• 瀏覽: 541
  • 回覆: 9

雖然受新冠肺炎疫情影響,早前上映的荷里活大製作《哥斯拉大戰金剛》(Godzilla vs. Kong)在世界各地仍收獲高票房,自上映以來連續3星期成為北美票房冠軍,累計本土收入突破8000萬美元,海外票房更高達3億美元,成為疫情以來最高票房電影。

上映近20日,《哥斯拉大戰金剛》一直雄據票房榜首,剛過去的周末三日收近800萬美元,加上海外收入,全球累計票房直逼4億美元,超越去年的《TENET天能》成為新冠肺炎疫情出現以來最賣座電影,在淡市下收穫好成績,兩隻巨獸的號召力當真犀利!

《哥斯拉大戰金剛》的海外票房相當理想,在內地收11億6100萬人民幣,上映25日到今天在票房榜上仍排第4;香港票房成績仍相當理想,已收過3400萬港元,電影片尾大戰在香港發生,吸引不少香港觀眾入場。

https://www.hk01.com/電影/614043/哥斯拉大戰金剛-創疫情以來最高票房-香港收破3400萬

熱賣及精選
導演叻嘅,知道觀眾想要乜,真係開宗明義就係做連場怪獸大戰比你睇,又知道觀眾嘅目的唔係想睇人類,就係咁cut人類嘅戲,包括章子怡全部戲份。

我心目中呢套作為一部電影,一定係爛片,因為劇情亂嚟,導演真將爆谷片可以唔理邏輯發揮到極致,但票房成功,變相鼓勵呢種拍攝態度,我就覺得有啲可悲。

引用:
原帖由 一人行 於 2021-4-21 01:35 AM 發表

導演叻嘅,知道觀眾想要乜,真係開宗明義就係做連場怪獸大戰比你睇,又知道觀眾嘅目的唔係想睇人類,就係咁cut人類嘅戲,包括章子怡全部戲份。

我心目中呢套作為一部電影,一定係爛片,因為劇情亂嚟,導演真將爆谷片可以唔理邏輯發揮到極致,但票房成功,變相鼓勵呢種拍攝態度,我就覺得有啲可悲。
下?套戲有章子怡?

引用:
原帖由 pgs1301 於 2021-4-20 08:08 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210312/447045316181495808138765.jpeg/S9PHTxsBqJBjJW_yRodpw7b1atcDPmFIDnDkKA5w5Cg?v=w1440r16_9

雖然受新冠肺炎疫情影響,早前上映的荷里活大製作《哥斯拉大戰金剛》(Godzilla vs. Kong)在世界各地仍收獲高票 ...
本來打算睇,好在最後臨崖勒馬。
近排好多經典電影如花樣年華,排山倒海上緊。
好在無浪費金錢。

引用:
原帖由 一人行 於 2021-4-21 01:35 AM 發表

哥迷剩係見到哥斯拉經已滿足, 正如睇AV只係想睇個女優, 什麼劇情對手已不重要

引用:

未聽過有章子怡,係咪最初喺劇本有安排,後來導演一諗不如慳返啲,橫掂都係爆谷戲,唔駛咁多演員,咁樣慳返好多,將錢用晒喺特技度。

我最出色,英雄本色!!
引用:

都唔知話佢另定話佢蠢,比兩張好牌佢都可以拍到咁爛,觀眾係想睇金剛大戰歌斯拉同機械歌斯拉,但唔代表其他方面冇要求!好似一樽仔酒就搞掂左機拉個電腦連接,冇理由咁高科技連防水都冇啩?套戲入面啲人成日走嚟走去都唔知做緊乜?特別係果個白痴三人組,其實剪晒佢地就成套戲正常好多!

引用:
原帖由 風勁風息 於 2021-4-21 03:46 PM 發表

近排好多經典電影如花樣年華,排山倒海上緊。
好浪費金錢。
唔睇咪唔使浪費,睇戲嘅嘢好個人,值得你就比張飛錢,唔值送比我都冇時間睇。

我最出色,英雄本色!!
香港取景情意結。其實係CG!

主題標籤 #TENET天能
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]