• 瀏覽: 2,299
  • 回覆: 45
  • 追帖: 1
如想令到睡房空間感大D,由上圖改成下圖,可行嗎?會唔會好貴?

熱賣及精選
引用:
原帖由 山下回收的蝦仁 於 2021-4-19 03:08 AM 發表

如想令到睡房空間感大D,由上圖改成下圖,可行嗎?會唔會好貴?12270490
肯俾錢一定得...........

有冇位入水同出水先?亂咁改喉後果自付、慢下手害己害人。

可以學地下室咁裝 廁所粉碎機,用兩寸幾喉 去污水便便。  用淡水沖廁 就得最要做埋手動閘制 用淡水沖馬桶。 咁廁所地台再鋪sfc防水石塑板就算。 

引用:
原帖由 中國人不吃這套 於 2021-4-19 11:27 AM 發表

可以學地下室咁裝 廁所粉碎機,用兩寸幾喉 去污水便便。  用淡水沖廁 就得最要做埋手動閘制 用淡水沖馬桶。 咁廁所地台再鋪sfc防水石塑板就算。 
咁樣改大概要幾錢?

大嗰小小空間要拆牆,廁所改位,改來去水喉,成本同收益不成比例,仲隱藏將來漏水風險,不值這樣做

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-4-19 11:36 AM 發表

大嗰小小空間要拆牆,廁所改位,改來去水喉,成本同收益不成比例,仲隱藏將來漏水風險,不值這樣做

如上面咁改會唔會容易D?

隔離係咪厠所?

引用:
原帖由 山下回收的蝦仁 於 2021-4-19 11:48 AM 發表

如上面咁改會唔會容易D?
你廁所改位, 造大廁所門口空間有乜用? 又唔可以放枱, 離床又遠, 瞓上床完全睇唔到, 床尾又整多個衣櫃你視線空間仲短左, 唔知改黎做乜, sorry潑左你冷水

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 山下回收的蝦仁 於 2021-4-19 03:08 AM 發表

如想令到睡房空間感大D,由上圖改成下圖,可行嗎?會唔會好貴?12270490
令到睡房空間感大D。離地高。空間就增多。
方法:
1. 向上增加空間, 用閣樓床。中高床。衣櫃床。吊掛衣櫃。木/鋼鉄/鋼木家私。
2. 廁所削細。睡房加大面積。

** 排水排水管; 排糞喉/ 糞渠 : 萬萬不能隨便。CF 不專業, 苦的是自己。
參考:

渠管健康- 屋宇署
https://www.bd.gov.hk › index-drainage-systems—
屋宇署提醒樓宇業主不應擅自非法改動單位的排水系統,例如因改動廚房或浴室間隔而擅自加裝的排水管,或拆除坐廁的反虹吸管或洗手盆備有反 ...

第123I章《建築物(衞生設備標準、水管裝置、排水工程及廁所 ...
臭氣管是給廁所糞便、尿廁、洗滌盆、污水盆等排放廢污水。
污水管是給洗碗盆、洗面盆、浴缸、地台等排放污水。
透氣管 反虹隔氣

測量師學會指改動污水渠及排氣喉等或失功能不應隨意改動 ...

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
太論盡了吧,不值

走自己嘅路,讓別人去講吧
唔要厠所就正~ 先夠大

是否畫漏了一個坐廁,沒理由三間房得一個坐廁,有探訪者來要入主人房方便?現在走廊門已過時,拿走走廊門空間感會大啲

你出返張原本屋張圖先

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]