• 瀏覽: 2,770
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
本主題由 ahso112 於 2021-4-22 10:31 PM 移動
凌晨4時許,一名23歲姓吳男子駕駛一輛電動滑板車,沿青衣葵青路青衣南橋行人路往葵涌,其間疑失控撞到石壆,男子倒地受傷昏迷,並流出大灘鮮血。稍後被途人發現報案,傷者由救護車送到瑪嘉烈醫院搶救。警員撿走該輛電動滑板車調查。
運輸署表示,所有電動單車及電動滑板皆屬電單車,不論大小及所用燃料類別,都必須按《道路交通條例》(第374章)規定登記及領牌才可於道路上行駛。惟一般電動單車及電動滑板車架結構不合標準、手柄及坐椅裝置不穩、剎車系統不足及不完善、照明及反光裝置不足、欠缺如倒後鏡及速度錶等必需裝置。因此該類車輛皆不符有關法例要求,因而在道路上行駛屬不適宜及不合法。初犯者可被判罰最高罰款5,000元及入獄3個月。

呢單行行人路,究竟點解會炒成咁?
之後警察會唔會告佢?
另外,我建議香港仿效機車大國台灣,把電動滑板車改為歸類為電動輔助單車類,以單車法規規管電動滑板車,只准行機慢車及行人路
歡迎討論

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/breaking/20210421/SKBXPMOWBND7BNVCBLF7HKBQ7Y

熱賣及精選
抵撚死!

我是中國病毒
引用:
原帖由 victorwong888 於 2021-4-21 08:49 AM 發表

凌晨4時許,一名23歲姓吳男子駕駛一輛電動滑板車,沿青衣葵青路青衣南橋行人路往葵涌,其間疑失控撞到石壆,男子倒地受傷昏迷,並流出大灘鮮血。稍後被途人發現報案,傷者由救護車送到瑪嘉烈醫院搶救。警員撿走該輛電動滑板車調查。
運輸署表示,所有電動單車及電動滑板皆屬電單車,不論大小及所用燃料類別,都必須按《道路交通條例》(第374章)規定登記及領牌才可於道路上行駛。惟一般電動單車及電動滑板車架結構不合標 ...
好大機會唔會告
因為擁有及推電動滑板車跌親係唔犯法的。

自己拎黎!!

抵撚死好似以為合法咁

引用:
原帖由 victorwong888 於 2021-4-21 08:49 AM 發表

運輸署表示,所有電動單車及電動滑板皆屬電單車,不論大小及所用燃料類別,都必須按《道路交通條例》(第374章)規定登記及領牌才可於道路上行駛。惟一般電動單車及電動滑板車架結構不合標 ...
小縣台灣,機動車極之危險!香港千萬不要學習

不會討論毒果膠聞

遇到討厭亂吠衰狗,只需click一下佢個ID,然後又下角加入黑名單,即可落閘唔比佢入
真係抵能死

弓喜哂

引用:

現在咗咁少人玩電動滑板車已有零星嚴重意外,如果香港批准合法化,到時通街都係,唔止會更多自炒,仲會炒行人,炒路面上既車

引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-4-21 01:33 PM 發表

抵撚死!
出院後加控他,判罰十萬八萬就啱。

早死早著!

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-4-21 05:14 PM 發表

好大機會唔會告
因為擁有及推電動滑板車跌親係唔犯法的。
你有冇睇清楚啊,盲閪,人哋話佢駕駛啊,乜叫駕駛啊。

引用:
原帖由 正人正貨 於 2021-4-22 12:01 PM 發表

你有冇睇清楚啊,盲閪,人哋話佢駕駛啊,乜叫駕駛啊。
咁你有冇諗清楚呀?蠢閪,人哋話你係蠢閪,你就係蠢閪咩?

你邊撚隻眼見到佢駕駛呀?
報紙寫就係唔怪之得咁多豬閪去拜太子站啦!
你估差佬會唔會好似你咁戇鳩攞份報紙出嚟做呈堂證供就以為告得入人呢?

我推車推到跌親係咪唔撚得呀?蠢閪

死左未?

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]