• 瀏覽: 56,046
  • 回覆: 381
  • 追帖: 13
由於唔想俾人起底,所以刪除內容,暫時唔回應了。
其實主要都係想搵個無人識我既地方地方呻下。
暫無財政困難,所以唔會考慮太junior的工作。不過無左份醫療保險係我最大concern。
多謝大家關心,現在繼續努力砌portfolio同搵下有無freelance,有好消息或者會再上來update
希望同我一樣失業及/或患大病的朋友都一齊努力!

熱賣及精選
引用:
原帖由 doraemon007 於 2021-4-19 01:03 發表

本人已39歲,呢間公司做左10年,前兩三年患過大病請了大半年假,返黎後被降title,最近公司裁員俾人炒埋
無諗住搵工咁難,點知send左幾十封求職信聲氣都無
本身都算做中層,知道市道差,加上自己身體又唔好,預左搵低個grade,以為唔會太難,點知咁耐只有headhunt打過黎問幾句。我嗰行後生,上去linkedin睇,好多上一級都後生過我,大概唔想請我呢啲老野做下屬;又或者覺得我減人工都做係 ...
有能力可以 考個電單車牌?
送外賣 三四個鐘都有六七百。

好多電單車外賣員到有2萬2至3萬

師兄做咩工作。多些找下朋友家人傾下。

引用:
原帖由 sunny_love2015 於 2021-4-19 01:11 AM 發表

有能力可以 考個電單車牌?
送外賣 三四個鐘都有六七百。

好多電單車外賣員到有2萬2至3萬
我係中女一名,做開文職工作,體力本身亦有限。何況我有一邊手做過手術稍為重啲既野都唔攞得,基本上半handicapped。

保安或者學下其他野先

引用:
原帖由 sunny_love2015 於 2021-4-19 01:13 AM 發表

師兄做咩工作。多些找下朋友家人傾下。
Deleted

加油!

引用:
原帖由 doraemon007 於 19-4-2021 01:03 AM 發表

本人已39歲,呢間公司做左10年,前兩三年患過大病請了大半年假,返黎後被降title,最近公司裁員俾人炒埋
無諗住搵工咁難,點知send左幾十封求職信聲氣都無
本身都算做中層,知道市道差,加上自己身體又唔好,預左搵低個grade,以為唔會太難,點知咁耐只有headhunt打過黎問幾句。我嗰行後生,上去linkedin睇,好多上一級都後生過我,大概唔想請我呢啲老野做下屬;又或者覺得我減人工都做係 ...
失業左幾耐?

如果要搵senior 位真唔多.. 唔好灰心!
** 我都失業2.5個月了~
大家加油!

引用:
原帖由 doraemon007 於 2021-4-19 01:17 AM 發表

我係中女一名,做開文職工作,體力本身亦有限。何況我有一邊手做過手術稍為重啲既野都唔攞得,基本上半handicapped。
完全明白。我也一邊手風濕。當年40路才搵工。因為早年跟大佬行錯路。

你一定得的,加油!

引用:
原帖由 sunny_love2015 於 2021-4-19 01:21 AM 發表

保安或者學下其他野先
我現在也是夜更保安。也是不錯

而家市道咁差, 搵工唔易。

努力加油 要振作

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 doraemon007 於 2021-4-19 01:24 AM 發表

我係師姐。本身做網上傳媒
以為搵返做網既工會多opening唔太難,但junior post嫌我老,senior post又可能覺得行業唔太match,或者我career profile唔靚 (我覺得早兩年降title有影響)
都有搵人呻下,但講得多會覺得自己好煩,無謂啦
唔好灰心,我之前都係因為公司結束無嘢做,迫住成40歲先來轉行,做咗幾年又俾我入返原本果行,今日唔知聽日事,最緊要有信心,加油💪🏼

係囉呢排啲agent串過咩

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]