• 瀏覽: 24,846
  • 回覆: 422
  • 追帖: 1

故事情節主要改編自《三國演義》,從斬黃巾英雄首立功至破關兵三英戰呂布止。故事從黃巾之亂為背景說起。自古中原大地流傳著一種神秘的力量——「無雙」,武將擁有它可以一人斬殺千軍萬馬,控制無雙力量的人被稱為無雙英雄,擁有改變世界之命。東漢末年,朝廷腐敗,以致民不聊生,公元184年黃巾首領張角聚眾爆發了黃巾之亂,朝廷束手無策,生活窘迫的草民劉備僅帶著看門護院關羽和屠夫張飛平定了黃巾亂賊,不料卻被貪官督郵陷害,反遭到朝廷士兵追殺。 此時董卓趁機領西涼軍入京霸佔朝野威脅天子,引起新一輪天下動盪,另一個黑暗時代正式開始。小官騎都尉曹操看不慣朝野上下的懦弱,冒著生命危險,獨自前去刺殺董卓,雖然失敗卻一石激起千層浪,十八路諸侯們紛紛起兵,建立盟軍伐董,一腔熱血的曹操散盡家財徵募鄕勇,組建了自己的軍隊參與討伐董卓。劉關張雖沒一兵一卒,只有兄弟三人也希望參與會盟,隨即遭到眾諸侯的嘲笑,唯獨曹操欣賞劉備希望收買他們兄弟三人於旗下,兩人從不相識到惺惺相惜。關羽斬華雄後,眾諸侯因懼怕天下第一無雙神兵呂布而四散奔逃,只有劉關張曹決意一起面對挑戰呂布攻進虎牢關,一場英雄之間的對決後,屬於三國時代的故事就此拉開序幕……

資料來源: WMOOV

https://youtu.be/AHzOujoOZbw進入香討影片區

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 72

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2. ⭐️⭐️⭐️⭐️
3. ⭐️⭐️⭐️
4. ⭐️⭐️
5. ⭐️
雖然我很中意古仔,但我點感覺呢部電影系部劇情很扯嘅爛片

開心就是一天最主要的事。
呢個曹操好唔掂

引用:
原帖由 kira2018 於 2021-4-23 11:35 AM 發表

呢個曹操好唔掂
但董卓OK

引用:
原帖由 Fokung 於 2021-4-29 11:39 AM 發表

但董卓OK
肥豬咁............. 跟左新版個樣?

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
4) 編劇template: 尾5集含包散
引用:
原帖由 kira2018 於 2021-4-23 11:35 AM 發表

呢個曹操好唔掂
係咪無趙子龍?

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
引用:
原帖由 農場原始的幻象 於 2021-4-23 10:25 AM 發表

雖然我很中意古仔,但我點感覺呢部電影系部劇情很扯嘅爛片
唔係呢個世界嘅人,又點會明白咩叫三國無雙

引用:
原帖由 山邊懷舊的才藝 於 2021-4-29 12:35 PM 發表

唔係呢個世界嘅人,又點會明白咩叫三國無雙
我明, 雖然我唔係GAME迷
但無趙子龍, 無孔明, 無女將,  真係無左大量GAME的精髓囉

但睇片頭又FEEL到佢只係想正正經咁跟番正史拍三英戰呂布

TBB 特色
引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-4-29 11:58 AM 發表

係咪無趙子龍?
故事係講黃巾之亂同劉關張戰呂布

引用:
原帖由 kira2018 於 2021-4-29 12:45 PM 發表

故事係講黃巾之亂同劉關張戰呂布
三國無雙入面有...........我用趙雲打呂布

TBB 特色
引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-4-29 12:48 PM 發表

三國無雙入面有...........我用趙雲打呂布
你以為呢D導演玩過咩,多數都係諗唔到橋就用game砌部戲出黎

我玩既無雙入面既董卓真係大肥佬呀

引用:
原帖由 Fokung 於 2021-4-29 01:20 PM 發表

我玩既無雙入面既董卓真係大肥佬呀
唔知點解 無雙5之後變左大肥豬

TBB 特色
成齣戲都中二病加尷尬癌發作,包你睇到熱血沸騰,雙拳緊握…打鑊導演

引用:
原帖由 Fokung 於 2021-4-29 11:39 發表

但董卓OK
戲內林雪除咗開頭無女之外,之後到尾長期被女圍,最後仲有娜札…導演明益佢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]