• 瀏覽: 10,945
  • 回覆: 191
  • 追帖: 2
岩岩係facebook 林鄭個post,

「我希望很快見到香港青年到海南實習、就業、創業,享受椰林樹影和港人喜愛的海南雞飯!」

見到呢句感受良多,我差唔多日日lunch都食海南雞飯! 唔知香港人係咪好鍾意海南雞飯? 但我真係見到餐牌有就會叫, 泰式最岩我口味, 第一次去星加坡旅行,日日都食海南雞!我諗我食海南雞嘅經驗同故事,足夠寫一本飲食書?

有無海南雞狂迷如我, 留個言做個朋友!

呢間叻沙出名嘅連鎖店叫海南雞

酸薑伴碟海南雞

公司樓下海南雞餐

西貢後巷 泰式海南雞飯

海南雞三餸飯

Carrie Lam 原文:

今年已經是我第三次出席博鰲亞洲論壇,適逢是論壇成立20周年,也是在全球疫情下一個難得的大規模線下活動,我除了出席論壇開幕禮和參與研討會外,也跟海南省領導和多個部委的老朋友見面。他們都不約而同向我問好,表達了對香港的親切關懷和對特區在國家安全有保障及完善選舉制度下的前景充滿信心。
其中海南省領導得悉我們在粵港澳大灣區開展的青年就業和青年創業計劃,就主動提出在海南為香港青年提供就業和創業機會,並安排所需的配套,令我和同事都很感動。事實上,海南島天然環境好、農產豐富、人民好客熱情,近年在中央的大力支持下,正全面發展為自由貿易港;香港是海南的重要外資來源地,我們不難找到在香港和海南都有業務的企業為青年提供就業機會。

我希望很快見到香港青年到海南實習、就業、創業,享受椰林樹影和港人喜愛的海南雞飯!

#博鰲亞洲論壇 #BoaoForumForAsia #林鄭月娥 #CarrieLam

我會不停期更新下「海南雞」相

小弟有個疑問:

「海南雞飯」真係來自「海南」嗎?

熱賣及精選
留名, 等我又搵返我D雞飯相先

哈哈

引用:
原帖由 Perxo 於 2021-4-21 11:58 AM 發表

留名, 等我又搵返我D雞飯相先
我有好多 但相簿幾千張相,只係搵到幾張,但浸熟嘅海南雞,又嫩又滑,一定要食皮!

希望搵到同好share下有無海南雞驚艷照!

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-4-21 11:55 AM 發表

「我希望很快見到香港青年到海南實習、就業、創業,享受椰林樹影和港人喜愛的海南雞飯!」

見到呢句感受良多,我差唔多日日lunch都食海南雞飯! 唔知香港人係咪好鍾意海南雞飯? 但我真係見到餐牌有就會叫, 泰式最岩我口味, 第一次去星加坡旅行,日日都食海南雞!我諗我食海南雞嘅經驗同故事,足夠寫一本飲食書?

有無海南雞狂迷如我, 留個言做個 ...
不是海南島,南洋

師兄,香港邊間海南雞飯好食?

以前銅鑼灣見乜文華師傅開的海南雞飯,不過早執左啦

近來覺得馬來西亞芽菜雞都好食,有雞有芽菜

引用:
原帖由 kevinlammm 於 2021-4-21 11:55 AM 發表

我去新加坡,幾乎都食海南雞飯。
係香港就好少食,一隻手數得出。

由始至終閣下的言論都虛無飄渺.一丁點實質證據也提供不出來.似夢囈多過舉證.
或者等你真有實證(或瞓醒)再來吧
是來源自海南, 不過人地好普通一道菜, 傳咗去南洋先發揚光大。
好似廣東燒味咁, 其實好少廣東人食, 上大陸也好少見有燒味鋪, 來到香港後燒味鋪周街都係。 但唔代表燒味係出自香港。

引用:

笑到肚痛。
海南島係無海南雞飯架,文昌雞就有。

海南雞飯係起源于星馬一帶。
新加坡仲有香港麵添,借問香港邊度有香港麵

享受海南走地🐔

「海南雞飯」唔係來自「海南」,但實情係林鄭可以在椰林樹影下食海南雞飯,而我地唔得。佢下次可能係菠蘿田食香港菠蘿飽,去楊州食楊州炒飯,去新加坡食星州炒米

笑了

我同事十年前去海南島玩,食海鮮比人揾笨。五佰蚊人仔食咗條唔知咩魚。

不要去瑞士食瑞士雞翼 瑞士雞翼是源自香港........
同樣, 漢堡包都不是源自德國漢堡, 漢堡包是源自美國.........

我以前喺機場返工的時候,海南雞飯係我嘅工作餐。

我都鍾意食海南雞飯,不過香港嘅雞,越來越無雞味。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]