• 瀏覽: 627
  • 回覆: 1
  • 追帖: 1
[隱藏]
師兄想問下你地考車時停車方法是未

:收油>腳制>頭制>極力子?

定是:收油>腳制>極力子>頭制?

如果:收油>腳制>極力子>頭制 ,會唔會比考官take 空波滑行?



精選汽車
(假如使用2波) 不俾油 => 同時用前剎車手制 及 後剎車腳制 => 暫停剎車減速 => 車速至每小時10幾公里 => 左手用極力子 => 左腳踩波棍由2波轉1波 => 預計停車距離 => 同時再同時用前剎車手制 及 後剎車腳制 輕輕減速 => 在距離停車位置1個電單車位可以左手按著極力子,把車溜過去 => 再同時用前剎車手制 及 後剎車腳制把車停定。(覺得距離停車位置還有1點距離,但車已開始無動力,可以在1波情況下,俾少少油,車就不會失平衡。)(要留意考試要求,停車要與前車保持1至1.5個電單車位距離。)


如果是想在上斜路段停車,我會直接用2波,減速至接近停車的位置,停車時,直接在按著極力子時,左腳把2波踩波棍由2波轉1波,然後落左腳。



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]