• 瀏覽: 3,529
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1
請問在淘寶買水龍頭,尺碼是否和香港買不同?公制英制?可以給香港水喉師傅安裝到嗎?

熱賣及精選
你有冇去問下個客服有關嘅呎吋資料?
我試過買花灑套裝落黎, 係可以直上原本個龍頭擰咀度.
要搞清楚係係:
- 面盤開孔直徑
- 浴室花灑龍頭兩個出水位嘅芯距
搞清楚就得, 其實冇咩古怪野.

--------------------------------------------------------
It is not what you have, but how you use it.
Truth may hurt, but lies kill.
九成可以,我屋企全部系TB 貨

啱啱先淘個冷熱水龍頭,平靚正。

大陸內地標準, 絛軟喉一邊係4分接頭, 香港多數要改3分接頭先用到.
正常買個4轉3 力古, 最平5-6蚊搞掂.

我就唔好彩, 買個乜鬼箭牌水龍頭, 佢唔止用4分接頭, 另一邊駁水龍頭係比香港啲軟喉接頭再細啲, 香港好似買唔到一條軟喉替代佢. 條喉又唔夠長, 結果要先買一條正常軟喉, 再用4轉3力古去接番佢個條軟喉, 唔好買箭牌, 佢出水個頭係膠頭, 仲賣咁貴, 搵笨!

引用:
原帖由 腸旦丁麵 於 2021-4-20 05:58 PM 發表

啱啱先淘個冷熱水龍頭,平靚正。
什麼牌???

引用:
原帖由 christ201430 於 2021-4-20 07:17 PM 發表

什麼牌???
ching參考下  威來亞旗艦店。

喺淘寶揀啲啱尺寸㗎囉~

引用:
原帖由 kklkenny 於 2021-4-20 02:31 PM 發表

請問在淘寶買水龍頭,尺碼是否和香港買不同?公制英制?可以給香港水喉師傅安裝到嗎?
尺寸要清楚oK

引用:
原帖由 2829 於 2021-4-20 06:02 PM 發表

大陸內地標準, 絛軟喉一邊係4分接頭, 香港多數要改3分接頭先用到.

我就唔好彩, 買個乜鬼箭牌水龍頭, 佢唔止用4分接頭, 另一邊駁水龍頭係比香港啲軟喉接頭再細啲, 香港好似買唔到一條軟喉替代佢. 條喉又唔夠長, 結果要先買一條正常軟喉, 再用4轉3力古去接番佢個條軟喉, 唔好買箭牌, 佢出水個頭係膠頭, 仲賣咁貴, 搵笨!
啱,係買4分轉3分接頭。

買過九牧同箭牌龍頭,箭牌無你講嘅問題,可能不同款吧,但覺得九牧質素高啲。

也可以在香港買四分轉三分的軟候。

大陸純一用4分軟喉,即係花灑 嗰條
香港 冷/熱 主要係3分(ikea 買 係4分),單冷 用4分

除左上要提過 4分轉3分頭(5金舖都有得賣)
亦可以 將3分出水 嗰曲尺制 換4分制,5金舖都有得賣,同3分制 差唔多價
另外有 部分5金舖有 4分乸3分公 轉size喉賣

叫得cfu安裝,個人最建議換曲尺制,包冇鑊氣

其他多個接口就多一個漏水機會,可免則免
不過diy 就最簡單,唔洗攪個 又難搵又難扭又可能關唔實 嘅大水制......

引用:
原帖由 2829 於 2021-4-20 18:02 發表

4分或3分配番啱曲尺制就唔使加配件既

引用:
原帖由 sk3603 於 2021-4-21 08:02 AM 發表

4分或3分配番啱曲尺制就唔使加配件既
換左去4分曲呎就番唔到轉頭, 主場變客場! 預左以後用大陸淘寶野, 去旺⻆買個靚野番嚟, 又要換曲呎或者加個3轉4.

引用:
原帖由 2829 於 2021-4-20 06:02 PM 發表

你知唔知點解貴?因為大陸消委會測試網購水龍頭,得佢個水龍頭不含鉛。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-4-21 09:18 AM 發表

你知唔知點解貴?因為大陸消委會測試網購水龍頭,得佢個水龍頭不含鉛。
邊度睇到大陸消委員報告?

我親身經驗, 個出水頭係膠, 出軟水散哂, 拍片比佢睇, 結果比左2個新既出水頭過嚟, 新既總算正常.
sink盆就生銹, 佢話可能裝修引致, 比左去銹粉, 我乜都無做, 淨係痴牆紙, 除非啲淘寶"張胡"咁利害啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]