• 瀏覽: 2,200
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
請問如果第三保保險到期續保,伸報後下年會否因而被加保費或NCB

精選汽車
引用:
原帖由 chansuipak 於 2021-4-20 01:22 AM 發表

請問如果第三保保險到期續保,伸報後下年會否因而被加保費或NCB
不會, 大部份保險公司都不會因為只扣5分而加保費

不會,會咪轉公司

乜要申報架咩

睇返自己間保險公司使唔使主動申報啦,
間間做法唔同..

引用:
原帖由 el136 於 2021-4-20 11:29 AM 發表

乜要申報架咩
通常都會問,你唔報,到有事咪多個藉口唔賠囉

引用:
原帖由 16610joey 於 2021-4-20 06:03 PM 發表

咁多年都冇人問題,淨係問我續唔續保!

引用:
原帖由 16610joey 於 20/4/2021 18:03 發表

扣分對保險係咁重要的話、保險自己揾方法知、直情唔信個客講

引用:
原帖由 16610joey 於 2021-4-20 06:03 PM 發表

問有冇停過牌就有,記分記錄真末試過!

引用:
原帖由 subming 於 2021-4-20 06:17 PM 發表

扣分對保險係咁重要的話、保險自己揾方法知、直情唔信個客講
哈哈,我估又係果啲冇車冇買過保險果啲又亂up😓,買過中銀、平保、快而保、森拿美,真係無一次問過😄

NCB 無影響,如果保險公司問有無扣分就要如實作答,如果加勞頂(loading),可以去第二間保險公司買,NCB可帶走去第二間續保

引用:
原帖由 el136 於 2021-4-20 06:30 PM 發表

哈哈,我估又係果啲冇車冇買過保險果啲又亂up😓,買過中銀、平保、快而保、森拿美,真係無一次問過😄
唔係無問,係好多人唔睇啲魔鬼條文
求其買到續到牌就算
反正無事保險公司可以袋袋平安
有事先再搵律師同你慢慢傾又係袋袋平安
我求其執你指嗰幾間都有問
9分8分連2分都有

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-4-20 07:42 PM 發表

求其買到續到牌就算
9分8分連2分都有
算啦!人地話唔駛咪由得人囉

引用:
原帖由 16610joey 於 2021-4-20 10:48 PM 發表

算啦!人地話唔駛咪由得人囉
都唔係㗎!有事保險實捉痛腳,可能影響埋第三者。
其他公司唔知,不過我估都唔會死錯人,可能細細隻寫係角落頭。
我都幾有印象立橋每年同我繼保都問有無扣過分。
同我100%肯定你claim佢保險佢一定查你記錄,因為我上次claim過佢,佢email 份claim form比我有份捉痛腳申請書。

引用:
原帖由 花生之友 於 20/4/2021 19:42 發表

求其買到續到牌就算
9分8分連2分都有
你再睇清楚d、無扣分限制

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]