• 瀏覽: 757
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
我朋友屋企係頂層, 明明全日冇開水喉, 但唔知點解有一灘水係厠所地台倒灌上黎, 仲有D熱水氣. 明明上面冇人住, 望過D喉冇係第2度駁埋黎. 平時沖涼, 廚房用水, 厠所沖涼都唔會有呢個情況, 有冇人知點解呀??

熱賣及精選
引用:
原帖由 wolohk 於 2021-4-21 05:45 PM 發表

我朋友屋企係頂層, 明明全日冇開水喉, 但唔知點解有一灘水係厠所地台倒灌上黎, 仲有D熱水氣. 明明上面冇人住, 望過D喉冇係第2度駁埋黎. 平時沖涼, 廚房用水, 厠所沖涼都唔會有呢個情況, 有冇人知點解呀??
有機會外面去水大渠開始塞了,各戶一齊大量去水之下造成氣壓,將地台去水隔氣內水份推返出黎..加上下午猛太陽晒熱咗所以有熱氣…

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-4-21 11:22 PM 發表

有機會外面去水大渠開始塞了,各戶一齊大量去水之下造成氣壓,將地台去水隔氣內水份推返出黎..加上下午猛太陽晒熱咗所以有熱氣…
但係理應低層會倒灌先

引用:
原帖由 wolohk 於 2021-4-22 02:33 AM 發表

但係理應低層會倒灌先
可能低層已經有倒灌,高層因為下面渠內水滿,隔氣內水被空氣推出了。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-4-21 11:22 PM 發表

如果關下幾層有大渠淤塞,那水首先應該先由下層的屎塔或地台去水
  湧出來,幾時輪到你上層去水有水出?
   為一解釋外牆橫喉位如面盆位星盆位之接駁位淤塞,水才會由最㡳
   的地台去水位湧上來,但應是很快流清的!除非洞口地台斜水
    不夠,才會積水難消!
  家居大夫  黃師傅

引用:
原帖由 凡間活潑的老闆 於 2021-4-24 11:53 AM 發表

如果關下幾層有大渠淤塞,那水首先應該先由下層的屎塔或地台去水
    不夠,才會積水難消!
  家居大夫  黃師傅
藉此問一下黃師傅:
我屋企廚房地台最近幾個月出現間中湧水倒灌(亦去唔倒水,其實因為倒灌先知道去唔到水),不明原因。
本人家住8樓,廚房在半天沒用水情況下廚房地台依然湧水(肉眼看啲水係清嘅),洗碗鋅盤去水正常,成個廚房去水的地方就只有鋅盤和這個地台。
洗碗盤渠和廚房地台渠會在大廈外牆大污水渠滙合,想問下師傅,地台倒灌這情況是否很大機會是大污水渠塞了?因為我發現原來隔離單位地台亦都係湧水。
我同層隔離單位都係共用外牆一條大污水渠,同樣廚房地台會間中湧水,我地兩個單位喉管接駁幾乎一式一樣,唯一不同係佢廚房有洗衣機,多咗條洗衣機去水喉(係先駁落去洗碗盤喉再出外牆大污水渠)。
請師傅畀啲議見我,我朋友話大污渠塞應該搵管理處,我點整都無用。

The backhand makes him different; his mentality makes him special.
引用:
原帖由 霸王擰 於 2021-4-27 03:54 PM 發表

藉此問一下黃師傅:
我屋企廚房地台最近幾個月出現間中湧水倒灌(亦去唔倒水,其實因為倒灌先知道去唔到水),不明原因。
本人家住8樓,廚房在半天沒用水情況下廚房地台依然湧水(肉眼看啲水係清嘅),洗碗鋅盤去水正常,成個廚房去水的地方就只有鋅盤和這個地台。
洗碗盤渠和廚房地台渠會在大廈外牆大污水渠滙合,想問下師傅,地台倒灌這情況是否很大機會是大污水渠塞了?因為我發現原來隔離單位地台亦都係湧水。
...
首先你要搞清楚漏水是否你家造成!如無才看是否外牆去水喉淤塞造成 !
1.去買支細墨汁,倒3分一在浴室面盆內,盆內放約八份水,夠黑就可以了,早晚
   放一盆,看滲出的水有無黑水!
2.另去五金舖買5元紅粉,用上述方法在廚房星盆內!
3.再買藍粉同樣方法試浴或企缸 !
   有水湧出都是這三色都有份,那你外面2寸橫去水喉入大喉前淤塞!
   家居大夫  黃師傅

引用:
原帖由 wolohk 於 2021-4-21 05:45 PM 發表

有冇去報告管理處?

引用:
原帖由 wolohk 於 2021-4-22 02:33 AM 發表

但係理應低層會倒灌先
你搵師傅檢查啦,好似係要安個"止回閥"唔怕倒灌?

引用:
原帖由 凡間活潑的老闆 於 2021-4-24 11:53 AM 發表

不夠,才會積水難消!
  家居大夫  黃師傅
你係水喉師傅,咁因咩事會倒灌?

引用:
原帖由 Sureok 於 2021-4-28 04:24 PM 發表

你係水喉師傅,咁因咩事會倒灌?
你還唔明?因地台去水是全屋最底位!
  如果外牆去水渠入大喉渠之前有些淤塞,去水不快,
  就會由最㡳位再流出!明白未?
    家居大夫  黃師傅

引用:
原帖由 凡間活潑的老闆 於 2021-4-28 05:35 PM 發表

你還唔明?因地台去水是全屋最底位!
  如果外牆去水渠入大喉渠之前有些淤塞,去水不快,
  就會由最㡳位再流出!明白未?
    家居大夫  黃師傅
我梗係唔明啦,唔係做個行。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]