• 瀏覽: 3,475
  • 回覆: 39
  • 追帖: 3
話說,尋日睇新聞,嚇到眼都跌埋,好彩係虛驚……
話說,寫報導嘅人,嚴謹啲得唔得!?
少個「1」字差好遠!
差之毫釐,謬之千里!

有好多朋友仔話入長洲一定要食海鮮,咁我同我個傻婆入到長洲,當然唔少得食吓啦。

你問我邊間海鮮檔又抵又好食?
我老老竇竇咁講大家知……
我識條鐵咩……

對上嗰次去長洲已經係咸豐年間,而大頭蝦佢又唔太知……
咁唯有隨便揀啦!

揀嘅基準係人比較多,但係唔會好爆,會召喚你,但係又唔會攔住你……
所以,決定揀佢~

冇錯,就係身懷變種豬豬都撲入長洲食海鮮嘅印度朋友食嗰間!

呢間菜館室內環境,似大排檔咁,不過佢哋招呼算係唔錯,叫做幾好禮貌。
可能因為假日,上菜速度有啲慢,不過唔會太影響。

當然,入面環境其實都人多,擠迫咗啲咁,其他嘅問題都唔太大。
同大頭蝦叫咗3樣嘢,第一樣係豉椒炒蜆

第二樣係蒜蓉蒜蟶子

然後要埋個通菜

我要咗支B酒,傻婆要咗忌廉汽水,不過冇影相。

講咗價錢先,埋單二百頭,話兩餸送一個菜,平均60幾一碟,價錢算係ok~

豉椒炒蜆,最少啲蜆冇沙,雖然唔係特別鮮,但係仍然有蜆味。
如果問我呢碟有咩唔好,我會話鍋氣多返啲更好。

然後就係蒸蟶子啦~
佢味道夠鮮,而且份量唔會好少,亦唔會太細隻,基本上係好好食。
佢哋蒜蓉份量,唔會蓋過蟶子嘅鮮味,反而令蟶子更香,我覺得係恰到好處!

至於個通菜……正常,唔難食,味道好正常。

呢間海鮮菜館,如果單就呢次嘅體驗,我基本上會回頭再食。
除咗價錢相宜,態度唔算太差,啲嘢食都叫新鮮。
唔怪得印度朋友喺杜拜嚟香港都入長洲食佢。

BTW,講認真,希望員工同食客平安,其他要檢測嘅人都冇事🙏

感謝收睇~

熱賣及精選
引用:
原帖由 little男人 於 2021-4-18 06:57 PM 發表

少個「1」字差好遠!
差之毫釐,謬之千里!

有好多朋友仔話入長洲一定要食海鮮,咁我同我個傻婆入到長洲,當然唔少得食吓啦。

我識條鐵咩……

咁唯有隨便揀啦!

揀嘅基準係人比較多,但係唔會好爆,會召喚你 ...
竟然仲可以開檔?

引用:
原帖由 john198822 於 2021-4-18 07:30 PM 發表

竟然仲可以開檔?
月頭嘅時候架啦

引用:
原帖由 little男人 於 2021-4-18 06:57 PM 發表

少個「1」字差好遠!
差之毫釐,謬之千里!

我識條鐵咩……

咁唯有隨便揀啦!

朋友…………多多有好味呀!

引用:

少個「1」字差好遠!
差之毫釐,謬之千里!

我識條鐵咩……

咁唯有隨便揀啦!

炒蜆幾好呀~

大家好,我是新手,請多多指教。
從一個應該熟悉論壇的人,到一個網上白痴,連自己都不知自己是誰了
我自問尊重別人那就好了
早於十多年前就有網友勉勵我「豈能盡如人意,但求無愧於心」
昔日的網友全部一個不留、不知所終,相信無法找回,就如逝去的都只能留在記憶當中
引用:

少個「1」字差好遠!
差之毫釐,謬之千里!

我識條鐵咩……

咁唯有隨便揀啦!

食下午定晚飯?

三哥米線?

引用:

少個「1」字差好遠!
差之毫釐,謬之千里!

我識條鐵咩……

咁唯有隨便揀啦!

食海鮮,遊長洲好選擇

To remember, to let go, and to move on.
生活簡單,就是享受。
不打擾,是我對你最後的温柔。
我是善良就好,我是真的就好,我對得起自己就好。
即使身邊世事再毫無道理,與你永遠亦連在一起。
恆樂

長洲已經漸漸取代西貢食平價海鮮,因為西貢自從疫情之後人多,殺雞取卵,西貢所謂海鮮餐人頭計都要$250至$300。  其實大家都係食炒蜆灼蝦,點解要比西貢劈一刀。

引用:

少個「1」字差好遠!
差之毫釐,謬之千里!

我識條鐵咩……

咁唯有隨便揀啦!

二舊水兩個人算係咁,星期日船費就貴左d

通菜嗰隻竹碟驚佢唔乾淨

引用:
原帖由 top11 於 2021-4-18 07:45 PM 發表

炒蜆幾好呀~
係幾香呀~

引用:
原帖由 lctj9 於 2021-4-18 07:46 PM 發表

食下午定晚飯?
我嗰日夜晚食架~

引用:
原帖由 日日精神 於 2021-4-18 08:08 PM 發表

三哥米線?
我放錯圖

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]