• 瀏覽: 2,781
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
與真正的三少爺比較,也差得太遠、太遠了吧!不如用返原著封面...

熱賣及精選
引用:
原帖由 傲龍.未展 於 2021-4-19 07:11 PM 發表

與真正的三少爺比較,也差得太遠、太遠了吧!不如用返原著封面...

新畫架咩?

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 2021-4-19 07:24 PM 發表

新畫架咩?
新畫的復刻合訂本封面。

引用:
原帖由 傲龍.未展 於 2021-4-19 07:36 PM 發表

新畫的復刻合訂本封面。
都唔似馮志明畫嘅

朝流興去韓國遮,唔使驚荒。

馮志明從來畫嘢都唔靚,再者佢唔識做彩稿。
大家一直以嚟誤會佢畫嘢靚,其實只不過係佢班助理幫手勾頭/駁身/補線,彩稿就直情唔關佢事。

情況同張萬有同類。

個封面三少確實係好核凸,但隔離條女對嘢夠大,大到完全有別以往港漫角色平胸定律,值得一讚!

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2021-4-19 08:25 PM 發表

大家一直以嚟誤會佢畫嘢靚,其實只不過係佢班助理幫手勾頭/駁身/補線,彩稿就直情唔關佢事。

情況同張萬有同類。
刀劍笑嘅頭應該係馮志明勾頭嘅,霸刀我估係佢草圖起得足比助理落墨

嗰個原裝刀劍笑係鄭裕成做彩稿

少林奇兵我估可能係馮志明做封面

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2021-4-19 08:25 PM 發表

情況同張萬有同類。
佢做過行貨油畫架,點會唔識做彩稿

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 2021-4-19 08:41 PM 發表

佢做過行貨油畫架,點會唔識做彩稿
乜嘢係行貨油畫?

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2021-4-19 08:49 PM 發表

乜嘢係行貨油畫?
幾十年前咪好興賣油畫嘅,嗰D賣畫老闆咪鍾意揾D畫師畫油畫去賣,嗰D咪叫行貨油畫囉

佢手畫嘅功底我覺得係好過張萬有,起碼佢手畫無咁老土,靚唔靚就見人見智

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 2021-4-19 08:57 PM 發表

幾十年前咪好興賣油畫嘅,嗰D賣畫老闆咪鍾意揾D畫師畫油畫去賣,嗰D咪叫行貨油畫囉

佢手畫嘅功底我覺得係好過張萬有,起碼佢手畫無咁老土,靚唔靚就見人見智
哦~ 又學到嘢

白眉含笑語不羈.... 完全唔似三少爺

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 19-4-2021 20:25 發表

情況同張萬有同類。
你有冇睇佢當年少林奇兵中後期封面做的手彩,84年真係吾差架
起稿勾頭勾身封面一個做晒

引用:
原帖由 傲龍.未展 於 19-4-2021 19:11 發表

有時登返舊稿仲有感覺,鄭裕成做刀劍笑開頭約80期封面真不錯,新稿封面咁多期差過舊稿,無倫構面上色和神態

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]