 當你退一步, 佢要你退多幾步, 但依然都係個句, 佢只幫親你十蚊 ...
交易少錢既野最好就自己定好方案
而我自己就兩種情況;1.黎我指定位置同時間;2.郵寄,當然要買家自己比郵費+包裝費
要人10蚊野就你,你自己都覺得過份啦下話?所以如果真心有心買你件野既人,一定會就你時間地點,同唔會介意比多幾蚊郵費,因為真買家都識得,出黎攞都要車費同時間.
所以以後交易那10蚊八蚊野,SET好自己設定方案,無理要求既只要IGNORE佢就得

我喺Carousell賣過幾樣嘢,全部一百幾拾,指定幾個港鐵站交收,佢叫我去其他港鐵站我一定拒絕,等超過20分鐘即走,主要唔係搵食,只係唔想浪費!

引用:
原帖由 樓上小裙 於 2021-6-12 05:15 PM 發表

交易少錢既野最好就自己定好方案
而我自己就兩種情況;1.黎我指定位置同時間;2.郵寄,當然要買家自己比郵費+包裝費
要人10蚊野就你,你自己都覺得過份啦下話?所以如果真心有心買你件野既人,一定會就你時間地點,同唔會介意比多幾蚊郵費,因為真買家都識得,出黎攞都要車費同時間.
所以以後交易那10蚊八蚊野,SET好自己設定方案,無理要求既只要IGNORE佢就得
用嗰個平台耐左, 只要對方係玩家, 只要佢卵化左我一日半日, 到講交收細節時就會現形
正如你話齋, 真心想要既一定會知個真正價值係乜而選擇就大家就大家,

就係咁, 我就俾玩家隔按train 成一個超佛系既店長....

題外: 試過有買家要求我用某本地快運兼要加多d 泡泡紙 (對方買左4百幾蚊野),
當時同佢講泡泡紙,要另外收費 (提議用快運公司嗰d, 預$10左右, 當時佢話ok),
付運前 我再即時同佢報泡泡紙個價時佢又冇反應 ($12蚊),
結果係到佢收件當晚就 為泡泡紙唔係十蚊, 而喺我個whatsapp嘈左好耐...... (苦笑)

賣平野真係好煩,先得個一百幾十,好多都就係咁樣比左人地算數

引用:
原帖由 電腦旁的半咩咩 於 2021-6-12 08:58 PM 發表

用嗰個平台耐左, 只要對方係玩家, 只要佢卵化左我一日半日, 到講交收細節時就會現形
正如你話齋, 真心想要既一定會知個真正價值係乜而選擇就大家就大家,

就係咁, 我就俾玩家隔按train 成一個超佛系既店長....

題外: 試過有買家要求我用某本地快運兼要加多d 泡泡紙 (對方買左4百幾蚊野),
當時同佢講泡泡紙,要另外收費 (提議用快運公司嗰d,  ...
兩蚊都嘈
有人覺得你包裝都賺錢,其實連那十蚊八蚊都比唔起既真係咪學人偷懶玩網購
係呀,賣件貨比你,齋計包裝成本,唔使花時間同心機同你包既?
如果唔係大商家,有時候真係分分鐘虧左都唔出奇(上次有人買手套,我以為好平郵費,我只收佢7蚊,結果因為包完太大舊首先包裝換左,跟住郵費又貴左一倍,結果每隻手套平均無賺錢 當初我建議面交,係買家死都話唔出黎行唔開要照顧細路)

引用:
原帖由 樓上小裙 於 2021-6-17 06:14 PM 發表

兩蚊都嘈
有人覺得你包裝都賺錢,其實連那十蚊八蚊都比唔起既真係咪學人偷懶玩網購
係呀,賣件貨比你,齋計包裝成本,唔使花時間同心機同你包既?
如果唔係大商家,有時候真係分分鐘虧左都唔出奇(上次有人買手套,我以為好平郵費,我只收佢7蚊,結果因為包完太大舊首先包裝換左,跟住郵費又貴左一倍,結果每隻手套平均無賺錢 當初我建議面交,係 ...
可能佢突然精明返, 就算係兩蚊都要向我反映吧~ (?
嗰次好似係我不斷問對方有冇bank ac, 結果因為對方唔回覆我, 我就拍片話對方知, 我將$2捐左俾麥當當...

anyway, carousell 吐糟位本身已經就夠晒多, 但19去到邊都係19,
例如近排有幾個group講既壓價, 我遇到既好多都係問都唔問, 一黎就用出鍵制壓價
依家, 連我個佛系partner都進化成直ban唔問佢係咪按錯之類
(另外 依家太多d 半玩家硬係收貨之後唔互評

但以上既都可以control到, 但提到包裝運輸d野我係會著~ (苦笑
似足d又要坐廉航, 訂位時又唔俾30kg寄倉錢, 到場後就係航空公司counter前鬧地勤鬧到1999既on9男女

btw 安慰自己, 賣家心態真係要如姜太公......

引用:
原帖由 電腦旁的半咩咩 於 2021-6-18 01:29 PM 發表

可能佢突然精明返, 就算係兩蚊都要向我反映吧~ (?
嗰次好似係我不斷問對方有冇bank ac, 結果因為對方唔回覆我, 我就拍片話對方知, 我將$2捐左俾麥當當...

anyway, carousell 吐糟位本身已經就夠晒多, 但19去到邊都係19,
例如近排有幾個group講既壓價, 我遇到既好多都係問都唔問, 一黎就用出鍵制壓價
依家, 連我個佛系partner都進化成直 ...
香港人...唉
有時真係咪怪人覺得你地係比大陸人都不如,點解好地地買下野都要為少少錢去糾結??

剛剛有個家庭(fb曬相片一家三口)買我把風扇仔,一黎就要我減價,仲要問可否去東大街那邊,我話我係新界區方便,跟住因為我今日夜晚都會過海,
問佢可否大家互就....
佢忽然又叫我發順豐
我話好,你過數先,然後我做到付比你...佢之後無出聲
呢挺人心態到底想點?
又要去你屋企,又要壓我價??
而家又轉要我用快遞0甘豪爽???

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]