• 瀏覽: 5,210
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
同期的舊中同學,就算上年經濟環境咁差,都可以跳槽加30-50%人工,人工去到五,六萬,我就仲係萬五,六。寄百幾份CV出去,得一份有得in,HR比個萬二offer我,問我有冇興趣,我聽完立即屎滾,cut佢線⋯⋯

有冇高手可以指點一下我,我都好想加薪跳槽

熱賣及精選
引用:
原帖由 lukmingking 於 2021-4-18 09:59 PM 發表

同期的舊中同學,就算上年經濟環境咁差,都可以跳槽加30-50%人工,人工去到五,六萬,我就仲係萬五,六。寄百幾份CV出去,得一份有得in,HR比個萬二offer我,問我有冇興趣,我聽完立即屎滾,cut佢線⋯⋯

今年公司大部份加人工,亦無炒人

引用:
原帖由 lukmingking 於 2021-4-18 09:59 PM 發表

每個人際遇都唔同呀, 千其唔好比較, 有好多同你年紀差唔多已經不在人世, 留得青山在呀, 唔好因為一時不順而洩氣, 好似我咁, 在香討呻下, 同好多人一齊鬧下老闆, 個人都無咁屈

你啲舊同學未轉之前已經係3/4萬蚊, 同你本身都有距離, 係學歷, 能力, 行業定係際遇問題?
如果係學歷或能力, 你已經無得比較啦

各有際遇

引用:

你做邊行呀?

引用:
原帖由 lctj9 於 2021-4-18 10:38 PM 發表

你啲舊同學未轉之前已經係3/4萬蚊, 同你本身都有距離, 係學歷, 能力, 行業定係際遇問題?
如果係學歷或能力, 你已經無得比較啦
大家都係大學畢業,不過佢哋係電機,我係BA

引用:
原帖由 M仔 於 2021-4-18 11:06 PM 發表

你做邊行呀?
打下文件

引用:
原帖由 lukmingking 於 2021-4-18 11:25 PM 發表

咁佢地係咪有專業文憑?
唔同行業本身就好難比較

Ching,
佢地可能講市價但其實同您差不多呢。
但要面唔講真啫!唔好灰心,加油!

引用:
原帖由 lukmingking 於 2021-4-18 11:25 PM 發表

電機做錯野隨時死人塌樓,商務會計做錯野最多都係俾人告,不可以比較
你睇睇日本東電真係血與淚的教訓

引用:
原帖由 lukmingking 於 2021-4-18 11:26 PM 發表

打下文件
打下文件又真係好難有30-50% 升幅,因為個個都識做

香港地唔專係搵唔到食

引用:
原帖由 紫米西米露 於 2021-4-19 06:47 AM 發表

香港地唔專係搵唔到食
讀返個Marketing 有冇得諗

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]