• 瀏覽: 5,934
  • 回覆: 53
  • 追帖: 1
咁嚴重 。

飄風不終朝   驟雨不終日
    信不足焉   有不信焉
精選汽車
咁恐怖

哇,咁大獲

全自動駕駛,好危險。

二氧化碳氣體式滅火好d?

適用於:
電火、燃燒中之任何易燃液體、 電子儀器或文件等。

之前香港試過,有條懵佬自己換鋰電池做車電,點之電池無端端出白煙,消防要撬舊電出嚟成舊浸落水桶到先救熄。
所以第日消防要加設夾斗泥頭車,電車著火就成架夾落水缸浸包熄

引用:
原帖由 天邊海角 於 2021-4-20 10:12 AM 發表

二氧化碳氣體式滅火好d?

適用於:
電火、燃燒中之任何易燃液體、 電子儀器或文件等。
二氧化碳降唔到溫,電池起火係因電池發熱先起火,唔降溫仲難救熄。
唔用水劑滅火筒救電火只係唔想救火時令電器漏電做成二次危險。所以先揀粉劑同co2。
電車係低壓電電唔到人所以用水救會好啲。

好似消防要打電話問 Tesla 點救

新聞講司機位無人懷疑靠自動駕駛出事
燒成四個鐘會唔會燒到連灰都無埋呀?

引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2021-4-20 10:41 發表

二氧化碳降唔到溫,電池起火係因電池發熱先起火,唔降溫仲難救熄。
唔用水劑滅火筒救電火只係唔想救火時令電器漏電做成二次危險。所以先揀粉劑同co2。
電車係低壓電電唔到人所以用水救會好啲。
電車起火最好用泡沫,因泡劑有降溫功能外,還有窒息法互補。

引用:
原帖由 220 於 2021-4-20 11:19 AM 發表

明白

引用:
原帖由 220 於 2021-4-20 11:19 AM 發表

有人係車裏面會唔會唔用得?

引用:
原帖由 toto12345 於 2021-4-20 12:11 PM 發表

有人係車裏面會唔會唔用得?
有人響車梗係救咗人先㗎啦射水又好乜都好要冇人先得㗎

好耐之前呢度有網友不停讚Tesla電腦反應快人腦好多

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]