• 瀏覽: 5,070
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
今早經過油站,見到居然減5蚊喎。
嘩!真定假架?
再睇清楚的,原來油價加到19.19。
妖,咩世界呀。

精選汽車
唔係加左幾日?

我都慘 剛買車
又加油價
呢排又抄得勁
樓下停車場又未開曬車位又要抽

沙田太遠了

唔明點解啲油價可以咁貴

似乎真係要考慮換電動車

引用:
原帖由 arhon009 於 2021-4-20 02:19 PM 發表

唔明點解啲油價可以咁貴
除左投標油站的地價成本之外,油價係政府用來壓制汽車増長的手段, 否則個個都揸車, D高官、有錢人 ... 仲使出街 ?

引用:
原帖由 WakikiBB 於 2021-4-20 05:02 PM 發表

除左投標油站的地價成本之外,油價係政府用來壓制汽車増長的手段, 否則個個都揸車, D高官、有錢人 ... 仲使出街 ?
呢樣不嬲都係咁, 呢兩個月有加燃油稅?國際油價大升? 唔明點解又炒番上廿蚊?

引用:
原帖由 arhon009 於 2021-4-20 05:07 PM 發表

呢樣不嬲都係咁, 呢兩個月有加燃油稅?國際油價大升? 唔明點解又炒番上廿蚊?
廢話理由一大堆,聽來都浪費時間 :
油站設施維修成本增加、保險費加左、燃油由外地來港運輸費升左、
職員員工薪酬上升 ...
這些所謂理由,全部係商業秘密,你無權查核,
總之點解咁貴,大家心照啦,講來無謂。

政府稅6.06,即係每公升油收入:19.19 - 5 - 6.06 = 8.13,算唔算暴利?

沒辦法

引用:
原帖由 WakikiBB 於 2021-4-20 08:20 PM 發表

廢話理由一大堆,聽來都浪費時間 :
油站設施維修成本增加、保險費加左、燃油由外地來港運輸費升左、
職員員工薪酬上升 ...
這些所謂理由,全部係商業秘密,你無權查核,
總之點解咁貴,大家心照啦,講來無謂。
職位員加人工方面,我真係有所保留!油價每週都可變動,職員我唔信月月有變動囉!老闆口中永遠都話自己唔好境架啦!但係日日換女玩靚模!大家心照啦!

政府對油價應該要監管,不停咁加

引用:
原帖由 Stone_Alan 於 2021-4-20 11:49 PM 發表

政府對油價應該要監管,不停咁加
有監管呀,一直都監管住,
只可以加快減慢、加多減少。

轉電動車啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]