• 瀏覽: 16,034
  • 回覆: 137

收視滯後報告又再出爐,今次的日期是4 月 5 日至 4 月 11 日。今次報告的重點當然是無綫非常重視的現場騷《開心大綜藝》,在剛畢播的翌日便立即公佈直播收視有22點收視,成績已經比早幾星期的同時段好,今次報告也反映出的確能夠刺激收視。不過,綜藝節目雖然有起色,劇集《大步走》更加有點慘不忍睹。

《開心大綜藝》本周收視錄得23.7點,比對上周同時段節目攀升4.5個收視點,多了近30萬人次為了這個節目再次打開電視機,的確是一個不錯的成績,雖然節目被嫌太多「舊橋」,但依然有觀眾給予支持,或者將來再創新一點,可以再將收視推高。除了《開心大綜藝》,坊間反應向好的《尋人記》也有22.3點的收視,對比再上周《你又估我唔到》的15.1點高出7點,很誇張。至於星期六晚的《聲夢傳奇》和《日日媽媽聲》則錄得18.2和17.4點,以這個時段來說是合格有餘,但未去到很大的升幅。另外,《勁歌金曲》新一輯首集13.8點,較上輯壓軸一集於周六(3日)晚11時30分播出之8.1點收視,也多了5.7點,不過很有可能是時段的分別所影響。

綜藝打響頭炮,止住跌勢之餘亦有上升的氣象,但劇集則沒有那麼強勢,《愛•回家之開心速遞》依然是低潮期,只有24.8點,《愛美麗狂想曲》由首周開始便一直下跌,今周只有22.7點。至於迎來大結局的《大步走》,今周創下自己的新高20.1點,最後一集大結局亦是最高一集有21.5點,不過整套劇只有19.28點,連20點都未能達到,的確是慘不忍睹,暫成本年度最低收視劇集。

即睇詳盡收視報告:

https://www.hk01.com/即時娛樂/614293/收視滯後報告-綜藝節目成功拉高收視-大步走-令人失望#media_id=6718312

綜藝節目比起未改革前好大進步,但劇集就每況愈下,由其是 愛回家 睇到江郎才盡就係咁解。

熱賣及精選
引用:
原帖由 ooo111 於 2021-4-20 11:56 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210419/460924490763735040976104.jpeg/bmxeWo7WnnwzAvIbx_q9Jx9q6AJ2zJPoLWzHjC1sx4w?v=w1920r16_9
收視滯後報告又再出爐,今次的日期是4 月 5 日至 4 月 11 日。今次報告的重點當然是無綫非常重視的現場騷《開心大綜藝》, ...
綜藝大革新之後應該輪到戲劇大革新

原來23點就叫好 (之前低過20點?)

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
4) 編劇template: 尾5集含包散
引用:
原帖由 沙漠珍貴的水管 於 2021-4-20 11:58 AM 發表

陳山蔥+姚子羚 應該唔洗再見到呢個組合了吧

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-4-20 12:03 PM 發表

23點到底好唔好,我覺得要睇全面嘅收視報告。
即係到底ViuTV有幾多點
因為唔排除係J2轉咗睇翡翠台㗎嘛
我自己有時都會睇明珠台啦

引用:
原帖由 沙漠珍貴的水管 於 2021-4-20 11:58 AM 發表

應該啦,要換戲劇組高層先。
依家就好似快餐元素,要乜餐就執乜材料包裝入去,千篇一律情情愛愛。
高層知唔知 愛美麗狂想曲 都好難睇,有視帝視后又點? 劇情好呀!!!!!!

HK01收視滯後報告
勁歌金曲 收視 13.8 (20/4 HK01)
流行經典50年最後一集 17.1 (13/4 HK01)
流行經典50年 收視 15.4 (9/4 HK01)
流行經典50年 收視 14.3 (30/3 HK01)

都話咗勁歌金曲唔及流行經典50年, 
等睇勁歌金曲搵家燕姐做主持

垃圾節目對垃圾節目一定會有第一收視

引用:
原帖由 ooo111 於 2021-4-20 12:10 PM 發表

應該啦,要換戲劇組高層先。
依家就好似快餐元素,要乜餐就執乜材料包裝入去,千篇一律情情愛愛。
高層知唔知 愛美麗狂想曲 都好難睇,有視帝視后又點? 劇情好呀!!!!!!
我覺得愛美麗狂想曲可以接受,因為打正旗號講愛情。
但大步走唔見人跑步,只見人談情,就好難接受。
其實兩劇收視已反映

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-4-20 12:03 發表

唔係23叫高, 20叫低呢個問題,
係同時段多咗幾多人睇
前一星期做星夢及最後一集嘅流行經典50年,
有17點收視, 如果23點, 即係多咗6點囉

附件

mTmYTgmPmRGm8kIycb9F97p_0m-XEsrWA8G3HwPBtx8.jpg(137.7 KB)

2021-4-20 12:13 PM

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-4-20 12:06 PM 發表

呢個組合無問題,唔好做男一女一就得喇。
天命一樣有陳山聰+姚子羚
天命男角陳展鵬譚俊彥,之後先到陳山聰
天命女角李詩嬅,之後先到姚子羚,再之後係唐詩詠

勁歌搵學友做主持
「星級」
又點會無收視呢
想搞返起個樂壇
就必需出動星級明星

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-4-20 12:13 PM 發表

唔係23叫高, 20叫低呢個問題,
係同時段多咗幾多人睇
前一星期做星夢及最後一集嘅流行經典50年,
有17點收視, 如果23點, 即係多咗6點囉
但新勁歌 同時段 由 17點跌去13點

TBB 特色
引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-4-20 12:03 PM 發表

妖tv 得3點

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯
引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-4-20 12:06 PM 發表

兩個不吸引

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]