• 瀏覽: 18,161
  • 回覆: 287
  • 追帖: 2
揸車返工有感
老實講,揸車返工真係好快好方便,無論係坐車坐巴士,返工都差唔多要一個鐘,但係揸車都係二十分鐘左右,計埋塞車都係多十分鐘,可以多成半個鐘用,講返一日可以慳一個鐘。
但係問題係,我公司附近佛車場好少,根本唔夠用,惟有泊係街,一泊街月頭月尾又成日抄牌,當然有人會話抄牌當比停車場錢,但係有時一朝早都抄兩張,,一個星期兩日係咁都幾和味,真係搞唔掂。
為咗唔想比人抄,有一有少少風聲,見到有差佬警車行過都要立即跑落去揸走部車,兜個圈先返嚟,仲要唔係下下可以有位泊返,有時耐少少都比老闆黑我面。
唔揸車返工,部車就得星期六日會用,又好浪費,揸車都要煩抄牌……

精選汽車
請個司機看車

引用:
原帖由 火腿炒蛋 於 2021-4-22 04:39 PM 發表

揸車返工有感
老實講,揸車返工真係好快好方便,無論係坐車坐巴士,返工都差唔多要一個鐘,但係揸車都係二十分鐘左右,計埋塞車都係多十分鐘,可以多成半個鐘用,講返一日可以慳一個鐘。
但係問題係,我公司附近佛車場好少,根本唔夠用,惟有泊係街,一泊街月頭月尾又成日抄牌,當然有人會話抄牌當比停車場錢,但係有時一朝早都抄兩張,,一個星期兩日係咁都幾和味,真係搞唔掂。
為咗唔想比人抄,有一有少少風聲,見到有 ...
揸電單車,搵個後巷就得

你屋企咪好難搵到的士或者uber, 所以一定要揸車?

所以話違泊應該要加到$1600先可以有效啲,而家實在太平,好多窮人仲有僥倖心態。

飄風不終朝   驟雨不終日
    信不足焉   有不信焉
冇錢唔好學人揸車

最憎啲人冇錢冇本事又要享受

違泊實在太平

引用:
原帖由 火腿炒蛋 於 2021-4-22 04:39 PM 發表

揸車返工有感
我剛剛和你相反,搭地鐵35分鐘到,揸車泊位老免但唔塞都要成粒鐘,變相做假日車手

引用:

揸車返工有感
問題在警察,如果唔抄牌就唔會破財

引用:
原帖由 kst06060 於 2021-4-22 06:10 PM 發表

你屋企咪好難搵到的士或者uber, 所以一定要揸車?
一︰有自己車就係財產,搭的士或者 UBER 係支出。
二︰油錢一定平過叫車錢

引用:
原帖由 milk967 於 2021-4-22 09:02 PM 發表

最憎啲人冇錢冇本事又要享受
你有冇睇清楚,係當區唔夠停車場位?定係唔識字?

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-4-22 08:45 PM 發表

所以話違泊應該要加到$1600先可以有效啲,而家實在太平,好多窮人仲有僥倖心態。
不過算啦,你似唔識字多啲

引用:
原帖由 kau16681668 於 2021-4-23 09:35 AM 發表

我剛剛和你相反,搭地鐵35分鐘到,揸車泊位老免但唔塞都要成粒鐘,變相做假日車手
好睇區域,有啲真係揸車時間=人哋等車時間,如果返觀塘真係港鐵好過揸車

引用:
原帖由 火腿炒蛋 於 2021-4-23 09:41 AM 發表

不過算啦,你似唔識字多啲
有錢點會冇停車位?買多幾個位都仲得,冇係因為錢唔夠多,買唔起車位咪月、日、時租,日日爆滿咪早啲起身,從來都係資源有限慾望無限,搵咁多藉口又要李嘉欣又要百二蚊邊有咁著數?

飄風不終朝   驟雨不終日
    信不足焉   有不信焉
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]