• 瀏覽: 862
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
香港車不貴?睇你同邊到比。。我睇美國買同一款車可以差不多平一半,睇到我流口水。。

買車的人少?點樣算少?香港私家車每年都新登記4萬架左右。。平均一天超過100架。。算少嗎?

引用:
原帖由 ah-hoho 於 2021-4-19 11:36 AM 發表

香港車不貴?睇你同邊到比。。我睇美國買同一款車可以差不多平一半,睇到我流口水。。

買車的人少?點樣算少?香港私家車每年都新登記4萬架左右。。平均一天超過100架。。算少嗎?
加拿大都係比香港平 40~50%

在美國、加拿大, 差不多每個家庭有超過一部車 所以香港買車的人真係好少
( 我屋企人在加拿大間 2,000尺屋, 只值港幣 850萬, 但有雙車房直接入屋, 門口可以再泊多三架車, 如果香港都得, 應該每人都有一部車 ).

睇同邊到比較,同新加坡比一定係,但同歐美比就唔係

引用:
原帖由 WakikiBB 於 2021-4-19 11:51 AM 發表

加拿大都係比香港平 40~50%

在美國、加拿大, 差不多每個家庭有超過一部車 所以香港買車的人真係好少
( 我屋企人在加拿大間 2,000尺屋, 只值港幣 850萬, 但有雙車房直接入屋, 門口可以再泊多三架車, 如果香港都得, 應該每人都有一部車 ).
咁外國地方大,無車差不多邊到都去唔到。而且又無香港咁發達的公眾交通網絡。。
香港地方咁細,已經有60萬部私家車,佔全港家庭戶數1/4左右。。我覺得已經算不少了。。

引用:
原帖由 ah-hoho 於 2021-4-19 12:06 PM 發表

咁外國地方大,無車差不多邊到都去唔到。而且又無香港咁發達的公眾交通網絡。。
香港地方咁細,已經有60萬部私家車,佔全港家庭戶數1/4左右。。我覺得已經算不少了。。
相對已發展城市 ( 不是整個國家計算 ),
香港家庭擁有私家車比率, 應該比台北 新加坡 東京 紐約 倫敦 ...都要高.
但這些城市有外區車進入, 所以都係塞車。

有d賣緊成仟萬一部、你係咪唔識路去買?

你睇個稅就知道貴啦!

引用:
原帖由 子洋 於 2021-4-19 11:27 AM 發表

香港車不貴,爲什麼買車的人很少?
你其實不蠢,為什麼買的問題咁傻?

邊有咁多車位?有錢買車都無位泊

香港二手車超級平!06年gs300,大陸二手價要十幾萬,香港售三萬
因為香港無人要舊車,維修貴,牌費貴,入油貴,保險貴,泊車貴,養得起部車多數要求年份新,有面子的

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]